Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!
Generalitati
SusPe langa faptul ca ne ajuta sa preparam cele mai delicioase placinte si prajituri, dovleacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente specifice toamnei.
Este bogat in betacaroten, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si contine foarte multe vitamine si minerale necesare organismului nostru. Nu trebuie sa ignoram, insa, beneficiile uimitoare ale semintelor de dovleac, care au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre.
Semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de sanatate si putem spune ca au proprietati medicinale uimitoare, ajutand la prevenirea si vindecarea numeroaselor afectiuni.
Acestea contin magneziu, calciu, potasiu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a inimii, a sistemului osos, precum si la intarirea sistemului imunitar.
Cuprins articol
Beneficiile semintelor de dovleac asupra organismului
SusFortifica sistemul imunitar
Semintele de dovleac au un puternic efect antioxidant si sunt bogate in zinc, un mineral care regleaza si fortifica sistemul imunitar, protejand totodata organismul de actiunea radicalilor liberi.
Zincul este recomandat ca adjuvant in tratarea racelilor, intrucat ajuta la o regenerare rapida a organismului, mai ales daca este administrat in primele 24 de ore de la aparitia primelor simptome ale racelii.
O deficienta de zinc poate provoca, printre altele, aparitia infectiilor bacteriene, precum pneumonia.
Reduc inflamatiile din corp
Semintele de dovleac actioneaza precum un antiinflamator natural, reducand disconfortul resimtit in cazul artritelor. Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac in stare cruda poate preveni aparitia osteoporozei.
Protejeaza inima
Semintele de dovleac sunt o sursa importanta de antioxidanti, magneziu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular.
Mai mult, semintele de dovleac ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la mentinerea colesterolului in limite normale.
Incurajeaza buna functionare a ficatului
Avand un efect antiinflamator si antioxidant, semintele de dovleac protejeaza ficatul si elimina toxinele din organism.
Amelioreaza simptomele menopauzei
Semintele de dovleac nu trebuie sa lipseasca din alimentatia femeilor aflate la menopauza.
Uleiul din semintele de dovleac contine fitoestrogeni naturali care contribuie la prevenirea bufeurilor, durerilor de cap si articulare, la scaderea semnificativa a tensiunii arteriale, precum si la ameliorarea altor simptome specifice menopauzei.
Imbunatatesc calitatea somnului si reduc simptomele depresiei
Semintele de dovleac reduc stresul si imbunatatesc calitatea somnului datorita continutului bogat in triptofan, un aminoacid esential, care odata ce ajunge in organism se transforma in serotonina - activatorul starii de bine. La randul sau, serotonina este convertita in melatonina, “hormonul somnului”.
Triptofanul nu poate fi sintetizat de organism, ca urmare el trebuie introdus prin alimentatie, iar semintele de dovleac contin din belsug acest aminoacid indispensabil organismului.
Asigura o digestie optima si sunt recomandate in curele de slabire
Semintele de dovleac sunt recomandate de catre nutritionisti in curele de slabire, intrucat sunt bogate in proteine si fibre care asigura o digestie sanatoasa, accelereaza arderea grasimilor si contribuie la instalarea senzatiei de satietate si, automat, la reducerea apetitului.
Adauga seminte de dovleac in salate sau consuma-le dimineata, cu lapte sau iaurt.
Semintele de dovleac si cancerul
Semintele de dovleac au proprietati antioxidante puternice, care contribuie la reducerea stresului oxidativ si la scaderea riscului aparitiei mai multor tipuri de cancer.
O alimentatie echilibrata, din care nu lipsesc semintele de dovleac, este asociata cu un risc redus de cancer la san, cancer pulmonar, de prostata sau de colon.
Cum sa introducem semintele de dovleac in alimentatie?
SusPentru a-si pastra beneficiile uimitoare, semintele de dovleac trebuie consumate in stare cruda, ca atare sau amestecate cu alte ingrediente. Adauga-le in salate sau prepara o delicioasa granola de casa.
Pentru granola, ai nevoie de mix de nuci crude, seminte de dovleac, fructe deshidratate (merisoare, caise sau struguri), o banana feliata si sirop de artar.
Maruntim nucile si semintele, amestecam intr-un castron cu fructele deshidratate si siropul de artar, apoi asezam feliile de banana. In functie de preferinte sau de dieta, se poate adauga lapte (de cocos sau migdale) sau iaurt. Am obtinut un mic dejun delicios si energizant!
Semintele de dovleac pot fi consumate si copate. Unge semintele de dovleac cu putin ulei de masline extravirgin si asezoneaza-le cu chimen (sau orice alt condiment preferat) si pudra de usturoi. Coace-le in cuptor 10-15 minute, pana cand devin maronii.
Concluzii
SusBeneficiile pe care semintele de dovleac le aduc sanatatii noastre sunt de necontestat. Consumate in stare cruda, semintele de dovleac asigura organismului nostru aportul necesar de vitamine, minerale, fibre si proteine pentru a functiona la capacitati optime.
Semintele de dovleac sunt un adevarat elixir pentru sanatate!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Detoxifiere naturala de primavara
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Dieta ABS
- Topul vitaminelor pentru iarna
- Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate