Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima

Daca ar fi sa faceti doar 5 lucruri pentru a va mentine sanatatea la cote maxime, care ar fi acestea?

Stilul de viata nesanatos, ritmul alert al fiecarei zile, stresul permanent, dieta necorespunzatoare, toate constituie factori de risc pentru majoritatea problemelor grave de sanatate cu care se confrunta omul modern: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet, cancere.

Iata in continuare 5 sfaturi utile si usor de urmat pe care specialistii le aduc in atentia tuturor celor care doresc sa isi pastreze sanatatea sau sa o imbunatateasca.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Exercitii fizice regulate
  3. Dieta sanatoasa
  4. Pierderea in greutate
  5. Examinari medicale periodice
  6. Reducerea stresului
  7. Citeste pe aceeasi tema

Exercitii fizice regulate

Sus

Asa cum spalatul pe dinti face parte din rutina fiecarei zile, asa si antrenamentul fizic trebuie integrat in programul cotidian. Nu mai stati in fata televizorului sau computerului - ridicati-va si faceti sport minim 30 de minute in fiecare zi. Efectele benefice nu vor intarzia sa apara si se vor reflecta atat in imbunatatirea conditiei fizice cat si a celei psihice. Exercitiile aerobice sunt recomandate sub toate formele lor: jogging, mars, ciclism (sau doar exercitii la bicicleta medicinala), innot. Desigur, nu trebuie abuzat in speranta obtinerii de rezultate evidente intr-un timp cat mai scurt, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu activitatile fizice. Puteti incepe programul de exercitii cu 10 minute de mers usor, acesta stimuland si in acelasi timp solicitand, organismul in ansamblul sau. Stilul de viata sedentar poate fi abandonat - trebuie doar sa va doriti acest lucru. Incercati sa parcati cat mai departe de locul de munca si sa mergeti pe jos cat mai mult. Nu mai asteptati liftul, ci urcati pe scari. Daca folositi transportul public, coborati cu o statie inainte de destinatie si restul drumului parcurgeti-l pe jos. Plimbati-va mai mult in pauza de pranz. Incercati sa va faceti un obicei din a va plimba seara cu partenerul - astfel veti obtine 2 beneficii bonus (pe langa miscare): relaxare si reducerea nivelului de stres acumulat in timpul zilei.

Dieta sanatoasa

Sus

Evitati pe cat posibil mancarea de la fast-food, renumita, de altfel, pentru continutul ridicat in colesterol si alte grasimi. De-a lungul timpului, specialistii au atras in nenumarate randuri atentia asupra pericolelor pe care le implica consumul de junk-food, subliniind faptul ca grasimile saturate, excesul de sare si colesterol afecteaza in mod iremediabil chiar starea de sanatate in general, cu afectarea specifica a inimii si creierului. In acest domeniu nu se pot face concesii - mancarea de la fast-food trebuie inlocuita cu legume, fructe, alimente pe baza de peste, cat mai multe alune, nuci, seminte (sau alte surse de proteine vegetale), sau ceea ce specialistii numesc „dieta mediteraneeana".

Pierderea in greutate

Sus

Organismul sufera mult daca sunteti supraponderali. Problemele pe care le implica kilogramele in exces sunt multiple: dureri articulare, sindroame dislipidemice, boli cardiovasculare, diabet. Iar castigul in greutate apare ori de cate ori aportul caloric depaseste consumul zilnic. Deci, daca doriti sa slabiti, regula este simpla: mancati mai putin si mai sanatos (in vederea limitarii surplusului caloric) si faceti mai mult sport (pentru a consuma rezervele calorice ale organismului). Astfel se realizeaza un echilibru intre aport si consum si veti evita depunerea caloriilor aduse in exces. Luarea deciziei de a scadea in greutate trebuie tratata cu maxim de seriozitate, iar noul regim de viata, respectat cu strictete pentru a obtine rezultate notabile. Doar fiind hotarati puteti elimina acest factor de risc din viata dumneavoastra.

Examinari medicale periodice

Sus

Vizitele la medicul de familie trebuie sa devina din ce in ce mai dese. Acesta trebuie sa va consulte periodic, sa va informeze cu privire la factorii de risc pe care ii aveti asociati si sa va trimita, in vederea efectuarii de controale de specialitate, teste de screening si analize, la diferiti alti medici. De exemplu, in vederea preventiei cancerelor, specialistii recomanda:
- efectuarea de mamografii la intervale de timp regulate dupa varsta de 40 de ani (inainte de 40 de ani mamografia trebuie privita ca o investigatie rezervata cazurilor speciale), precum si efectuarea testului Papanicolau, pentru a depista din timp, inainte de aparitia primelor semne clinice, a cancerului de san, respectiv de col uterin
- realizarea investigatiilor paraclinice si dozarea Antigenului Specific Prostatei (PSA), un marker cu relativa specificitate in cancerul de prostata, in cazul barbatilor peste 60 de ani
- in ceea ce priveste detectia cancerului colorectal, recomandarile includ efectuarea anuala de colonoscopii (dupa 50 de ani), iar in cazul persoanelor care au in antecedentele familiale boli precum polipoza colonica familiala sau cancer de colon, examenul trebuie facut bianual.
Medicul de familie este persoana care va poate spune daca aveti probleme cardiace, tensionale, dislipidemice. De asemenea, este indicat sa fiti vaccinati la zi, iar in functie de sezon, varsta sau alte conditii asociate, va puteti vaccina impotriva pneumoniei sau gripei.

Reducerea stresului

Sus

Daca sunteti prea ocupati sa practicati un sport, faceti o afirmatie periculoasa. Inseamna ca viata dumneavoastra este deja ocupata cu alte lucruri care ii vor scadea treptat, calitatea si chiar durata: sunteti, de asemenea, prea ocupat pentru a petrece timp alaturi de familie si prieteni, nu aveti o dieta sanatoasa, nu dormiti destul. Toate aceste lucruri nu fac decat sa sporeasca stresul deja existent in viata dumneavoastra. Acordati mai mult timp acestor placeri si veti observa ca va veti putea relaxa, imbunatatindu-va astfel viata.
Pentru a va pastra sanatatea trebuie impuse limite muncii, trebuie stabilit un anumit program si respectat. Nu trebuie sa va suprasolicitati si este recomandat sa acordati timp suficient odihnei, somnului si relaxarii.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate