Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii

Actualizat la data de: 14 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii

Fie ca incercati sa ramaneti gravida, fie ca va doriti acest lucru de ceva vreme, exista unele modificari din stilul de viata si dieta, care pot creste fertilitatea. Rareori, stilul de viata si dieta sunt cauze ale infertilitatii.

Cu toate acestea, anumite schimbari in obiceiurile zilnice si dieta pot creste sansele de conceptie - atat la barbati, cat si la femei. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta ca tratamentele de fertilitate sa functioneze mai bine.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Stil de viata sanatos pentru a spori fertilitatea
  3. Citeste pe aceeasi tema

Stil de viata sanatos pentru a spori fertilitatea

Sus

Mentineti o greutate corporala normala. Pentru a creste sansele de a concepe, trebuie sa va mentineti indicele de masa corporala in limite normale. Un numar adecvat de kilograme, impreuna cu un stil de viata care sa includa o nutritie corecta si exercitii fizice regulate, pot sa imbunatateasca fertilitatea. In acelasi timp, o greutate optima reduce riscul de a dezvolta boli de inima sau diabet zaharat.

Renuntati la fumat. Renuntarea la fumat poate creste fertilitatea. Cu toate ca acest obicei nociv vizeaza in special barbatii, nici femeile nu ar trebui sa fumeze in perioada in care incearca sa ramana gravide sau dupa ce raman insarcinate. Cercetarile privind fumatul si calitatea materialului seminal au descoperit ca fumatul influenteaza in mod negativ calitatea si cantitatea spermei, contribuind la scaderea numarului de spermatozoizi, forma si motilitatea (capacitatea de deplasare) spermei.

Faceti exercitii fizice regulate. Miscarea, indiferent ca este sub forma de antrenamente sau plimbari usoare in parc, ajuta la imbunatatirea fertilitatii. Studiile arata ca femeile supraponderale pot concepe mai greu dintr-o varietate mare de motive. Una dintre cauze ar putea fi efectul estrogenului asupra organismului. Acest hormon poate sa scada probabilitatea femeilor supraponderale de a ramane insarcinate.

Totusi, specialistii recomanda evitarea activitatilor fizice riguroase in perioada fertila. Activitatile fizice intense pot reduce nivelul de progesteron din organism, care poate inhiba ovulatia. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice fel de activitate fizica, pentru a determina nivelul corect de activitate fizica.

Adoptati o dieta sanatoasa. Alimentele pe care le consumati pot juca un rol important in sansele de a ramane insarcinate. Pentru a maximiza fertilitatea, specialistii recomanda diminuarea cantitatii de alimente care contin cofeina, grasmi trans si a carbohidratilor rafinati. Cresteti aportul de legume si fructe, peste si nuci - toate acestea fiind bogate in substante nutritive necesare organismului.

Discutati cu medicul dumneavoastra. daca este nevoie sa urmati un regim alimentar specific pentru stimularea fertilitatii. Cercetarile au demonstrat ca anumite tipuri de regimuri alimentare pot creste sansele unei femei de a concepe.

Limitati expunerea la substante chimice nocive sau raze ultraviolete. Expunerea la metale grele, radiatii sau raze X si pesticide, s-a dovedit a reduce productia de sperma si poate duce chiar la infertilitate in cazul barbatilor. Daca este posibil, evitati aceste elemente, purtati echipamente de protectie in cazul in care le folositi, limitati contactul fizc si inhalarea substantelor nocive.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate