Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptome fizice ale depresiei

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Simptome fizice ale depresiei

Desi simptomele de depresie sunt manifestari preponderent de natura emotionala (cum ar fi sentimentele de tristete, disperare), afectiunea poate fi insotita si de manifestari fizice inclusiv greata, diaree, durere si modificari de greutate. Deseori, oamenii pur si simplu resping aceste probleme de sanatate si nu reusesc sa depisteze un tratament adecvat pentru acestea.

Nu trebuie sa ignorati posibilele simptome fizice ale depresiei: durerea si alte modificari ale starii de sanatate pot fi primele semne de depresie. Cunoscand posibilele efecte fizice ale depresiei puteti ajuta la diagnosticarea si tratarea acestora in timp util.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Oboseala severa si persistenta
  3. Probleme digestive
  4. Exces de energie
  5. Dureri de cap
  6. Dureri musculare, de spate si de articulatii
  7. Dureri toracice
  8. Modificari ale greutatii
  9. Capacitate redusa de a finaliza activitatile obisnuite
  10. Modificari ale ciclului menstrual
  11. Interes scazut pentru activitatea sexuala
  12. Citeste pe aceeasi tema

Oboseala severa si persistenta

Sus

Oboseala accentuata este un simptom foarte frecvent de depresie. Chiar daca dormiti, va puteti trezi cu sentimentul ca nu v-ati odihnit deloc. In timp ce oboseala care este rezultatul unor cauze fizice sau a excesului de medicamente ii poate determina pe cei in cauza sa simta nevoia sa doarma, oboseala cauzata de depresie, de obicei, nu este insotita de dorinta de a dormi.

Probleme digestive

Sus

Probelmele stomacale sunt frecvent intalnite la persoanele cu depresie sau anxietate, mai ales, la copii si adolescenti. Multi copii au probleme stomacale cand sunt coplesiti de anxietatea provocata de mediul scolar sau de relatiile cu ceilalti copii.

Adultii care sufera de depresie pot suferi de tulburari digestive, cum ar fi greata si diaree. Unele afectiuni, cum ar fi boala Crohn, colita si ulcerul, pot fi agravate de stres si depresie.

Exces de energie

Sus

Persoanele care sufera de depresie ar putea avea o stare de neliniste, care nu le va permite sa se relaxeze sau sa stea intr-un singur loc prea mult timp. Acesta este un simptom fizic comun, destul de surprinzator, de depresie. Bolnavii simt nevoia constanta sa faca tot timpul ceva si sa fie ocupati cu o activitate cat mai mult timp posibil.

Dureri de cap

Sus

Durerile de cap pot avea multe cauze si uneori acestea pot fi semne de depresie. Durerile de cap asociate cu depresia sunt de cele mai multe ori generalizate si se pot accentua dimineata si seara. Acestea sunt asemanatoare cu durerile de cap rezultate in urma unei tensiuni, care apare atunci cand muschii de la nivelul gatului si scalpului devin tensionati sau se contracta.

Cand oamenii sunt deprimati, fara sa realizeze, isi pot incorda un grup de muschi, iar consecinta va fi durerea de cap. Chiar daca aveti o predispozitie catre durerile de cap, in urma unui episod depresiv durerile dumneavoastra de cap se vor accentua.

Dureri musculare, de spate si de articulatii

Sus

Daca suferiti deja de dureri de spate, acestea se pot accentua daca veti fi deprimati. In urma unui studiu s-a demonstrat ca persoanele care sufera de depresie au probabilitati de patru ori mai mari de a dezvolta dureri intense de gat, articulatii si spate, decat cele care nu sunt depresive.

Dureri toracice

Sus

Daca aveti dureri toracice este important sa consultati cat mai repede un medic. Acestea pot fi semnul unor probleme cardiace grave. Durerile in piept pot fi manifestarea unui atac de cord sau a altor conditii cardiace severe. Trebuie sa stiti insa, ca durerile localizate la nivelul pieptului sunt deseori asociate cu depresia.

Totusi, acestea pot avea legatura si cu sanatatea dumneavoastra emotionala, fiind deseori asociate cu atacurile de panica sau anxietatea. In cazul in care, in urma investigatiilor, nu se constata ca disconfortul toracic este cauzat de boli cardiovasculare, acesta ar putea fi semnul depresiei sau anxietatii.

Modificari ale greutatii

Sus

Fluctuatiile in greutate pot fi legate de schimbarea obiceiurilor alimentare si a tipurilor de activitati desfasurate. Uneori, oamenii depresivi pot dormi chiar si peste 12 ore. Ca atare, pentru ca nu sunt activi pot creste in greutate.

Pe de alta parte, apetitul alimentar se poate modifica, iar persoanele care sufera de depresie, posibil sa nu manance suficient. Rezultatul va fi pierderea in greutate. Daca aveti o scadere sau surplus inexplicabile in greutate, discutati cu medicul, intrucat acesta poate fi un semn de depresie sau al unei alte conditii de sanatate.

Capacitate redusa de a finaliza activitatile obisnuite

Sus

Depresia poate ingreuna orice tip de activitate si efortul depus pentru sustinerea acestora va fi mai mare. In consecinta, persoanele care sunt depresieve nu pot face, deseori, fata la sarcinile si responsabilitatile anterioare. De asemenea, gandirea incetineste, apar problemele de memorie, dificultatile de concentrare.

Depresia presupune mai mult efort, iar cei in cauza se vor simti epuizati, chiar si atunci cand vor face activitati simple. Majoritatea actiunilor desfasurate implica efort accentuat.

Modificari ale ciclului menstrual

Sus

Acesta este un simptom fizic frecvent intalnit in cazul depresiei intalnita la femei. Menstruatiile tind sa devina neregulate, acestea pot fi modificate cantitativ sau ca durata. De asemenea, nu este neobisnuit sa dispara complet un timp. In cazul in care acest lucru se intampla si stiti sigur ca nu exista posibilitatea prezentei unei sarcini, trebuie sa consultati medicul. Dupa ce depresia a fost tratata, menstruatia ar trebui sa revina la normal, din nou.

Interes scazut pentru activitatea sexuala

Sus

Pentru multi dintre oameni, acesta este unul dintre simptomele care apar atunci cand sunt deprimati si, ultimul tip de manifestare in cazul in care sunt sanatosi. Persoanele care sufera de depresie par sa fie mai putin interesate de actul sexual si raspund intr-un mod mai lent la avansurile sexuale decat in mod normal.

Multi oameni considera care este imposibil sa faca sex atunci cand sunt deprimati, iar unii dintre ei chiar sunt revoltati la ideea de a intretine contact sexual. Aproximativ 50% dintre persoanele care utilizeaza antidepresive pot avea probleme sexuale, acestea fiind unul din efectele adverse ale acestor medicamente.

Totusi, daca va simtiti mai bine dupa tratamentul pentru depresie, dar aveti in continuare tulburari sexuale sau libidou scazut, probabil ca acestea ar putea fi consecintele efectelor secundare ale medicamentelor - mai degraba - decat sa semnifice faptul ca inca sunteti deprimati.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate