Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara
Generalitati
SusIn cazul in care va ganditi deja la kilogramele in plus de care veti dori sa scapati dupa vacanta de primavara, ar fi ideal sa formulati din timp strategii eficiente care sa va ajute sa preveniti orice consecinta neplacuta a zilelor libere de Paste si 1 Mai.
Un strop de organizare va ajuta sa transformari vacanta din aceasta perioada intr-un prilej de relaxare si incarcare a bateriilor, nicidecum de instalare a dezechilibrelor fiziologice.
Mentinerea formei fizice in vacanta de Paste
SusVacanta de Paste este asteptata cu entuziasm de copii si adulti deopotriva, datorita numeroaselor sale ocazii de relaxare si distractie. Sarbatoarea Pastelui vine cu mese bogate in familie, vizite la rude si prieteni, iepurasi de ciocolata, pasca, fripturi suculente si multe deserturi decadente. Vremea frumoasa de afara face ca terasele sa fie mai tentante, iar rutina de zi cu zi este inlocuita cu activitati spontane, alese dupa bunul plac.
Toate aceste aspecte pozitive au si o latura mai putin buna pentru starea de sanatate si forma fizica. Vacanta de primavara inseamna si savurarea mai multor alimente bogate in grasimi si zahar, portii supradimensionate servite de gazde sau restaurante, consumul mai mare de bauturi alcoolice hipercalorice, mancatul nocturn, programul neregulat de somn si tendinta de a face mai putina miscare.
Prin urmare, scopul principal al mentinerii formei fizice in vacanta de primavara este sa va bucurati de lucrurile frumoase pe care vi le ofera, evitand in acelasi timp sa va iesiti din forma si sa reveniti la serviciu cu rezervele de energie epuizate si cu 2-5 kilograme in plus. Cum puteti atinge acest obiectiv, aflati mai jos!
1. Masurati cu atentie bauturile consumate
Deseori, nu doar preparatele culinare copioase va adauga multi centimetri in talie, ci mai ales bauturile pe care le consumati in vacanta, la diversele ocazii festive. Multi oameni subestimeaza numarul de calorii din lichidele pe care le savureaza, din continutul de zahar, grasimi si alcool. Specialitatile de cafea si cappuccino cu frisca si siropuri, cocktailurile asortate si bauturile alcoolice pot creste substantial aportul zilnic de calorii.
Asadar, limitati pe cat posibil portiile de bauturi hipercalorice si alegeti sa consumati alternative sarace in calorii, precum apa minerala aromatizata cu felii de lamaie, ceai de fructe neindulcit, cafea simpla si, desigur, apa plata din belsug.
2. Evitati sa mancati seara
Unul dintre motivele pentru care kilogramele suplimentare se depun in timpul vacantei de primavara este programul nocturn, din care nu lipsesc nici mesele tarzii, de regula copioase. Tocmai din acest motiv, este recomandat sa va permiteti incursiuni culinare indraznete in prima parte a zilei, ca apoi sa va rezumati la un ceai sau la o portie de fructe dupa ora 19. In acest fel, nu doar ca scapati de portia extra inutila de bauturi, deserturi si snacksuri, ci va tineti totodata departe si de problemele digestive si insomnii.
Daca participati la o petrecere, compensati caloriile provenite din aperitive si cocktailuri prin dans, socializare sau plimbari reconfortante sub clar de luna.
3. Ascultati-va cu adevarat organismul
Senzatia de prea-plin este familiara multora dintre noi cu precadere din perioada sarbatorilor, cand mesele sunt mai diversificate, iar abuzul alimentar pare mai justificat decat in restul anului. Oricat de mult v-ar fi pusa la incercare vointa, opriti-va inainte sa fie nevoie de un ceai diuretic.
Savurati indelung fiecare preparat special si refuzati o a doua portie. Combinati cu atentie alimentele si nu mancati sub impulsul momentului. Daca ati decis sa incheiati festinul cu un desert, sariti peste paharul de vin sau coniac. Va puteti satisface din plin poftele si bucuria de a manca drob si pasca, fara sa va puneti sanatatea digestiva in pericol (si fara sa constatati ulterior ca aveti nevoie de o cura de slabire).
4. Profitati de orice ocazie pentru a face miscare
Zilele libere din vacanta de primavara pot fi petrecute in favoarea siluetei, nicidecum in detrimentul acesteia. Chiar daca simtiti nevoia sa va odihniti, nu ramaneti in fata televizorului sau al computerului. Profitati de soare si de aerul bland si petreceti cat mai mult timp in natura.
Orice rasfat culinar v-ati fi permis, o iesire in parc cu bicicleta, un meci de ping-pong in aer liber, un picnic la iarba verde animat de un joc de volei sau o plimbare lunga la pas prin oras vor fi suficiente pentru arderea caloriilor excedentare. Mai mult decat atat, miscarea va ajuta va mentineti tonusul psihic, va energizeaza si va ajuta sa dormiti mai bine.
5. Inconjurati-va de energii pozitive
Vacanta de primavara poate fi, din pacate, o perioada in care riscul instalarii starilor depresive creste semnificativ, pe fondul grijilor financiare, problemelor familiale sau al singuratatii. Preintampinati acest pericol si programati activitati placute, prin care sa beneficiati de compania celor dragi.
Dedicati-va timpul destinderii, evitati orice conflict si concentrati-va pe aspectele pozitive ale vietii. Stresul emotional si anxietatea pot agrava obiceiurile alimentare gresite, precum abuzul de alimente, de regula nesanatoase.
6. Inlocuiti ingredientele nesanatoase cu alternative mai bune
Un alt pas important al strategiei de mentinere a siluetei in vacanta de primavara este inlocuirea ingredientelor nesanatoase din preparatele consumate, astfel incat sa ajungeti sa ingerati mult mai putine calorii. Aveti la dispozitie numeroase alternative in acest sens
- Folositi crema de branza degresata pentru sosuri, paste tartinabile, pasca si alte prajituri.
- Utilizati smantana dietetica in toate preparatele cu acest ingredient;
- In loc de maioneza clasica, folositi un amestec de un sfert maioneza facuta in casa si trei sferturi smantana degresata (veti taia 1000 de kcal pentru fiecare 100 grame de sos).
- Inlocuiti untul si alt tip de grasime folosite la copt cu un strat de spray special pentru gatit;
- Inlocuiti gemul si dulceata cu fructe proaspete in orice preparat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- BABY EXPO, Editia 34 de Primavara isi deschide portile
- Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor?
- Cum sa tratam alergiile in mod natural
- Eruptia polimorfa la lumina
- Astenia de vara
- Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarba ...
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Alergenii din aer
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor