Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
Generalitati
SusSarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane.
Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului.
Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale.
Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic.
Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi.
In magazine se gaseste doar sare iodata, intrucat exista obligativitatea comercializarii sarii iodate pe piata romaneasca prin Hotararea de Guvern 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002 privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara.
Cuprins articol
Beneficiile consumului de sare iodata
Sus• Lipsa iodului din organism duce la aparitia anumitor afectiuni serioase ale tiroidei. Cel mai mare pericol al lipsei iodului din alimentatie il reprezinta asa-numita gusa endemica, care se manifesta prin marirea glandei tiroide, fiind asociata frecvent cu hipotiroidismul.
• Deficientele severe de iod pot avea un impact major asupra femeilor insarcinate si a dezvoltarii fatului. Numarul de avorturi spontane este redus printr-un consum moderat de sare iodata.
• Sunt studii care arata ca acest tip de sare are un rol esential in prevenirea anumitor anomalii ale creierului sau a retardului mental.
• Consumul de sare iodata la copii are un rol bine determinat atunci cand este consumat cu moderatie.
Altfel spus, lipsa iodului din alimentatia copilului poate duce la oprirea cresterii, la aparitia unor malformatii fizice, a unor tulburari de vorbire sau la o dezvoltare intelectuala deficitara.
• Sarea iodata este necesara si pentru problemele gastrointestinale.
• Vindeca anumite afectiuni ale pielii, imbunatateste aspectul pielii agresate de frig si contribuie la cresterea sanatoasa a firului de par.
• Tot iodul din sare previne gusa si tulburarile neuropsihice.
• Are un rol important pentru mentinerea sanatatii dintilor.
• Sarea iodata previne si trateaza constipatia si oboseala.
Riscurile unui consum exagerat de sare iodata
Sus• Excesul de sodiu poate imbolnavi inima, determinand aparitia afectiunilor cardiovasculare si a hipertensiunii.
• Un consum exagerat de sare iodata poate duce la agravarea unor simptome sau a unor afectiuni cronice de care sufera o persoana. Astfel, se pot agrava guta, diabetul zaharat, litiaza renala, precum si durerile osoase.
• Apar frecvente pierderi in greutate.
• Se agraveaza bolile de stomac.
• Creste riscul de aparitie al depresiei sau al anxietatii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. Inima ta ...
- Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament
- Importanta iodului in dieta
- Alergiile de iarna
- Produse cosmetice preparate acasa
- Tratamente eficiente pentru acnee
- Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fie ...
- Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene
- Glanda tiroida si preconceptia