Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi pentru sanatate iarna

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru sanatate iarna

Modificarea temperaturii si scurtarea zilelor din timpul iernii pot avea efecte fizice si psihice asupra corpului dumneavoastra. Aceste consecinte pot avea un impact major asupra starii dumneavoastra generale de sanatate.

Puteti sa va bucurati de perioada sarbatorilor si de vacanta de iarna, daca tineti cont de recomandarile de mai jos.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile iaurtului
  3. Evitati aparitia leziunilor herpetice
  4. Spalati-va pe maini in mod regulat
  5. Nu fumati
  6. Stimulati-va imunitatea
  7. Hidratati-va
  8. Faceti cel putin 30 de minute de activitate fizica, zilnic
  9. Cresterea apetitului alimentar
  10. Investiti intr-un umidificator
  11. Ingrijiti-va pielea
  12. Consumati alimente bogate in acizi grasi Omega 3
  13. Protejarea parului
  14. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile iaurtului

Sus

Iaurtul are o consistenta cremoasa si are un gust destul de bun. Cercetarile au demonstrat ca acesta ajuta la prevenirea osteoporozei, reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si amelioreaza simptomele unora dintre bolile gastrointestinale, cum ar fi bolile intestinale inflamatorii si constipatia. Alegeti iaurtul cu putine grasimi, care contine culturi vii si vitamina D, fara zahar.

Evitati aparitia leziunilor herpetice

Sus

Daca sunteti predispusi la aparitia leziunilor herpetice, in tipul sezonului agitat de iarna, acestea ar putea deveni cel mai mare dusman al dumneavoastra. Exista cativa factori predispozanti care scad imunitatea organismului si pot mari probabilitatile aparitiei acestora: lipsa de somn, consumul unor cantitati prea mari de alcool, includerea in meniul zilnic a zaharului rafinat si contactul fizic cu alte persoane care au leziuni herpetice. Iata cateva sfaturi pentru a evita aceste neplaceri:

  • urmati o dieta sanatoasa
  • odihniti-va suficient
  • spalati-va cat mai des pe maini
  • nu folositi paharele sau tacamurile utilizate de alte persoane
  • stati la distanta de persoanele racite sau cele care au leziuni herpetice.

Spalati-va pe maini in mod regulat

Sus

Prin spalarea frecventa a mainilor veti tine bacteriile si virusurile la distanta de maini, gura si ochi. Pastrati la indemana o sticluta cu gel dezinfectant, pentru cazurile in care nu aveti acces la apa si sapun.

Nu fumati

Sus

Cei mai multi dintre oameni stiu deja ca fumatul slabeste in mod semnificativ sistemul imunitar. Daca ati incercat sa va lasati si nu ati reusit, apelati la sprijinul celor dragi sau chiar la ajutor profesionist, pentru a scapa de acest obicei nociv.

Stimulati-va imunitatea

Sus

Iarna este anotimpul in care raceala si tusea sunt intalnite destul de frecvent. Pentru ca organismul dumneavoastra sa fie cat mai rezistent la acestea, mancati o multime de legume cu frunze verzi si fructe bogate in vitamina C. Ati putea fi tentati sa utilizati suplimente de multivitamine, dar studiile au demonstrat ca acestea nu ofera organismului aceleasi beneficii ca si alimentele naturale.

S-a dovedit ca multivitaminele, chiar daca contin o doza dubla de vitamina C, au un efect redus in lupta contra racelilor. In plus, s-a confirmat legatura dintre suplimentele care au in compozitie vitamina C si riscul crescut de rigidizare a arterelor, la persoanele care sufera de diabet zaharat. In concluzie: consumati cat mai multe fructe si legume bogate in vitamina C.

Hidratati-va

Sus

Iarna, posibil sa nu aveti senzatia de sete la fel de accentuata ca in timpul verii, dar trebuie sa nu uitati sa va hidratati. Beti multa apa si daca doriti o alternativa mai aromata, puteti lua in considerare o ceasca sau doua de ceai verde, fierbinte. Ceaiul verde are un nivel ridicat de antioxidanti care pune sangele in miscare si creste nivelul de energie.

Faceti cel putin 30 de minute de activitate fizica, zilnic

Sus

Pentru mentinerea unei stari optime de sanatate trebuie sa va mentineti conditia fizica. In urma exercitiilor fizice se elibereaza endorfine care au rol de analgezic natural si imbunatatesc starea de spirit. Daca 30 de minute incontinuu de sport vi se pare prea mult, le puteti imparti in trei serii a cate 10 minute.

Chiar si micile schimbari, cum ar fi urcarea scarilor, poate contribui la construirea unui echilibru fizic si psihic. Iarna, este recomandabil sa faceti sport in interior. Puteti face yoga sau Pilates. Pilates intareste muschii, iar yoga creste flexibilitatea corpului.

Cresterea apetitului alimentar

Sus

Zilele mai scurte de toamna si iarna afecteaza ceasul intern al organismului, cel care semnaleaza oboseala, momentul trezirii din somn sau declanseaza senzatia de foame. Oamenii de stiinta au descoperti ca lipsa luminii, pe parcursul zilei, determina cresterea poftei de mancare. Asigurati-va macar ca veti consuma alimente sanatoase: fructe de padure, mere, pere, legume etc.

Investiti intr-un umidificator

Sus

Folositi un umidificator acasa sau la birou, pentru a va mentine pielea hidratata pe pe timp de iarna. In timpul iernii, din cauza surselor suplimentare de caldura, aerul din casa se poate usca, iar principala consecinta va fi uscarea pielii dumneavoastra.

Ingrijiti-va pielea

Sus

Pe parcursul lunilor de iarna, trebuie sa folositi mai multe creme hidratante si mai putine tonere si solutii astringente. Acestea contin alcool, care poate accentua uscaciunea pielii.

Folositi produse care contin cat mai putin alcool sau chiar deloc, cu exceptia cazului in care pielea dumneavoastra este excesiv de grasa. Pe timpul noptii utilizati o crema foarte hidratanta pentru ten.

Temperatura ridicata din interior, vantul, ploaia si temperaturile scazute de afara pot face ravagii pielii dumneavoastra, lasand-o uscata si descuamata. Inainte de a va aplica o crema hidratanta, exfoliati-va pielea pentru a inlatura toate celulele moarte. Razele UV pot patrunde in pielea dumneavoastra, chiar si in zilele fara soare, asa ca este indicat sa folositi o crema cu filtru de protectie solara, de cel putin 15, pentru a evita aparitia ridurilor.

Consumati alimente bogate in acizi grasi Omega 3

Sus

Pe langa uleiul de peste, exista multe plante care contin acizi grasi Omega 3, care sunt benefice pentru organism. Unele dintre acestea au in compozitie si acid alfa-linoleic. Printre acestea se numara nucile si semintele. Cercetari recente sugereaza ca acizii grasi Omega 3 au efecte antiinflamatorii, protejeaza pielea si au un rol important in mentinerea sanatatii mintale.

Protejarea parului

Sus

Pentru a va proteja parul de schimbarile de temperatura, folositi spray-uri sau spuma care contin silicon sau glicerina, ce ajuta la prevenirea deteriorarii acestuia. Uleiurile de par care contin argan sunt usor de utilizat si pot proteja parul pe intreaga lui lungime, indiferent de anotimp. Inainte de a utiliza o sursa de caldura pentru a va coafa, folositi intotdeauna o solutie pentru par cu rol de protectie termica. Pulverizati cativa stropi din aceasta, inainte de a va indrepta sau ondula parul.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate