Semne care arata imbolnavirea corpului
Corpul omenesc este destul de destept incat poate arata prin diferite modalitati ca o persoana este bolnava chiar inainte de a consulta un medic in aceasta privinta.
In ciuda numeroaselor studii efectuate asupra corpului uman, inca exista secrete pe care acesta nu le-a lasat sa fie dezvaluite. Cateodata, cele mai mici semne pot releva starea de sanatate.
De fapt, aceste semne reprezinta mesaje care indica faptul ca organismul are nevoie de atentie, inainte sa fie prea tarziu. Cateva dintre aceste semne sunt exemplificate in cele ce urmeaza.
Parul alb – sa albiti inainte de varsta de 40 de ani nu este tocmai un semn bun. Chiar daca parul gri reprezinta un semn natural al imbatranirii, totusi, daca parul dumneavoastra incepe sa albeasca si inca aveti 30 de ani, acesta poate fi un semn ca suferiti de diabet. De fapt, diabetul perturba functionarea melanocitelor, celule care produc melanina responsabila de culoarea parului.
Petele din nastere – acestea apar pe pielea bebelusului si pot ramane tot restul vietii sau pot, la fel de bine, sa dispara cu timpul. Unele pete nu constituie un pericol. Totusi, ele trebuie sa fie examinate in mod regulat de catre un medic.
Aceste pete pot varia, fiind de la foarte deschise la culoare pana la maro inchis. Totodata, trebuie sa va feriti sa va expuneti acele parti ale corpului la soare, pentru ca acest fapt poate provoca leziuni cutanate, cum ar fi keratoza actinica (excrescenta solzoasa, aspra) si chiar si cancerul de piele. In consecinta, daca aveti pete din nastere, nu ezitati sa consultati medicul.
Sclera – sau albul ochiului trebuie sa aiba intotdeauna o culoare alba. Daca aceasta parte a ochiului dezvolta o culoare galbuie, situatia indica persoanei ca poate suferi de hepatita, de probleme la nivelul ficatului sau la nivelul vezicii biliare. Daca sclera este rosie, aceasta poate releva semne de hipertensiune sau de o boala virala.
Buzele uscate – a avea buzele uscate este un fapt foarte comun intalnit, mai ales iarna, pentru ca se interpun si schimbarile de temperatura, dar mai ales vantul rece.
Totusi, daca acest semn apare in afara zilelor extrem de reci de iarna, acesta poate indica faptul ca organismul este atins de o infectie fungica sau o carenta de vitamina B si zinc.
Gatul umflat – daca remarcati ca aveti gatul umflat, consultati un medic cat mai repede cu putinta, deoarece acest semn poate indica probleme cu tiroida.
Pierderea sprancenelor – cu varsta, sprancenele nu mai sunt atat de dese, ceea ce este un fapt natural. Totusi, daca intampinati o pierdere brusca a firelor de spranceana, aceasta poate indica o hipertiroidie (o productie anormala de hormoni) sau o glanda tiroida hiperactiva.
Palmele rosii – a avea palmele rosii poate arata ca suferiti de unele boli ale pielii, cum ar fi dermatita, eczeme sau o reactie alergica la metal, la anumite medicamente sau la unele alimente.
Unghiile – acestea sunt indicatori foarte importanti ai starii dumneavoastra de sanatate. Daca forma sau culoarea unghiilor dumneavoastra se modifica sau daca unghiile se rup cu usurinta, aceasta poate indica o carenta in vitamine. Totusi, este de preferat consultarea unui medic.
Picioarele reci – si picioarele reci sunt buni indicatori ai sanatatii. A avea picioarele reci este un semn al circulatiei sanguine nepotrivite si poate arata ca inima nu functioneaza corect.
Fata rosie – culoarea fetei se schimba in functie de hormoni, de temperatura exterioara sau de natura alimentelor. Picioarele reci pot arata ca persoana sufera de rozacee, o boala care se manifesta prin inrosirea obrajilor, a nasului, a fruntii si a barbiei.
Sangerarea gingiilor – aceasta nu reprezinta doar o ingrijorare in privinta sanatatii orale, pentru ca studiile au relevat faptul ca sangerarile gingivale au legatura si cu bolile de inima si cu artrita, deoarece raspunsul pe care il produce boala gingiei poate creste substantele toxice care circula in corp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Inima sanatoasa, corp sanatos
- SPUNE DA VACCINARII!
- Cum sa imbatranim sanatos
- Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
- Sifilisul - lues
- Hepatita C. Cum poate fi diagnosticata rapid si ce tratament trebuie urmat
- Afectiuni ale cavitatii bucale
- Vitamina C in viroza respiratorie
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata