Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti?
Alcoolul sanitar
SusAlcoolul sanitar, cunoscut si sub denumirea de spirt, reprezinta unul dintre produsele ce se afla la mare cautare in contextul pandemiei de coronavirus. Acelasi lucru este valabil si pentru dezinfectantele pe baza de alcool, dar si pentru dezinfectantele ce nu contin alcool, dar care promit ca distrug 99,99% dintre germeni.
Oamenii cumpara aceste produse fara a cunoaste diferentele dintre ele si fara a fi informati corect. Astfel, acest articol are ca scop discutarea eficientei spirtului in cazul noului tip de coronavirus, dar si prezentarea celor mai buni dezinfectanti recomandati de experti.
Cuprins articol
Este bun spirtul?
SusSpecialistii din domeniul sanatatii recomanda produsele dezinfectante pe baza de alcool in lupta cu noul tip de coronavirus. Acestia afirma ca cele mai utile dezinfectante pentru maini sunt produsele pe baza de alcool de 60%.
Spirtul este un produs ce contine 70% alcool etilic, dar nu are o proprietate importanta, aceea de a fi un produs biocid. Astfel, anumiti specialisti considera ca spirtul nu este eficient in lupta cu noul tip de coronavirus, dar poate ajuta la distrugerea altor microorganisme.
Produsele dezinfectante cu cantitati crescute de alcool (60-70%) sunt recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Produsele dezinfectante ce se pulverizeaza nu sunt considerate foarte eficiente, deoarece exista sanse crescute de evaporare. Astfel, produsele lichide sau sub forma de gel sunt mult mai eficiente, iar acestea trebuie folosite asemenea spalatului pe maini.
Cei mai buni dezinfectanti
SusIn cazul mainilor, specialistii recomanda produsele dezinfectante doar atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile. In acest caz, oamenii trebuie sa utilizeze dezinfectanti pe baza de alcool de 60%. Dupa cum a fost precizat, produsele sub forma de gel sunt cele mai eficiente, deoarece permit un contact mai mare intre substantele active si virusuri. Modul de utilizare este asemanator cu spalatul pe maini, doar ca dezinfectantele nu au acelasi randament in ceea ce priveste indepartarea murdariei grosiere.
Este important de stiut ca in comert exista si produse dezinfectante fara alcool, acestea afirmand ca ucid un numar foarte mare de microorganisme. Totusi, acestea nu sunt recomandate de Centrul de Prevenire si Control al Bolilor in cazul COVID-19. In plus, trebuie stiut ca utilizarea de produse pe baza de alcool sau clor pe tegumente nu este eficienta in cazul virusurilor ce au patruns deja in organism.
In ceea ce priveste cei mai buni dezinfectanti pentru suprafete, Ministerul Sanatatii recomanda dezinfectanti pe baza de clor si inalbitori. De asemenea, produsele pe baza de etanol de 75% sunt potrivite, dar si cele ce contin cloroform si acid paracetic. Pentru cele mai bune solutii, specialistii sugereaza consultarea cu medicul sau farmacistul.
Spalatul pe maini sau utilizarea produselor dezinfectante?
SusSpalarea mainilor cu apa si sapun, cea mai simpla si mai eficienta metoda de distrugere a coronavirusului
Virusurile pot fi active in afara corpului ore intregi, chiar si zile. Simpla spalare a mainilor cu apa si sapun poate fi in masura sa distruga membrana de protectie a coronavirusului. Spalarea mainilor poate distruge virusul, dar aceasta trebuie facuta meticulos. Se recomanda spalarea repetata a mainilor cu sapun si apa, de preferat calduta, pentru cel putin 20-30 de secunde.
Inalbitorul
Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda utilizarea unor solutii pe baza de clor pentru a distruge virusurile existente pe suprafete. Manusile de protectie trebuie purtate ori de cate ori se manipuleaza sau se prepara solutiile dezinfectante de acest tip. In plus, este important de stiut ca inalbitorul nu trebuie amestecat niciodata cu alte substante in afara de apa. Deoarece clorul este agresiv cu numeroase suprafete, specialistii recomanda clatirea acestora cu multa apa dupa dezinfectare.
Alcoolul izopropilic
Se considera ca alcoolul izopropilic, dar si orice alte solutii alcoolice cu cel putin 70% alcool sunt eficiente impotriva coronavirusurilor. Totusi, este important de mentionat ca solutia de alcool nu trebuie diluata.
