Secretele unei vieti lungi si sanatoase
Generalitati
SusDaca ar fi sa ne uitam intr-o simpla carte de recorduri o sa observam ca exista multiple recorduri in ceea ce tin de varsta.
In Romania se aude tot mai des de persoane ce ating varstele de 80 si chiar, 90 de ani si care inca reusesc sa isi poarte singure de grija (mai mult sau mai putin) si persoane care sunt cu o sanatate relativ buna.
Evident urmatoarea stire care succede acest record de longevitate este urmat de ce inseamna sanatate buna pentru acea varsta. Iar mai precis ce inseamna o viata lunga si sanatoasa si ce putem face pentru a putea obtine acest deziderat.
Cuprins articol
Ce inseamna sanatate buna
SusDin punct de vedere medical, fiecare etapa de varsta are predispozitia spre anumite patologii lasand la o parte afectiunile generale care pot sa apara la orice varsta.
In primul rand trebuie pornit de la viata embrionara, adica de la prima celula care va reprezenta omul.
Fiecare celula are in centrul sau (in nucleu) un cod genetic denumit ADN. Mai mult, acest ADN poate sa dicteze care este functia respectivei celule si care va fi durata ei de viata, practic fiecare celula are deja o durata de viata programata.
Aceasta programare genetica poarta denumirea de genotip, peste acest genotip va veni un cumul de factori externi care ii pot scurta sau prelungi durata de viata, acest cumul de factori poarta denumirea de fenotip. Ambele (genotipul si fenotipul) se completeaza una pe cealalta si sunt in completarea unuia fata de celalalt.
Trecand mai apoi in perioada de nou-nascut si ulterior a copilariei exista noi etape ce trebuiesc parcurse pentru a asigura longevitatea. Trebuie mai intai introducerea unei alimentatii treptate si echilibrate.
Obezitatea de toate tipurile dar in special obezitatea de grad III (sau obezitatea morbida) a adultului are debutul in copilarie. Copiii supraponderali au tendinta sa devina obezi la maturitate, astfel ca modul de viata dobandit in copilarie este esential pentru o viata de adult sanatoasa.
Tot in copilarie incep sa se traseze schitele unei vieti sanatoase sau mai putin sanatoase ale adultului, astfel ca inca din copilarie trebuie sa fie stimulate deprinderile de igiena esentiale. Altfel spus copilul trebuie invatat cum sa isi perieze corect dantura, trebuie invatat cum sa se spele corect pe maini si cum si cat de des trebuie sa isi faca igienizarea intregului corp.
Perioada copilariei este caracterizata de "bolile copilariei", adica de acele patologii care sunt caractersitice a avea loc in copilarie, precum: varicela, pojarul, rujeola, patologii virale dar care nu lasa urmari pe termen lung.
In perioada adolescentei este perioada viciata, perioada in care se dobandesc cele mai multe din viciile care le va avea adultul. Multe persoane in perioada de liceu dobandesc viciul de a fuma si in anumite cazuri tot acum debuteaza si viciul alcoolului, este perioada totodata de transformari fundamentale din punct de vedere glandular. Pubertatea este etapa din viata in care secretia endocrina este la apogeu si astfel se schimba temporar comportamentul.
Psihologia adolescentului este una din cele mai dificile deoarece firea este cea mai vulcanica si este perioada in care cheia unei vieti lungi si sanatoase (si anume constientizarea) este la cel mai scazut nivel. Arareori adolescentul va fi constient ca deciziile de acum au repercursiuni asupra starii sale de sanatate pe termen scurt, mediu si lung.
Perioada imediat dupa adolescenta adica a adultului tanar este tumultoasa in special din punct de vedere social. Deoarece in adolescenta si imediat dupa se pun bazele relatiilor sociale, colegiale sau social-profesionale iar in perioada de adult tanar aceste relatii sociale incep sa se trieze.
Astfel ca este important a se alege un echilibru si constientizare in echilibru intre toate aspectele vietii. Este perioada in care prietenii trebuiesc triati si foarte probabil perioada in care se alege partenerul care va defini viata ulterioara pe de-a intregul sau.
