Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi utile pentru un Paste sanatos

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Generalitati

Sus
Sfaturi utile pentru un Paste sanatos

Sarbatorile inseamna reuniuni de familie in jurul meselor imbelsugate. Studiile au aratat ca la mesele de sarbatoare, asa cum este si cea de Paste, se consuma de trei ori mai multe calorii decat la o masa obisnuita. Acest exces alimentar poate crea disconfort, dar si indigestie.

Pentru ca starea de sanatate si dispozitia sa fie optime in perioada sarbatorilor, e important ce si cat se consuma, in special in cazul persoanelor care au tinut post.

Problemele cauzate de o alimentatie variata se pot evita prin limitarea alimentelor bogate in grasimi de origine animala, sosuri, precum si prajiturile preparate cu cantitati mari de ciocolata, cacao si oua.

In plus, pe langa fiecare preparat traditional, fie drob sau friptura de miel, trebuie sa existe si garnituri de legume, salate si fructe, care sa ajute digestia. Toate preparatele trebuie sa fie proaspete.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pentru a se evita indigestia trebuie avute in vedere cateva lucruri
  3. Citeste pe aceeasi tema

Pentru a se evita indigestia trebuie avute in vedere cateva lucruri

Sus

• Dupa o perioada de restrictii alimentare este important sa nu se faca excese alimentare in zilele de sarbatoare. Astfel, masa de Paste sa fie cat mai variata si limitata cantitativ, alcatuita din portii de mancare mici.

Friptura de miel trebuie consumata cu spanac, salata, nicidecum combinata cu cartofi, intrucat carnea fiind lipsita de fibre, legumele vor contribui la prevenirea problemelor legate de constipatie.

Carnea de miel trebuie sa fie preparata la gratar sau inabusita si nu prajita.

Drobul este indicat sa fie alcatuit din maximum doua treimi organe si o treime legume verzi, dar si din orez integral.

Aportul de alimente hipercalorice trebuie limitat.

Alcoolul se bea dupa masa si nu inainte, iar acesta trebuie sa fie in cantitati mici sau moderate.

Dulciurile trebuie si ele consumate in cantitati moderate si pe cat posibil trebuie inlocuite cu fructe proaspete. Mai mult, nutritionistii spun ca prajiturile, cozonacul si placintele sunt mult mai periculoase si mai grele decat carnea de miel, de aceea trebuie sa fie consumate la o distanta mare dupa masa. Ele sunt foarte bogate in grasimi si glucide, o combinatie care este foarte greu de digerat.

Ouale fierte si pictate pentru Paste, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile si care au avut rolul de decor nu se vor manca.

Bauturile acidulate nu se beau in timpul meselor, fiindca vor dilua sucul gastric, iar mancarea nu se va mai digera corespunzator.

• Pentru o hidratare corespunzatoare trebuie sa se consume aproximativ 2-3 litri de apa.

Miscarea este foarte importanta dupa masa de Paste, fiind recomandate plimbarile in aer liber.

Cina este bine sa fie cat mai usoara si sa nu contina aceleasi alimente consistente caloric ca cele de la masa de pranz.

• Persoanele care au anumite afectiuni nu trebuie sa renunte la tratament in perioada Sarbatorilor Pascale.

Pentru a evita balonarea, o alta problema care apare destul de des de sarbatori din cauza acumularii excesive de gaze, alimentele trebuie mestecate suficient, nu consumate pe fuga.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate