Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi despre prevenirea racelilor

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Sfaturi despre prevenirea racelilor

Odata cu venirea iernii, frecventa racelilor se mareste. Simptomele de raceala si gripa va pot cauza disconfort si va pot tine departe de locul de munca, de scoala si de activitatile sociale la care doriti sa participati. In plus, racelile si gripele pot fi periculoase pentru copii si unele persoane mai in varsta, deoarece ambele categorii de persoane au un sistem imunitar mai scazut.

Pentru oricine doreste sa evite eventualele raceli si gripe din timpul sezonului rece, exista cateva masuri de precautie simple.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modalitati prin care puteti preintampina raceala
  3. Citeste pe aceeasi tema

Modalitati prin care puteti preintampina raceala

Sus

- Spalati-va mai des pe maini. Aceasta este, probabil, cea mai adecvata masura pentru prevenirea transmiterii racelilor. Spalati-va mainile mai ales dupa ce ati fost la cumparaturi, la sala de sport sau in oricare loc public. Spalarea frecventa a mainilor poate distruge virusurile pe care le-ati putea lua prin contactul cu suprafetele sau persoanele infectate. De asemenea, invatati copiii importanta spalarii frecvente a mainilor.

- Spalati cu atentie produsele alimentare cumparate. Chiar daca alimentele au coaja, asigurati-va ca le spalati inainte sa le consumati. Bananele, fructele de mango, portocalele, kiwi si alte produse alimentare a caror coaja nu se consuma, sunt atinse de multe alte persoane: culegatorii, persoanele care le-au ambalat si cei care au incarcat si au descarcat produsele la destinatie. De aceea, trebuie sa va asigurati ca spalati bine orice produs alimentar fara ambalaj (in special fructe si legume) pe care urmeaza sa il consumati.

- Evitati locurile aglomerate si persoanele care sunt deja racite. Uneori este dificil sa identificati persoanele bolnave, asta pentru ca este posibil ca unele persoane deja infectate sa nu prezinte niciun simptom in stadiile incipiente ale bolii. Incercati sa evitati zonele aglomerate in timpul sezonului de raceala pentru a reduce probabilitatea imbolnavirii. Ultimul aspect este extrem de important in cazul sugarilor si al persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.

- Faceti exercitii fizice regulate. Activitatea fizica regulata, in special exercitiile cardio, va poate mentine in forma si ofera un impuls sistemului imunitar, determinandu-l sa functioneze mai eficient. Exercitiile fizice pot creste numarul celulelor din sange care lupta impotriva virusurilor. Activitatea fizica nu poate preveni toate tipurile de infectii, dar poate accelera recuperarea si poate reduce intensitatea simptomelor.

Cu toatea cestea, exercitiile fizice foarte dificile nu sunt recomandate. Nu trebuie sa exagerati daca prezentati manifestari ale racelii sau gripei, deoarece acest lucru poate exacerba infectia. Sunt recomandate exercitiile fizice moderate (de exemplu, mersul pe jos) care poate ajuta la atenuarea unora dintre simptome.

- Urmati o dieta sanatoasa. O dieta alimentara echilibrata furnizeaza organismului dumneavoastra substantele nutritive - vitamine, minerale si fitochimicale - de care are nevoie pentru a lupta impotriva infectiilor.

Consumati fructe si legume de culoare verde inchis, rosu si galben. In plus, includeti in dieta cel putin o portie de iaurt in fiecare zi pentru a reduce cu pana la 25% probabilitatea de a raci.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate