Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Stil de viata bazat pe un continut redus de carbohidrati

Organismul uman are abilitatea naturala de a folosi grasimea stocata pentru a produce energie. O dieta cu un continut scazut de carbohidrati activeaza acest proces natural al corpului. Unii specialisti considera ca o astfel de dieta este una dintre cele mai sigure pentru mentinerea sanatatii organismului.

Desi multi oameni cunosc faptul ca limitarea cantitatii de carbohidrati duce la pierderea in greutate, nu inteleg acest proces. Atunci cand o persoana consuma multi carbohidrati, creste nivelul de glucoza din sange si se produce mai multa insulina.

Un efect secundar al productiei intensive de insulina este convertirea carbohidratilor in grasimi si depozitarea acestora in celule. In plus, este stimulat creierul sa transmita semnale specifice starii de foame, astfel incat persoana in cauza va manca si mai mult. Atunci cand scade consumul de carbohidrati se vor micsora valorile insulinei si vor creste cele ale glucagonului. Glucagonul este hormonul care permite corpului sa arda mai multe grasimi si ajuta la mentinerea colesterolului in limite reduse.

Un alt efect al consumului redus de carbohidrati este ca organismul intra intr-o stare de cetoza. Cetoza este fenomenul in cadrul caruia organismul consuma grasimi, pentru producerea energiei, cand nu are suficienti carbohidrati pentru a-i utiliza in acest scop.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi pentru o dieta sanatoasa cu continut redus de carbohidrati
  3. Beneficiile obtinute in urma consumului scazut de carbohidrati
  4. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi pentru o dieta sanatoasa cu continut redus de carbohidrati

Sus

Multe dintre persoanele care urmeaza o dieta cu un continut redus de carbohidrati iau decizii nu tocmai bune, cu privire alimentele consumate in cadrul dietei. In general, o dieta saraca in carbohidrati se va concentra pe consumul de proteine, inclusiv carne slaba (de pasare si peste) oua, fructe si legume cu indice glicemic scazut, dar si cereale integrale (porumb, orez brun, ovaz sau orz). Se vor exclude produsele lactate care contin zer. In schimb, din meniu pot face parte si alunele si nucile, dar in cantitati limitate.

Puteti transforma dieta cu un continut scazut de carbohidrati intr-una sanatoasa, daca urmati sfaturile de mai jos:

- Consumati proteine de inalta calitate. Mancati carne fara grasimi, peste si proteine din soia. Proteinele mentin rata metabolica mai ridicata, decat in cazul in care ati fi urmat o dieta saraca in proteine. In plus, cand vi se face foame, shake-urile cu proteine ar putea fi solutia pentru o gustare sanatoasa si rapida intre mese.

- Alegeti carbohidrati cu indice glicemic scazut. Indicele acestor carbohidrati masoara viteza cu care carbohidratii se convertesc in glucoza, in sangele dumneavoastra. Cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat carbohidratii se vor transforma in mai multa grasime corporala. O unitate de masura si mai precisa in acest scop este sarcina glicemica a carbohidratilor.

- Includeti fructe si legume sanatoase cu indice glicemic scazut in dieta dumneavoastra. Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fitochimicale care vor lupta impotriva multora dintre boli. Printre fructele si legumele care contin putin zahar se numara: lamaia, rubarba, fructele de padure, papaya, pepenele, piersicile, merele, grapefruitul, varza, spanacul, salata, ridichiile, andivele, verdeturile, telina, patrunjelul, ciupercile, avocado, ardeii, broccoli, dovlecelul, rosiile, vinetele, morcovii, ceapa, usturoiul si castravetii.

- Mancati in mod regulat grasimi bune pentru organism. Este recomandabil sa se evite consumul de cantitati mari de grasimi saturate animale. Reduceti acest tipuri de grasimi si inlocuiti-le cu uleiurile de in sau peste, bogate in acizi grasi Omega 3, care s-a demonstrat ca pot creste rata metabolica si contribuie la arderea caloriilor care provin din grasimi.

De asemenea, acizii grasi Omega 3 determina scaderea valorilor insulinei si accelereaza pierderea in greutate. In plus, grasimile sunt indicate pentru ca ofera o senzatie de satietate pe termen lung. In plus, cu cat o persoana va manca mai putin, cu atat se va incetini viteza cu care carbohidratii se vor converti in glucoza.

La fel de sanatoase si fara carbohidrati sunt uleiul de canola si cel de masline.

- Includeti in dieta dumneavoastra alimente care contin fibre. Fibrele nu doar ca va vor oferi sentimentul de satietate, dar vor incetini si ritmul de crestere al nivelului zaharului din sangele dumneavoastra.

- Utilizati zilnic suplimente cu multivitamine si minerale. Din pacate, multe dintre dietele cu un continut scazut de carbohidrati pot priva organismul de vitamine si minerale importante, ceea ce face necesara folosirea de suplimente. Printre acestea, calciul are un rol important. S-a demonstrat stiintific faptul ca includerea in dieta a cat mai multe proteine din carne, valorile calciului din organism scad si creste riscul aparitiei osteoporozei.

- Exercitiul fizic este o parte integranta a oricarui program de pierdere in greutate. Daca doriti sa slabiti cu ajutorul unei diete cu un continut scazut de carbohidrati, faceti sport in mod constant. Cu ajutorul exercitiilor fizice, metabolismul va fi accelerat si va creste masa musculara. Ca atare, se vor pierde multe calorii si va veti mentine o stare optima de sanatate.

Beneficiile obtinute in urma consumului scazut de carbohidrati

Sus

Un stil de viata ce include o dieta bazata pe un continut diminuat de carbohidrati va poate oferi o serie de beneficii, printre care:

  • scaderea in greutate
  • niveluri stabile de energie
  • stare generala de bine
  • imbunatatirea valorilor trigliceridelor
  • scaderea nivelului colesterolului rau si cresterea nivelului colesterolului bun
  • micsorarea valorilor glucozei
  • scaderea tensiunii arteriale
  • eliberarea unor cantitati mai mici de insulina
  • pierderea a mai putina masa musculara comparativ cu pierderea accelerata in greutate, intalnita in cazul dietelor care contin multi carbohidrati (situatie caracteristica mai ales persoanelor care fac sport in mod constant)
  • ameliorarea tulburarilor convulsive (in special cand este urmata o dieta ketogenica)
  • scaderea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare
  • diminuarea probabilitatii declansarii trombozei si coagularii sangelui
  • micsorarea posibilitatii aparitiei unui accident vascular cerebral
  • scaderea prevalentei cancerului
  • cresterea absorbtiei nutrientilor din alimentele consumate.

Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate