Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi sanatoase pentru noul an

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2023

Generalitati

Sus
Sfaturi sanatoase pentru noul an

Odata cu venirea noului an poate ar fi momentul sa faceti cateva schimbari benefice pentru sanatate. La aproape fiecare 7 ani, trilioane de celule din organismul uman se innoiesc. Cercetarile sugereaza ca varsta medie a majoritatii celulelor din corpul uman este de 7-10 ani. Alte celule, de exemplu, celulele nervoase sau cele ale muschiului cardiac nu se vor regenera niciodata.

Anul care vine este un prilej bun pentru un nou inceput. Acest lucru inseamna sa faceti modificari benefice pentru sanatate in stilul de viata si dieta, sa se renunte la anumite obiceiuri daunatoare, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau inactivitatea fizica.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Renuntati la fumat
  3. Slabiti
  4. Odihniti-va mai mult
  5. Invatati sa va relaxati
  6. Pastrati consumul de zahar si cofeina la minim
  7. Acordati mai multa atentie sanatatii dentare
  8. Consumati mai putina sare
  9. Citeste pe aceeasi tema

Renuntati la fumat

Sus

Conform statisticilor, renuntarea la fumat este unul dintre scopurile cel mai frecvent propuse pentru noul an. Cu toate acestea, doar un procent mic din fumatori reusesc sa renunte la acest viciu, mai ales ca multi dintre cei care isi propun sa se lase de fumat nu stiu sigur cum sa faca acest lucru.

Vestea buna este ca studiile efectuate pe fumatori, care au renuntat cu succes la viciu, arata ca alcatuirea unui plan in acest sens creste sansa atingerii scopului. Documentati-va, cereti cat mai multe informatii de la cadrele medicale sau farmacisti, pentru a avea succes in renuntarea la fumat.

Cereti sfatul si ajutorul celor din jur pentru sprijin, in primul rand moral, pentru ca noul an sa vina cu un viciu mai putin. Exista numeroase moduri in care puteti sa renuntati la fumat, incepand cu utilizarea de plasturi si gume de mestecat cu nicotina, pana la consiliere sau acupunctura.

Slabiti

Sus

Un alt scop pe care ar trebui sa vi-l propuneti pentru anul viitor este sa slabiti (daca este cazul). Daca aveti o greutate corporala mai mare decat cea normala ar trebui sa va ganditi cum sa scapati de kilogramele in plus. Problema este ca foarte putini reusesc sa piarda din kilogramele in plus, deoarece majoritatea celor care doresc sa slabeasca se asteapta ca rezultatele sa apara imediat si se descurajeaza.

Cheia este sa pierdeti in greutate treptat si permanent, iar apoi sa puteti sa va mentineti greutatea corporala mult dorita. Important este sa va informati despre cum puteti sa faceti acest lucru intr-un mod sanatos si nu prin diete drastice sau medicamente care va pot dauna. Pentru a va atinge scopul si pentru a slabi eficient si sanatos, trebuie sa urmati niste pasi importanti:

  • obisnuiti-va si acceptati ideea ca este nevoie de timp pentru a slabi
  • propuneti-va sa slabiti un numar realist de kilograme
  • faceti mai multa activitate fizica pentru ca studiile arata ca prin intermediul antrenamentelor regulate se poate pierde eficient din surplusul de kilograme si totodata, miscarea are un efect pozitiv asupra intregului organism
  • alegeti un plan de alimentatie sanatos, cu accent pe proteine slabe, grasimi sanatoase si legume.

Odihniti-va mai mult

Sus

Cu toate ca majoritatea oamenilor tanjesc dupa mai mult somn, multi dinte acestia au obiceiuri nocive care intervin intre ei si odihna, cum ar fi utilizarea televizoarelor sau a calculatoarelor.

Solutia pentru un somn mai odihnitor este stabilirea unui program regulat de somn si a unor activitati relaxante inainte de a merge la somn. Acest lucru inseamna ca ar trebui sa faceti urmatoarele:

  • mergeti la somn si treziti-va la aceeasi ora, in fiecare zi
  • nu incercati sa recuperati orele nedormite in zilele libere. Daca dormiti pana tarziu duminica, ceasul intern se va incetini atunci cand este timpul sa fiti in alerta si se va accelera atunci cand trebuie sa dormiti.
  • opriti televizoarele si computerele cu cel putin 40 de minute inainte de a merge la somn.

Invatati sa va relaxati

Sus

Relaxati-va. Pentru acest lucru puteti sa va faceti un hobby, sa socializati sau sa faceti activitati care va relaxeaza. Medicina a acceptat de mult ca stresul poate fi cauza sau declansatorul multor afectiuni grave. Si nu va doriti acest lucru odata cu inceperea unui nou an.

Stresul joaca un rol important in debutul bolilor mintale, inclusiv schizofrenie, tulburari de anxietate si depresie. Situatiile de stres ii face pe oameni mai vulnerabili la imbolnaviri. Pentru a va relaxa mai mult si a gestiona eficient situatiile stresante ar trebui sa:

  • apelati la tehinci de relaxare, precum yoga, meditatie sau masaj
  • socializati cu prietenii, mergeti la cumparaturi sau luati masa in oras cu o persoana draga
  • faceti activitati care va fac placere si va relaxeaza, precum gradinarit, crosetat, citit etc.

Pastrati consumul de zahar si cofeina la minim

Sus

Este greu de crezut, dar diminuarea consumului de zahar creste energia. Consumul excesiv de zahar poate da nastere la un mediu propice pentru dezvoltarea unor boli cronice serioase si poate duce la o acumulare de kilograme nedorite. Incercati sa inlocuiti gustarile si dulciurile care contin prea mult zahar cu fructe sanatoase.

In prezent, din cauza stilului agitat de viata, majoritatea persoanelor sunt suprastimulate. De aceea este indicat sa reduceti aportul de alimente si bauturi care contin cofeina. Daca trebuie sa beti ceva cald de dimineata, incercati sa inlocuti cafeaua cu o ceasca de ceai care nu contine cofeina.

Acordati mai multa atentie sanatatii dentare

Sus

Sanatatea dentara este foarte importanta. O sanatate dentara precara poate provoca disconfort si dureri, iar infectiile netratate de la nivelul gingiilor si dintilor pot duce la imbolnaviri serioase. La toate acestea se adauga si cheltuielile ridicate pentru tratamentele stomatologice.

Alimentatia si ingrijirea corespunzatoare a dintilor si gingiilor sunt cele mai bune metode de a va mentine sanatatea dentara. Afinele scad riscul de boli gingivale, deoarece impiedica aderenta bacteriilor in cavitatea bucala si formarea placii dentare.

Mancati mere, portocale, telina, morcovi si alimente bogate in fibre, cum ar fi spanac, salata verde si broccoli. Limitati consumul de gustari si bauturi dulci care cresc riscul cariilor dentare si al afectiunilor gingivale.

Consumati mai putina sare

Sus

Acesta este un alt obiectiv care merita atins in noul an. Consumul ridicat de sare creste riscul de accident vascular cerebral si probleme cardiace, deoarece sodiul determina cresterea tensiunii arteriale. Conform studiilor, riscul de accident vascular cerebral poate fi redus prin diminuarea consumului de sare.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate