Socul hipertermic - insolatia
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusInsolatia este cauzata de expunerea prelungita la temperaturi ridicate sau de activitatea fizica ce a fost desfasurata pe vreme calda. Se considera ca o persoana sufera de insolatie atunci cand temperatura corpului atinge 40 grade Celsius sau chiar mai mult.
Umiditatea ridicata, anumite probleme de sanatate si utilizarea unor medicamente cresc riscul aparitiei insolatiei. Aceasta poate afecta atat adultii, cat si copiii.Insolatia este consecinta agravarii manifestarilor caldurii. Cand corpul se supraincalzeste, intr-o prima etapa se dezvolta crampele de caldura. In cazul in care corpul nu este racit, progresia simptomelor va continua cu transpiratia abundenta, greata, ameteli si senzatie de lesin.
Cuprins articol
Cauze
SusInsolatia poate aparea ca urmare a:
-
Expunerea la un mediu cald. Intr-un tip de insolatie, numita insolatie fara efort (clasica), a fi intr-un mediu fierbinte duce la o crestere a temperaturii centrale a corpului. Acest tip de insolatie apare de obicei dupa expunerea la vreme calda si umeda, in special pentru perioade prelungite. Apare cel mai adesea la adultii in varsta si la persoanele cu boli cronice.
-
Activitate intensa. Insolatia prin efort este cauzata de o crestere a temperaturii centrale a corpului, cauzata de o activitate fizica intensa pe vreme calda. Oricine face exercitii fizice sau lucreaza pe vreme calda poate suferii o insolatie de efort, dar este cel mai probabil sa apara daca nu sunteti obisnuiti cu temperaturile ridicate.
In oricare dintre tipurile de insolatie, starea dumneavoastra poate fi cauzata de:
-
Purtati imbracaminte in exces care impiedica transpiratia sa se evapore usor si sa va racoreasca corpul
-
Consumul de alcool, care poate afecta capacitatea corpului de a-ti regla temperatura
-
Deshidratarea, nu bei suficienta apa pentru a reface lichidele pierdute prin transpiratie
Factori de risc
SusOricine poate dezvolta insolatie, dar mai multi factori va cresc riscul:
- Varsta. Capacitatea ta de a face fata caldurii extreme depinde de puterea sistemului tau nervos central. La cei foarte tineri, sistemul nervos central nu este pe deplin dezvoltat, iar la adultii de peste 65 de ani, sistemul nervos central incepe sa se deterioreze, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin capabil sa faca fata schimbarilor de temperatura a corpului. Ambele grupe de varsta au de obicei dificultati in a ramane hidratate, ceea ce creste si riscul.
- Efort pe vreme calda. Antrenamentul militar si participarea la sporturi, cum ar fi fotbal sau alergari pe distante lungi, pe vreme calda se numara printre situatiile care pot duce la insolatie.
- Expunerea brusca la vreme calda. Puteti fi mai susceptibil la boli legate de caldura daca sunteti expus la o crestere brusca a temperaturii, cum ar fi in timpul unui val de caldura de la inceputul verii sau calatoriti intr-un climat mai cald. Limitati activitatea cel putin cateva zile pentru a va permite sa va aclimatizati la schimbare. Cu toate acestea, este posibil sa aveti in continuare un risc crescut de insolatie pana cand veti experimenta cateva saptamani de temperaturi mai ridicate.
- Lipsa aerului conditionat. Ventilatoarele va pot face sa va simtiti mai bine, dar pe vreme calda sustinuta, aerul conditionat este cel mai eficient mod de a va racorii si de a reduce umiditatea.
- Anumite medicamente. Unele medicamente afecteaza capacitatea organismului de a ramane hidratat si de a raspunde la caldura. Fiti deosebit de atenti pe vreme calda daca luati medicamente care va ingusteaza vasele de sange (vasoconstrictoare), va regleaza tensiunea arteriala prin blocarea adrenalinei (beta-blocante), scapati de sodiu si apa din organism (diuretice) sau reduc simptomele psihiatrice (antidepresive sau antipsihotice).
- Stimulantele pentru tulburarea cu deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD) si stimulentele ilegale, cum ar fi amfetaminele si cocaina, te fac, de asemenea, mai vulnerabil la insolatie.
- Anumite conditii de sanatate. Anumite boli cronice, cum ar fi bolile cardiace sau pulmonare, va pot creste riscul de insolatie. La fel poate fi si obezitatea, sedentarismul si antecedentele de insolatie.
Complicatii
SusInsolatia poate duce la o serie de complicatii, in functie de cat timp este ridicata temperatura corpului. Complicatiile severe includ:
- Leziuni ale organelor vitale. Fara un raspuns rapid la temperatura corporala scazuta, insolatia poate provoca inflamarea creierului sau a altor organe vitale, ceea ce poate duce la leziuni permanente.
- Moarte. Fara un tratament prompt si adecvat, insolatia poate fi fatala.
