Sezonul cald si importanta protectiei impotriva radiatiilor UV
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Protectia impotriva radiatiilor UV
SusExpunerea tegumentului la variatii termice poate avea diferite efecte secundare asupra structurii si integritatii pielii. In timpul sezonului cald, radiatiile solare au un efect mai puternic, motiv pentru care pielea noastra are nevoie de ingrijiri suplimentare.
Exista insa, si efecte favorabile ale radiatiilor solare. Sustinerea organismului in producerea vitaminei D, sinteza de serotonina cu rol in combaterea depresiei si melanina care ajuta la pigmentarea (bronzarea) pielii si protectia acesteia fata de efectele nocive ale razelor UV, sunt unele dintre acestea.
Cuprins articol
Expunerea la radialiile UV
SusLa polul opus, imbatranirea pielii si aparitia ridurilor sau a cancerului de piele pot fi unele dintre efectele negative ale expunerii la radialiile UV pentru perioade mai indelungate de timp si fara protectia necesara. Odata cu trecerea anilor, pielea isi pierde din proprietatile care o determina sa fie o bariera de aparare pentru corpul nostru, devine mai subtire si mai sensibila in fata unor potentiali agenti nocivi asa cum pot fi si radiatiile solare.
Riscul de insolatie poate sa apara si el din cauza faptului ca tegumentul isi pierde in timp capacitatea de a produce transpiratie si de a regla echilibrul termic prin racirea organismului.
In acest sens, este bine sa cunoastem si sa aplicam cateva modalitati de a ne proteja pielea in fata radiatiilor solare pe durata sezonului cald.
Radiatiile solare UBA si UVB
SusSoarele emite doua categorii principale de radiatii clasificate in functie de lungimea lor de unda, si anume UVA si UVB care au actiuni diferite, insa combinate, pot reprezenta un pericol pentru tegumentul expus la acestea. Radiatiile de tip UVA reprezinta proportional aproximativ 95% din radialtiile emise de puterea solara si sunt prezente pe toata durata anului, chiar si atunci cand ni se pare ca soarele se ascunde dupa nori sau este vreme de ploaie. Ele strabat diferite medii, precum, nori, sticla si stratul exterior al tegumentului, motiv pentru care pot sa influenteze procesul de imbatranire al pielii si aparitia ridurilor prin efectul pe care il au asupra ADN-ului.
Radiatiile UVB reprezinta 5% din radiatiile solare, insa au o lungime de undam ai mare, prin urmare, si efecte mai puternice decat cele de tip UVA. Radiatiile solare UVB sunt responsabile de aparitia arsurilor solare, cu aparitia inflamatiei si a eritemului la nivelul tegumentului.
Cel mai nefavorabil efect secundar al radiatiilor UVB este reprezentat insa de posibilitatea modificarii materialului genetic de la nivelul tegumentului si aparitia cancerului de piele. Radiatiile UVA augmenteaza efectul celor de tip UVB, protectia solara fiind necesara a avea un spectru larg care sa actioneze impotriva ambelor tipuri de radiatii.
Radiatiile ultraviolete sunt mai puternice in zilele de primavara si vara si in intervalul orar 11:00- 16:00, motiv pentru care expunerea organismului la mediul extern in aceasta perioada este bine sa fie cat mai redusa. Altitudinea mai crescuta, pielea cu un continut mai scazut de melanina, precum si capacitatea de refractibilitate a radiatiilor la nivelul suprafetelor (mai crescuta in medii cu apa si nisip) sunt factori care augmenteaza intensitatea radiatiilor UV.
Metode de protectie impotriva radiatiilor solare
SusPentru protectia pielii impotriva radiatiilor solare UV se recomanda folosirea cremelor factor de protectie solara (SPF). Acestea se aplica pe tegumentul fetei, pe maini, picioare si zonele expuse la radiatiile solare cu aproximativ 30 de minute inainte sa iesiti afara pentru a avea timp sa actioneze. Factorul de protectie solara ajuta mecanismele proprii ale tegumentului de a se proteja impotriva radiatiilor solare UV.
Exista mai multe tipuri de creme si lotiuni cu SPF in functie de intensitatea efectului pe care il are acesta (15, 30, 50, etc.), ceea ce inseamna ca un produs cu SPF 50 va oferi o putere de protectie mai mare fata de unul de 15.
Alegerea produselor cu protectie solara se face in functie de mai multe aspecte, printre care particularitatile tegumentului, tipul de piele, intensitatea , momentul din zi si durata expunerii la radiatiile UV. Un tegument mai uscat, deshidratat si sensibil necesita mai multa protectie comparativ cu o piele normala si cu mai mult sebum. Expunerea pielii la radiatii solare de intensitate crescuta, intr-un mediu de plaja/ piscina si intr-un interval orar de varf cand intensitatea solara este maxima, are nevoie de utilizarea unor produse cu SPF cu putere mai mare.
Expunerea la radiatiile solare poate avea efecte nefavorabile si asupra ochilor, atat a tegumentului din jurul acestora, dar si a structurilor globului ocular (cornee, retina). Riscul de cataracta sau de arsura la nivelul retinei este crescut in cazul expunerii prelungite la lumina solara sau a expunerii pentru perioade scurte de timp, insa in momente in care aceste radiatii solare se afla in momente de intensitate maxima. Astfel, ochelarii de protectie solara sunt necesari si ei, cu atat mai mult in timpul sezonului cald. Pentru o protectie eficienta, acestia trebuie sa aiba proprietatea de a bloca in proportie de 100% radiatiile UV care ar putea intra in contact cu mediile refringente ale globului ocular, lentilele sa fie integre si sa aiba o singura culoare (cenusiu, gri).
Este de mentionat faptul ca radiatiile solare strabat medii precum sticla si efectul lor se face cunoscut si in interiorul spatiilor de locuit. Pentru aceasta se pot utiliza folii de protectie UV pentru a acoperi ferestrele in momentele in care intensitatea radiatiilor solare este foarte ridicata.
De asemenea, sustinerea organismului si a capacitatilor acestuia de aparare este in alt aspect care este bine ne sa se afle pe lista masurilor de protectie impotriva radiatiilor UV. Hidratarea suficienta este o modalitate de a ne ajuta echilibrul termic al corpului si a sustine proprietatea de bariera de aparare a pielii in fata intensitatii luminii solare.
Alimentatia sanatoasa joaca un alt rol important in acest sens. Aportul necesar de vitamine, minerale si acizi grasi Omega-3 (fructi, legume, peste, nuci, etc.) contribuie la sustinerea imunitatii organismului si contracareaza efectele pe care le au radiatiile UV asupra tegumentului.
Concluzii
SusRadiatiile UV pot avea efecte nefavorabile asupra organismului, mai ales in perioada sezonului cald, motiv pentru care corpul are nevoie de o serie de masuri de protectie in acest sens.
Utilizarea produselor cu factor de protectie solara pe suprafetele de piele expuse la radiatiile solare, ochelarii cu protectie UV, , hidratarea corespunzatoare, purtarea unor articole vestimentare adecvate (palarii de soare, haine lejere dar care se acopere suprafete mai mari de tegument), precum si evitarea expunerii la radiatiile solare in perioada de maxima intensitate a acestora (11-16) sunt metode care pot preveni daunele pe care le poate suferi organismul in urma interactiunii cu puterea solara.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34698021/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Buzele crapate - cauze si solutii
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Modificarea aspectului alunitelor
- Rozaceea
- Protejati-va ochii de radiatiile solare
- Arsurile solare, remedii naturiste
- Keratoza actinica sau solara - factori de risc, simptome, tratament si preventie
- Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?