Viata de adult matur, este pasul vietii in care patologiile definitorii vor fi cele legate in primul rand de stres deoarece este perioada in care suntem cei mai activi din punct de vedere profesional. Viata de adult tanar reprezinta momentele in care debutul si ascensiunea in cariera vor implica o serie de modificari.
Perioada aceasta este definita de absenta timpului fapt daunator pentru o viata echilibrata adica o perioada in care nu mai exista cele trei mese zilnice obligatorii, pe de alta parte este perioada in care orele de somn au mult de suferit, cumulat cauzei profesionale se mai adauga si inca o raspundere, aceea a primilor copii. Perioada de somn va avea un nivel mult redus si ca nivel orar dar si perioada in care copiii vor trezi adultul de multe ori.
Perioada de adult senior, altfel spus o etapa de stagnare sau regresie a carierei, este si momentul in care copiii adultului ajung si ei la randul lor la varsta de adolescenta sau de adult si astfel cel mai adesea afectiunile ce pot fi cumulate din anii anteriori si care nu au putut fi investigate in perioada tumultoasa si agitata a tineretii incep abia acum sa dea simptome.
Deci nu este momentul cum ar spune multa lume in care apar patologiile, ci doar ca acum ele incep sa arate simptomele, dar patologiile exista inca din tinerete. Aceste patologii acum abia avanseaza incat simptomele incep sa afecteze tot mai mult viata persoanei si calitatea vietii acesteia si vor determina prin aceasta ca tot mai multe persoane sa inceapa sa isi faca investigatii.
Perioada de viata de senior, este aceea in care persoanele ar trebui cel putin sa se investigheze, este perioada in care la femei apare menopauza si ar trebui sa isi faca anual testarea de mamografie, iar la barbati testele de prostata.
Daca toate acestea au dorit doar sa arate foarte succint etapele prin care trece organismul uman (din punct de vedere medical al organelor) odata cu perioada de viata psiho-sociala (fenotipul). Iar aceasta succinta prezentare a dorit sa demonstreze ca daca asupra genotipului si al programarii celulare nu avem cum sa intervenim, in ce priveste factorii externi se poate inerveni si se pot face modificari pentru a imbunatati stilul de viata si astfel pentru a duce o viata lunga si sanatoasa.
Pasii pentru o viata lunga si sanatoasa
Sus- Copilaria fundatia pentru longevitate:
In primul rand dupa cum am spus sunt foarte importanti primii 7 ani de acasa cand trebuiesc formate niste stereotipi care vor fi urmate reflexiv de adult, asadar o igiena corecta si zilnica se invata din copilarie, o alimentatie bogata in legume si fructe in detrimentul uneia bazata doar pe dulciuri si fainoase se dobandeste inca din copilarie, astfel ca trebuie realizate premisele pentru acestea din copilarie.
- Viata sociala aleasa in adolescenta:
Viata sociala trebuie sa ne caracterizeze, adica conform expresiei "spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti" este definitoriu deoarece intr-un cerc social restrans persoanele au tendinta de a se copia si inspira una pe cealalta. Intr-un cerc de fumatori este foarte usor si ca o persoana nou venita in cerc sa devina tot fumatoare.
Intr-un cerc in care exista multe persoane ce mananca la fast-food este foarte usor ca acest obicei sa se mentina de catre toti membrii grupului ca intr-un lant vicios.
Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne alegem prietenii daca sunt fumatori sau nu ori daca mananca intr-un fast-food sau nu, acestea vin doar ca niste exemple elementare de la care se poate crea o idee mai larga despre ce inseamna si cum influenteaza cercul social restrans (prietenii apropiati) persoanele din acel cerc.
- Absenta viciilor:
Nu dobanditi vicii. Viciile au tendinta de a se mentine pe parcursul vietii prin dependenta pe care o produc. Importanta acestor vicii (ex, a fumatului sau a consumului de alcool) este cu atat mai mare, deoarece lasand la o parte patologiile severe pe care le pot provoca : ciroza hepatica sau cancer pulmonar ori laringian, fumatul in sine conform unor studii ne demonstreaza ca pot reduce durata de viata prin o serie de complicatii.
Altfel calculat o durata de fumat de 40-50 de ani pot reduce durata vietii cu aprope 10 ani, timp in care o durata de fumat de 20-25 ani pot reduce durata de viata cu 3 ani (calculul demonstrat asadar nu este exact matematic ci corect din punct de vedere biologic). Indiferent de calculul matematic sau medical cert este ca viata a unui nefumator este in mod cert si mai sanatoasa si mai lunga decat a unui fumator.
- Alimentatia mediteraneana:
Alimentatia mediteraneana inseamna inlocuirea dulciurilor cu zaharurile din fructe care sunt mult mai sanatoase, nu produc ingrasare si sunt mult mai usor metabolizabile de catre ficat. Dieta mediteraneana inseamna inlocuirea unor garnituri (adesea mai greoaie decat mancarea in sine) cu niste legume din care se pot extrage mult mai multe minerale decat un cumul de suplimenti nutritivi intregi.
O alimentatie bogata in branza slaba (de capra) sau de vaca dar in cantitate mai mica, a unui pahar de lapte la 2,3 zile. Cel putin o masa pe zi care sa fie alcatuita majoritar din salata a cat mai multe legume si cel putin consumul a 2,3 fructe dupa masa.
- Alimentatia japoneza:
Japonezii sunt recunoscuti pentru longevitatea vietii si acest fapt se datoreaza a doua aspecte ce tin de alimentele acestora. In primul rand alimentatia de tip japonez se refera la o alimentatie bogata in legume si cu o varietate a acestor legume iar in al doilea rand se refera la o alimentatie in ce priveste necesarul de proteine din carne cu carnea obtinuta din peste.
Alimentatia japoneza este una bazata pe " fructe marine " adica o varietate de animale marine si plante marine, animale precum: creveti, raci si pesti din diferite specii.
Alimentele consumate de japonezi vor ajuta atat la obtinerea unui numar de proteine cu un nivel caloric scazut la care se adauga si o serie de minerale precum sunt magneziul, fosforul si fierul in care pestii, crevetii sau fructele de mare sunt bogate ca si continut.
- Constientizare:
Constientizarea se refera atat la constientizarea a ce reprezinta un stil de viata sanatos, ce se poate face in imbunatatirea acestei vieti. Adica mai concis realizarea unei analize intrinseci a ce reprezinta puncte forte si puncte slabe in viata noastra, care sunt aspectele unde poate fi imbunatatita viata noastra.
Tot aici, intra si consitientizarea factorilor de stres si cum pot fi acestea eliminate sau mai precis cum poate fi manageriat stresul in asa masura incat sa nu mai afecteze atat de mult conditia de viata si starea generala de sanatate. In acest aspect trebuie mentionat ca pentru o persoana care rade (metaforic vorbind o persoana care este pozitiva, vesela) are contractia a 13 muschi, asadar depun un efort mai mic, timp in care o persoana care sta incruntata va avea 31 de muschi faciali contractati deci un consum de energie pentru contractia musculara mult sporit.
O constientizare a unei vieti lungi si sanatoase inseamna mai presus de orice un echilibru intre tot ce inseamna o viata sociala adecvata. O viata sociala sanatoasa inseamna ca oamenii trebuie sa fie indrumati in a-si intemeia o familie, a se casatori si a avea copii fara a neglija viata profesionala.
Un echilibru social cat si o viata in afara activitatii profesionale adecvata, adica acordarea timpului de recreere o importanta pe masura. La acesta se adauga si timpul de odihna nocturn care trebuie sa fie realizat in tihna, sa nu fie pierdute prea multe nopti cu orice alt tip de activitati deoarece ne taiem din timpul nostru de refacere.
O ultima adaugire ar fi cea legata de concediu care trebuie tratat ca atare. Un concediu real este acela in care persoanele sunt indrumate a parasi spatiul cotidian si a avea activitati de recreere, de a iesi din uzura zilnica si a-si aloca un timp separat pentru "reincarcarea bateriilor".
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu
- Informatii de baza despre sanatatea sexuala
- Cum sa imbatranim sanatos
- Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime)
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- 9 secrete pentru o viata mai lunga
- Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Cat de usor poti avea un stil de viata sanatos