Manifestarile insolatiei sau socului hipertermic
SusSimptomul distinctiv al insolatiei este temperatura corpului mai mare de 40 de grade. Lesinul ar putea fi primul semn.
Alte manifestari includ:
- dureri trepidante de cap
- ameteli si stare de confuzie
- lipsa transpiratiei
- piele uscata, calda si rosie
- slabiciune si crampe musculare
- greata si varsaturi
- batai rapide ale inimii (care pot fi puternice sau slabe)
- respiratie rapida si superficiala
- modificari de comportament, cum ar fi confuzie sau dezorientare
- convulsii
- pierderea constientei
Primul ajutor in caz de insolatie
SusDaca banuiti ca cineva ar putea avea insolatie, contactati imediat serviciul medical de urgenta sau transportati persoana la spital. Orice intarziere in solicitarea ajutorului poate fi fatala.
Pana la venirea cadrelor medicale puteti acorda primul ajutor astfel:
- mutati persoana intr-un mediu racoros cu aer conditionat - sau cel putin, intr-o zona umbroasa si dezbracati-o de hainele inutile
- daca este posibil incercati sa scadeti temperatura corpului bolnavului sub 38 de grade Celsius.
Puteti incerca oricare dintre urmatoarele strategii de racire a corpului:
- udati cu apa rece pielea celui afectat si orientati un ventilator pornit spre corpul acestuia
- introduceti persoana intr-o cabina de dus sau cada cu apa rece ori baie de gheata.
Daca asistenta medicala de urgenta intarzie, sunati la camera de urgenta a unui spital si urmati intocmai instructiunile suplimentare. Dupa ce o persoana s-a recuperat in urma insolatiei, probabil va fi mult mai sensibila la temperaturi inalte pe parcursul saptamanilor urmatoare. Ca atare, este chiar recomandat sa evite vremea calda si exercitiile intense in aer liber, pana cand medicul ii va acorda permisiunea sa-si reia activitatile normale.
Prevenirea
SusInsolatia este previzibila si prevenibila. Luati acesti pasi pentru a prevenii insolatia pe vreme calda:
- Purtati imbracaminte lejera, lejera. Purtarea de imbracaminte in exces sau imbracaminte care se potriveste bine nu va permite corpului sa se raceasca corespunzator.
- Protejati-va impotriva arsurilor solare. Arsurile solare afecteaza capacitatea corpului de a se raci, asa ca protejeaza-te in aer liber cu o palarie cu boruri largi si ochelari de soare si foloseste o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de cel putin 15. Aplicati cu generozitate protectie solara si reaplicati la fiecare doua ore - sau mai des dacÄ inoti sau transpiri.
- Bea multe lichide. Mentinerea hidratata va ajuta corpul sa transpire si sa mentina o temperatura normala a corpului.
- Luati masuri de precautie suplimentare cu anumite medicamente. Fiti atenti la problemele legate de caldura daca luati medicamente care va pot afecta capacitatea organismului de a ramane hidratat.
- Nu lasati niciodata pe nimeni intr-o masina parcata. Aceasta este o cauza comuna a deceselor cauzate de caldurÄ la copii. Cand parcati la soare, temperatura din masina poate creste cu 20 de grade F (mai mult de 11 C) in 10 minute. Nu este sigur sa lasati o persoana intr-o masina parcata pe vreme calda, chiar daca geamurile sunt crapate sau masina este la umbra. Cand masina este parcata, tine-o incuiata pentru a prevenii intrarea unui copil inauntru.
Daca nu puteti evita activitatile intense pe vreme calda, beti lichide si odihniti-va frecvent intr-un loc racoros. Incercati sa programati exercitii fizice sau munca fizica pentru partile mai racoroase ale zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara.
Aclimatizati-va. Limiteaza timpul petrecut lucrand sau facand exercitii in caldura pana cand esti conditionat. Persoanele care nu sunt obisnuite cu vremea calda sunt in mod special susceptibile la boli legate de caldura. Poate dura cateva saptamani pentru ca organismul tau sa se adapteze la vremea calda.
Fiti precauti daca aveti un risc crescut. Daca luati medicamente sau aveti o afectiune care va creste riscul de probleme legate de caldura, evitati caldura si actionati rapid daca observati simptome de supraincalzire. Daca participati la un eveniment sportiv intens sau la o activitate pe vreme calda, asigurati-va ca exista servicii medicale disponibile in cazul unei urgente de caldura.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Primul ajutor in caz de insolatie
- Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!
- Insolatia - un real pericol al verii care ne afecteaza sanatatea
- Situatii de urgenta pe vreme caniculara
- Masuri eficiente in prevenirea si tratarea insolatiei
- Prim ajutor in cazul insolatiilor
- Trucuri pentru a face fata zilelor caniculare
- Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara
- Neplacerile sanatatii declansate de caldura
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top