Apa oxigenata
Sunt cunoscute foarte bine efectele benefice ale peroxidului de hidrogen asupra ranilor minore. Cunoscut si sub numele de apa oxigenata, se considera ca peroxidul de hidrogen poate functiona si impotriva noului tip de coronavirus.
Apa oxigenata trebuie utilizata nediluata si pulverizata pe suprafetele ce doresc a fi dezinfectate. Ulterior, solutia trebuie lasata sa actioneze cateva minute inainte de a fi stearsa. Totusi, apa oxigenata nu trebuie stearsa neaparat, deoarece ce descompune in oxigen si apa.
Masuri de protectie
SusPentru o protectie suplimentara impotriva infectiilor respiratorii, specialistii recomanda ca oamenii sa nu isi atinga ochii, nasul si gura cu mainile murdare. Mainile pot fi contaminate cu diferiti agenti infectiosi ce pot fi introdusi in organism prin ochi, nas si gura. Asadar, fata poate fi atinsa doar dupa o igienizare corecta a mainilor.
Spalarea mainilor este obligatorie dupa ce se stranuta sau tuseste, dar si dupa mersul la toaleta. Acelasi lucru este valabil si inainte de a manca sau de a pregati masa. Persoanele ce tusesc sau stranuta trebuie sa isi acopere gura si nasul. Se prefera utilizarea unui servetel de unica folosinta pentru acest lucru, dar si partea interioara a articulatiei cotului poate fi folosita.
Parasirea domiciliului trebuie facuta doar in cazuri absolut necesare si se recomanda evitarea locurilor aglomerate. In plus, oamenii trebuie sa stea la aproximativ 1-2 metri unul de celalalt, astfel incat sa se evite imprastierea virusurilor. Mastile sunt utile doar in cazul persoanelor ce suspecteaza ca sunt racite, dar pot fi utilizate si de persoanele ce iau contact direct cu indivizi bolnavi.
Concluzii
SusIn contextul pandemiei de coronavirus, oamenii nu ar trebui sa intre in panica. De asemenea, ar trebui sa se informeze doar din surse sigure. Asadar, golirea rafturilor cu solutii dezinfectante nu reprezinta o solutie, mai ales ca unele dintre acestea pot fi inutile. Spre exemplu, dezinfectantele de maini fara alcool nu sunt recomandate de autoritati.
In ceea ce priveste spirtul, expertii au pareri impartite. Cu toate acestea, balanta este inclinata spre cei care afirma ca spirtul nu este eficient in cazul COVID-19. Acest nou virus poate fi distrus cu produse dezinfectante pe baza de alcool, dar cu mentiunea ca acestea sa aiba proprietati biocide.
Oamenii pot fi dornici sa gaseasca substante care sa ii protejeze instant de COVID-19, dar trebuie sa stie ca simpla spalare pe maini cu apa si sapun poate fi de ajutor. Aceasta metoda distruge virusurile si este recomandata inaintea oricaror substante dezinfectante. In plus, asocierea spalatului pe maini cu alte metode de protectie poate ajuta populatia sa se protejeze eficient de noul tip de coronavirus.
Bibliografie:
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters, https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
You Might Be Buying a Hand Sanitizer That Won’t Work for Coronavirus, https://www.propublica.org/article/coronavirus-hand-sanitizers-cdc-recommended-alcohol
The science of soap – here’s how it kills the coronavirus, https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/12/science-soap-kills-coronavirus-alcohol-based-disinfectants
Does alcohol kill coronavirus? The biggest myths, busted, https://www.wired.co.uk/article/alcohol-kills-coronavirus-myth-busting
These Common Household Products Can Destroy the Novel Coronavirus, https://www.consumerreports.org/cleaning/common-household-products-that-can-destroy-novel-coronavirus/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente ...
- Clipesti des? Care sunt cele mai frecvente cauze
- Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele?
- Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
- Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina?
- Care este cea mai sanatoasa pozitie de somn?
- Copilul tau are COVID-19? Vezi acum care sunt simptomele!
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Citeste pe aceeasi tema
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive
- Ne imbolnavesc sucurile de fructe? Afla care sunt cele mai sanatoase variante
- Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?
- Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?