Stilul de viata si aparitia cancerului
Generalitati
SusO multitudine de studii stiintifice arata faptul ca stilul de viata nesanatos determina peste 40% din totalul cazurilor de cancer. Fumatul este considerat cel mai important factor de risc.
Autorii unui studiu publicat in urma cu trei ani in Marea Britanie arata ca peste 40% din totalul cazurilor de cancer ar putea fi prevenite daca oamenii ar face alegeri mai sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata.
Astfel, renuntarea la fumat, practicarea cu regularitate a activitatilor fizice, controlarea stresului si limitarea consumului de alcool ar reduce sansele aparitiei cancerului.
Cuprins articol
Principalii factori de risc in aparitia cancerului
Sus• Alimentatia nesanatoasa. Astfel, o dieta neechilibrata, bogata in prea multe alimente procesate si saraca in fructe si legume este un factor de risc. Printre alimentele cu un efect benefic asupra organismului si care ajuta la prevenirea cancerului se numara: usturoiul, fibrele sau pestele.
Si nutritionistii recomanda sa se renunte pe cat posibil la carnea rosie de porc sau de vita, la mezeluri si sa se consume carne slaba de pui si de curcan.
• Lipsa consumului de fructe si legume. O alta regula de aur in preventia cancerului este reprezentata de consumul zilnic de fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin foarte multe vitamine si minerale cu rol antioxidant.
Nu trebuie uitate fibrele, acestea jucand un rol important in mentinerea tubului digestiv sanatos, evitandu-se astfel aparitia cancerului de stomac si intestin. Totodata, exista cercetari care au demonstrat ca o dieta bogata in legume si fructe reduce riscul aparitiei cancerelor cavitatii bucale, esofag, intestin, plamani, precum si anumite tipuri de cancer gastric.
Unele studii au aratat ca persoanele care consuma frecvent legume si fructe prezinta un risc de cancer cu peste 10% mai mic decat cele care consuma ocazional.
Un aport zilnic de fructe si legume scade riscul de cancer al cavitatii bucale cu peste 50%.
Un studiu recent efectuat in Marea Britanie sugereaza ca 1 din 20 cancere este consecutiv unui aport de sub 5 portii de fructe si/sau legume zilnic, unde portia este echivalentul a aproximativ 80 grame.
Mai mult de jumatate dintre cancerele cavitatii bucale, esofag si laringe este legat de dieta saraca in legume si fructe.
• Stresul. Un stil de viata sanatos include si evitarea emotiilor negative, a gandurilor negative si a stresului. Studiile realizate au demonstrat faptul ca stresul poate duce intr-o anumita masura la aparitia cancerului.
Un studiu realizat in luna decembrie 2016 a demonstrat faptul ca peste 70% dintre femeile care au dezvoltat cancer la san au trecut in ultimii 7 ani printr-un moment tensionat.
Stresul joaca un rol important in aparitia cancerului, deoarece el poate duce la un stil de viata nesanatos precum: alimentatie nesanatoasa, adoptarea unor vicii, acumularea emotiilor negative, toate acestea contribuind la slabirea sistemului imunitar si implicit la aparitia cancerului.
• Sedentarismul. Sunt studii care sustin ca obezitatea a cauzat in Marea Britanie 88.000 de cazuri de cancer.
• Consumul de alcool. Consumul exagerat de alcool poate duce la aparitia cancerului la nivelul cavitatii bucale, cancerului de laringe, ficat sau colon.
• Expunerea la soare. Dorinta femeilor de a avea o piele uniforma si frumos bronzata, obtinuta fie prin expunerea directa la soare sau utilizarea solarului pentru obtinerea bronzului creste riscul aparitiei cancerului de piele.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului
- Factori care contribuie la aparitia cancerului
- Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?
- Rolul fumatulul si a expunerilor profesionale in aparitia cancerului pulmonar
- Stil de viata sanatos pentru persoanele cu sindrom de colon sau intestin iri ...
- Screeningul cancerului gastric
- Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului
Citeste pe aceeasi tema
- Rolul stilului de viata in aparitia cancerului bronhopulmonar
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
- Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
- Efectele negative ale unui stil de viata sedentar