Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sanatatea coloanei vertebrale

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Sanatatea coloanei vertebrale

Milioane de oameni sufera de dureri de spate in fiecare zi. Dincolo de durerea in sine, afectarea coloanei vertebrale diminueaza calitatea vietii. Grija timpurie pentru coloana vertebrala va ajuta sa evitati, mai tarziu, dureri de spate.

Multe dintre masurile pe care le puteti lua pentru a avea o stare generala buna de sanatate, a coloanei vertebrale, presupun imbunatatirea miscarilor si a posturilor, atunci cand va desfasurati sarcinile de zi cu zi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modalitati pentru a mentine sanatatea coloanei vertebrale
  3. Citeste pe aceeasi tema

Modalitati pentru a mentine sanatatea coloanei vertebrale

Sus

- Ridicati-va, tinand spatele drept - Este foarte usor sa va rasuciti intr-un mod gresit si sa va deteriorati coloana vertebrala atunci cand ridicati de jos un obiect sau o greutate. Important este sa va flexati picioarele cand va aplecati si nu sa va aplecati partea superioara a corpului, pentru a ajunge cat mai aproape de obiect. Cand va veti indoi genunchii, bratele vor ajunge mai usor la sol. Pastrati-va apoi spatele drept, atunci cand trebuie sa va ridicati. Daca nu puteti face acest lucru singuri, solicitati ajutor.

- Pozitia corecta de somn - Sa aveti un somn odihnitor este foarte important pentru starea generala de sanatate. Organismul are nevoie de odihna pentru a se reface. Dormiti pe o parte, nu pe burta, cu genunchii indoiti si o perna plasata intre genunchi.

Pozitia de somn pe burta presupune prea multa presiune aplicata asupra coloanei vertebrale. Investiti intr-o saltea care sa va sustina corect coloana vertebrala si intr-o perna cu ajutorul careia gatul sa fie pozitionat cat mai drept, nu intr-o parte sau in alta, pentru a se mentine in mod natural alinierea coloanei vertebrale. Intoarceti in mod regulat salteaua pe o parte sau alta, pentru a nu se deforma.

- Practicati stretching-ul sau intinderile - Oamenii au nevoie sa-si intinda corpul, atat pentru a-si mentine sanatatea spatelui, cat si a gatului. Mentinerea flexibilitatii contribuie la pastrarea functiei normale a coloanei vertebrale, extinde gama miscarilor si reduce riscul ranirii.

Multe dintre durerile de spate sunt cauzate de rigiditatea si inflexibilitatea muschilor gambelor. Daca acestia nu sunt suficient de flexibili, vor trage in jos partea inferioara a bazinului si vor determina rotirea acestuia in sens invers. Acest lucru poate sta la baza modificarilor posturale si va suprasolicita coloana vertebrala si articulatiile. De aceea, incepeti cat mai curand sa faceti intinderi si veti observa efectul pozitiv ale acestora.

- Fiti activi - Indiferent de tipul de activitate (vizite regulate la sala de sport, plimbari cu bicicleta, inot sau joaca impreuna cu cei mici) este important sa fiti activi si sa faceti miscare.

Astfel veti mentine si starea de sanatate a coloanei vertebrale. Cele mai bune exercitii pentru spate si gat sunt cele combinate, care includ stretching, forta si aerobic. Incercati sa eliminati surplusul de kilograme, mai ales daca grasimea este repartizata pe abdomen, intrucat aceasta poate suprasolicita muschii, ligamentele si tendoanele partii inferioare a spatelui.

- Hidratati-va suficient - Este foarte important pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor moi si lubrifierea articulatiilor, sa va hidratati suficient. Discurile intervertebrale isi pot modifica dimensiunile daca suferiti in mod constant de deshidratare.

Atunci cand discurile se vor micsora, veti fi mai vulnerabili la aparitia unora dintre conditiile coloanei vertebrale care implica afectarea discurilor, cum ar fi hernia de disc. In plus, in cazul in care coloana vertebrala nu este suficient protejata, va fi influentata in mod negativ si sanatatea sa structurala.

- Actionati inteligent la locul de munca - Adaptati-va la conditiile de lucru, astfel incat sa va protejati spatele, sa evitati rigiditatea acestuia si durerile provocate de sindromul de tunel carpian sau sciatica.

Asigurati-va ca spatiul de lucru, indiferent daca este vorba despre lucrul la birou sau intr-o masina, este configurat pentru inaltimea dumneavoastra. Alegeti un scaun care ofera un sprijin adecvat spatelui. Tineti spatele cat mai drept si evitati pozitiile incorecte ale coloanei vertebrale. Pentru a va gasi postura corecta incercati sa va gasiti o pozitie relaxanta. Genunchii ar trebui sa fie pozitionati la 90 de grade, iar picioarele sa se odihneasca in mod confortabil pe podea.

Niciodata nu sprijiniti telefonul intre ureche si umar. Pentru convorbiri telefonice mai lejere puteti utiliza castile. Luati pauze regulate, daca stati perioade lungi de timp pe scaun. Statul intr-o singura pozitie poate determina contractarea muschilor spatelui. In plus, o mica pauza poate creste productivitatea la locul de munca.

Daca faceti deplasari lungi cu avionul luati cu dumneavoastra o perna pentru gat, care sa va ofere o pozitie confortabila. Cand cititi, incercati sa puneti o perna sau un suport sub laptop sau carte, pentru a nu fi nevoie sa aplecati gatul pentru a citi.

- Acordati atentia necesara oricaror semnale de avertizare - Nu ignorati manifestarile care apar la nivelul coloanei vertebrale. Desi este firesc sa aveti din cand in cand dureri de sapte, unele simptome pot indica o problema mai grava. Ascultati ce va spune corpul. Nu exagerati la sala de sport sau la locul de munca si urmati tratamentul corect, recomandat de medic.

- Purtati incaltamintea corecta - Pantofii de calitate sunt deosebit de importanti pentru peroanele care isi petrec mult timp in picioare sau care fac multiple exercitii fizice. Daca suprafata de mers este dura, incaltamintea ar trebui sa aiba o capacitate buna de absorbtie a socului.

Incaltamintea trebuie sa fie flexibila si confortabila. Pantofii buni nu ofera doar o protectie a picioarelor, ci si o baza de sustinere pentru coloana vertebrala. Daca aveti nevoie de mai mult echilibru folositi branturi. Astfel veti evita incordarea musculara, dar si a genunchilor si soldurilor, pentru mentinerea corecta a echilibrului corpului si prejudiciile care le pot insoti.

- Rotiti-va spatele cu grija - Mentinerea fixa a picioarelor, genunchilor si soldurilor in timp ce va intoarceti spatele creste probabilitatea aparitiei unui prejudiciu a discurilor intervertebrale.

Forma vertebrelor nu permite o rasucire cu usurinta a articulatiilor coloanei vertebrale. Cand va rotiti, intoarceti intai picioarele in directia dorita, nu spatele si incercati sa va mentineti in acelasi timp curbele naturale ale coloanei vertebrale.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate