Siguranta exercitiilor fizice in timpul verii
Generalitati
SusVara este momentul perfect pentru distractia in aer liber. Majoritatea activitatilor din aer liber sunt mai interesante, indiferent ca este vorba despre inot, atletism sau ciclism.
Caldura verii poate deveni insa problematica daca nu sunteti atenti, mai ales in cazul zonelor cu temperaturi extreme si umiditate ridicata.
Cuprins articol
Cum afecteaza caldura corpul dumneavoastra
SusExercitiile fizice in sezonul estival ar putea reprezenta un pericol pentru dumneavoastra. Daca nu aveti grija atunci cand faceti sport riscati sa suferiti de boli grave. Atat exercitiile fizice in sine, cat si gradul de caldura al aerului, cresc temperatura de baza a corpului.
Pentru a scadea temperatura, corpul suplimenteaza cantitatea de sange care circula prin piele. Acest lucru depriveaza de sange muschii, iar bataile inimii se accelereaza. Daca umiditatea este ridicata, corpul se confrunta cu un stres in plus, intrucat transpiratia nu se poate evapora rapid prin piele. Acest lucru duce la cresterea temperaturii corpului.
Atentie la semnele de avertizare
SusCand faceti exercitii pe vreme calda, trebuie sa fiti atenti asupra semnelor si simptomelor care ar putea indica afectiuni. Daca ignorati aceste semnale de avertizare, starea dumneavoastra se poate agrava. Semnele si simptomele includ:
- crampe musculare
- greata si varsaturi
- slabiciune
- durere de cap
- ameteala
- confuzie.
Daca apar oricare dintre aceste simptome, trebuie sa reduceti temperatura corpului si sa va hidratati. Opriti imediat exercitiile fizice si adapostiti-va la umbra sau racoare. In cazul in care este posibil, ar fi indicat sa stea cineva cu dumneavoastra, pentru a va monitoriza starea de sanatate.
Indepartati-va hainele suplimentare sau echipamentul sportiv. Consumati lichide: apa sau bauturi pentru sportivi. Daca este posibil, aerisiti-va si udati-va corpul cu apa rece. In cazul in care nu va veti simti mai bine in termen de 30 de minute, adresati-va medicului.
Daca aveti semne de insolatie, solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.
Cum puteti evita afectiunile declansate de caldura
SusAtunci cand faceti exercitii fizice pe vreme calda, pastrati in minte urmatoarele masuri de precautie:
- informati-va in legatura cu temperatura. Acordati atentie prognozelor meteo si alertelor legate de caldura. Stiind ce temperatura va fi, va veti planifica in mod corect si durata activitatilor in aer liber.
- adaptati-va corpul la caldura. Daca de obicei, ati facut exercitiile fizice in interior sau pe vreme rece, faceti exercitii fizice moderate, cand iesiti in caldura. Pe masura ce corpul se adapteaza la temperaturile inalte, pe parcursul a una-doua saptamani, cresteti treptat durata sau intensitatea antrenamentelor.
- descoperiti-va nivelul conditiei fizice. Daca nu aveti o conditie fizica buna sau vreti sa faceti noi exercitii fizice, fiti precauti cand lucrati in caldura. Corpul poate avea o toleranta mai mica la caldura. Reduceti intensitatea exercitiilor fizice si luati pauze frecvente.
- beti cat mai multe lichide. Deshidratarea este un factor cheie in bolile asociate cu caldura. Ajutati sudoarea sa va raceasca organismul printr-o hidratare adecvata. Nu asteptati sa va fie sete pentru a bea apa.
- imbracati-va corespunzator
- evitati soarele amiezii
- folositi crema de protectie solara. Arsurile provocate de soare scad abilitatea corpului de a se racori.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei
- Socul hipertermic - insolatia
- Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari
- Recuperarea medicala in Boala Parkinson
- Tehnici si proceduri de marire a penisului
- Arsurile solare
- Tinea versicolor (pitiriazis versicolor)
- Fisurile vaginale
- 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa