Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit

Actualizat la data de: 01 Iulie 2019

Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii

Sus
Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit

Pe timp de canicula, folosirea aparatelor de aer conditionat este indispensabila. Medicii atrag insa atentia ca folosirea necorespunzatoare a acestor aparate si variatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul este nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura exterioara de peste 30 de grade Celsius la una de 17 grade din incaperile climatizate, de exemplu, supun organismul unui stres, care determina slabirea imunitatii. Un adevarat pericol in timpul verii il constituie si socul termic, care apare atunci cand intram in apa rece dupa o expunere prelungita la soare!

Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers.

Persoanele care au diferite afectiuni cardiovasculare, in mod special, trebuie sa fie atente la variatiile de temperatura pentru ca pot aparea variatii bruste ale tensiunii arteriale, respiratie dificila, cefalee, stare de lesin, AVC; persoanele cu afectiuni respiratorii (bronsita cronica, BPOC, astm brosnic) pot sa prezinte accentuarea simptomatologiei si dispnee. La fel, atentie sporita in cazul persoanelor in varsta, a celor cu afectiuni cronice (diabet, obezitate, ateroscleroza, afectiuni neurologice) si a copiilor mici, explica dr Ruxandra Constantina, medic de familie, competenta apifitoterapie.

Cuprins articol

  1. Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii
  2. Cand devine periculos aerul conditionat?
  3. Socul termic, extrem de periculos
  4. Cum poate fi prevenita hidrocutia?
  5. Canicula: recomandarile Ministerului Sanatatii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cand devine periculos aerul conditionat?

Sus

Medicii continua sa atraga atentia ca, folosit necorespunzator, aerul conditionat poate crea neplaceri si pentru persoanele sanatoase, nu doar pentru categoriile de risc.

"In perioadele caniculare aerul conditionat a devenit indispensabil, pentru multi dintre noi; totusi, el ne poate provoca diferite neplaceri sau acutizarea unor afectiuni, daca nu respectam cateva reguli simple:

-aerul conditionat trebuie setat la minim 22-24 grade;
-diferenta intre temperatura exterioara si cea din incapere trebuie sa fie de maxim 10 grade, ideal 5 grade;
-nu trebuie sa stam timp indelung in bataia fluxului de aer rece”, spune dr Ruxandra Constantina.

Medicul atentioneaza ca, in caz contrar, organismul percepe aceasta diferenta drept un stres suplimentar, o agresiune, si lupta sa restabileasca echilibrul interior; iar persoanele sanatoase pot sa prezinte diferite viroze respiratorii, rinite, contracturi musculare, dureri de cap, stare de nervozitate.

“Pentru a facilita adaptarea organismului la temperaturile crescute de afara, inainte de a pleca din casa unde functioneaza aerul conditionat, este indicat sa facem o baie calduta si sa evitam bautul lichidelor foarte reci. Este recomandat ca trecerea de la rece la cald si invers sa se faca treptat, indiferent daca e vorba de incaperi sau masina. Si nu uitati, igienizarea periodica a filtrelor aparatelor de aer conditionat este absolut obligatorie (la 6 luni pentru zonele publice si 1 an pentru locuinte) pentru prevenirea aparitiei unor boli respiratorii, unele foarte grave”, recomanda dr Ruxandra Constantina.

Socul termic, extrem de periculos

Sus

Nu doar trecerea de la temperaturi de peste 30 de grade Celsius din atmosfera la cele de primavara din incaperile climatizate favorizeaza neplacerile. Vara sunt frecvente cazurile de hidrocutie, forma de soc termic care apare la imersia brusca a corpului in apa rece si care poate duce la sincopa sau chiar la deces.

Vara, hidrocutia sau inecul uscat apare dupa ce stam la plaja si apoi optam pentru un dus rece sau o baie rece (mare, piscina).

Frisoanele, crampele musculare, cefaleea, senzatia brusca de oboseala extrema sau anxietatea sunt semnele care anunta aparitia hidrocutiei… De aceea, persoanele care se afla in apa si simt aceste semne ar trebui sa incerce sa iasa cat mai curand din apa.

Este bine de stiut ca riscul de hidrocutie la imersia in apa rece este mai mare daca statul prelungit la soare este acompaniat si de consum de alcool (care produce vasodilatatie) sau ingestia unei mese copioase (procesul de digestia creste temperatura interna cu circa 1 grad Celsius).

Varstnicii, copiii si persoanele obeze au un risc mai mare de hidrocutie.

Variatiile drastice de temperatura pot duce la aparitia socului termic, mai ales daca numarul lor se repeta de mai multe ori in aceeasi zi.

Cum poate fi prevenita hidrocutia?

Sus

Daca ati avut in trecut accidente alergice sau reactii cutanate la apa rece, intrati intotdeauna in apa cu atentie si progresiv.

Nu va expuneti la soare timp indelungat si nu intrati brusc in apa.

Canicula: recomandarile Ministerului Sanatatii

Sus

Pentru perioadele cu temperaturi ridicate, Ministerul Sanatatii are o serie de recomandari care vizeaza atat persoanele sanatoase, cat si cele cu boli cronice, dar si batranii, cat si copiii.

Evitati, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 – 18.

Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine).

Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Beti zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc).

Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate.

Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe
facute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si evident igiena
generala.

Recomandari pentru situatiile de cod rosu:

Incercati sa va deplasati intre orele 11.00-17.00 doar daca este absolut necesar.

Consumati intre 2- 4 litri /zi si nu consumati alcool.

Daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa.

Nu scoateti copiii sub 3 ani afara decat inainte de ora 9 dimineata si dupa ora 20.00.

Evitati mancarurile grele si mesele copioase.

Folositi serviciile medicale spitalicesti sau de urgenta doar in cazuri justificate; pentru probleme curente de sanatate anuntati telefonic medicul de familie.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate