Semne de boala la nivelul organismului
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Clinica: Spitalul judetean Arad
Generalitati
SusDeseori, organismul uman transmite semnale de alarma atunci cand simte un pericol, de la semne si simptome evidente precum febra - care de regula acompaniaza infectiile, si pana la semnale subtile, precum caderea parului de pe degetele de la picioare - semn precoce al bolilor vasculare.
Unele semne care par alarmante, se pot dovedi inofensive: scaunele rosu deschis pot fi cauzate mai probabil de consumul de sfecla decat de o hemoragie intestinala.
Cu toate acestea, in unele situatii, semne discrete pot fi produse de afectiuni severe.
Punctele proeminente de culoare galbena pe suprafata ploapei, de exemplu, pot reprezenta depozite de grasime - semn al hipercolesterolemiei (nivel ridicat al colesterolului in sange), care poate duce la dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare.
Alte semne par a nu avea nici un sens din punct de vedere biologic: sprancenele care nu se extind spre coltul ochiului pot indica o tiroida hipoactiva (hipotiroidism), iar cutele diagonale pe lobul urechii pot semnifica risc crescut de afectiuni cardiovarculare. Alte semne manifestate pot avea semnificatii diferite si confuze.
Va prezentam o lista a celor mai comune semne de boala la nivelul organismului.
Unghiile
Sus• Liniile intunecate care apar pe patul unghial pot reprezenta un semnal de avertizare pentru posibila aparitie a cancerului de piele, deoarece boala se dezvolta si sub unghie. Galbui, maro sau negre, dungile sunt un semn de deteriorare a celulelor, eventual din cauza unui melanom una din cele mai letale forme de cancer de piele. Prin consult dermatologic in timp util, detectarea timpurie si instituirea rapida a tratamentului potrivit, boala poate fi invinsa;
• Liniile albe si stralucitoare orizontale de pe suprafata unghiilor asociate cu oboseala excesiva pot semnala prezenta unei afectiuni renale: rinichii nu sunt capabili sa filtreze proteinele din urina, iar consecinta ar putea fi insuficienta renala.
Axila
Sus• O portiune aspra de piele, inchisa la culoare poate fi un indiciu ca persoana in cauza ar putea suferi de diabet zaharat.
Excesul de insulina din sange poate determina multiplicarea anormala si rapida a celulelor pielii care sa conduca la o acumulare de tesut si melanina. Acesta este motivul pentru care pielea este ingrosata si are culoare mai inchisa.
Cel mai frecvent pielea afectata in acest mod este intalnita la nivelul axilelor, gatului sau in zona inghinala.
Un simplu test de sange poate determina daca o persoana prezinta boala.
Pleoape
Sus• Daca pe partea exterioara a pleoapelor apar mici umflaturi albicioase sau cu aspect cerat poate fi vorba despre mici depozite de colesterol. Acestea apar atunci cand nivelul de colesterol este unul ridicat, iar valorile crescute ale colesterolului reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare.
Pentru reducerea grasimilor rele din sange, trebuie sa se faca modificari asupra stilului de viata sau chiar cu ajutorul medicatiei.
Scalpul
Sus• Caderea excesiva a parului poate indica afectiuni ale tiroidei.
Cand tiroida nu functioneaza normal, poate fi perturbat echilibrul dintre hormonii masculini si cei feminini din organism. Rezultatul: parul rarit, aspru si fragil. Pentru ca medicul sa poata oferi tratamentul adecvat si pentru reglementarea situatiei sunt necesare investigatii hormonale.
• In cazul in care pielea scalpului se descuameaza, cauza poate fi stresul intens care produce cantitati mari de cortizol.
Pe langa faptul ca sistemul imunitar si metabolismul vor fi afectate, valorile ridicate ale cortizolului usuca pielea scalpului. Un sampon pentru matreata ar putea fi o solutie, dar rezolvarea implica in primul rand odihna si relaxare.
Burta
Sus• Parul aspru si des care creste sub ombilic poate fi un semn al sindromului ovarelor polichistice.
Principala cauza a bolii este supraproductia de hormoni androgeni. Afectiunea este caracterizata de menstre neregulate si dureroase, crestere in greutate, acnee si prezenta parului de culoare inchisa pe burta, fata, piept si spate. Acest sindrom poate fi un factor de risc pentru infertilitate sau boli cardiovasculare.
Persoana care manifesta aceste simptome trebuie sa consulte medicul endocrinolog sau ginecolog pentru a se prescrie tratament (in general, anticonceptionale).
Limba
Sus• Prezenta unor depozite de culoare alba, galbena sau portocalie pe limba, ar putea atentiona ca persoana in cauza ar putea suferi de reflux gastroesofagian.
Refluxul acidului stomacal se produce atunci cand epiglota se deschide spontan si continutul stomacului circula, temporar, in sens invers, spre gat. Ca urmare a acestui proces limba este afectata de acizii digestivi si pot sa apara chiar si probleme de respiratie.
Cele mai multe cazuri de reflux gastroesofagian pot fi tratate cu antiacide eliberate fara prescriptie medicala sau pur si simplu prin evitarea alimentelor acide si picante. Daca aceste masuri nu functioneaza, se va consulta medicul gastroenterolog. Posibil sa fie nevoie de eliberarea unei retete care sa contina tratament specific pentru reducerea cantitatii de acid eliberat in stomac.
Ochii
Sus• Cearcanele ar putea fi prezente atat in cazul in care o persoana nu se odihneste suficient cat si in cazul in care manifesta diverse alergii.
Practic are loc o reactie in lant: in urma actiunii unui alergen este eliberata histamina, vasele de sange se dilata, se umfla cu sange si cu alte fluide si apar cearcanele (practic pielea subtire se inchide la culoare).
Un test specific pentru poate determina cu exactitate care alergen este vinovat de declansarea simptomelor.
• Portiuni de proeminente galbui pe globul ocular ar putea semnala prezenta unei boli numita pinguecula.
Nu este vorba decat de o crestere excesiva a nivelului de colagen declansata de actiunea soarelui, vantului sau a prafului. Umiditatea ochilor poate fi mentinuta cu ajutorul lacrimilor artificiale. Pentru protectia ochilor si pentru a preintampina marirea acestor proeminente, trebuie utilizati ochelari de soare cu lentile speciale impotriva razelor UVA si UVB.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Zincul si rolul sau in organismul uman
- Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave
- Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma
- Boala Lyme - cauze, simptome, tratament
- Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi
- Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman
- Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome
- Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele
- Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele?