Sanatate si siguranta pe timp de iarna la varstnici
Generalitati
SusIarna poate fi un sezon frumos: sarbatori, zapada si mancaruri delicioase. Cu toate acestea, sezonul rece este deosebit de periculos pentru persoanele mai in varsta, care locuiesc in zone in care au loc schimbari majore de temperatura.
In timp ce unele riscuri pot fi legate de scaderea temperaturii, multe alte evenimente negative si neprevazute pot duce la raniri semnificative sau boli severe, mai ales in cazul varstnicilor.
Cuprins articol
Prejudicii cauzate de alunecari si caderi
SusCaderile sunt principala cauza pentru batrani, a traumatismelor potential mortale, in sezonul rece. Pentru a reduce riscul caderilor, persoanele in varsta ar trebui sa:
- poarte cizme cu talpi antiderapante, astfel incat sa evite alunecarile
- sa utilizeze accesorii speciale antiderapante care se aplica pe talpa incaltarilor
- sa se ajute, daca este nevoie, de un baston (se va aplica un dop de cauciuc in varful bastonului pentru a se evita dezechilibrarea)
Hipotermie
SusPentru ca adultii mai in varsta au un metabolism mai lent, corpul acestora tinde sa produca mai putina caldura, comparativ cu cel al persoanelor mai tinere. Pe masura ce imbatranesc, oamenii au dificultati in a estima temperatura corpului. Astfel, poate avea loc o scadere periculoasa a temperaturii corporale, cu posibile repercusiuni mortale in anotimpul friguros. Pentru a se evita hipotermia varstnicii ar trebui:
- sa ramana in interiorul locuintei atunci cand afara este foarte foarte frig sau vant puternic
- sa evite sa petreaca timp indelungat in vant sau la temperaturi scazute
- sa poarte doua sau trei straturi subtiri de imbracaminte. Este mult mai bine decat sa poarte un singur strat mai gros de haine.
Asfixiere
SusAsfixierea cu monoxid de carbon sau incendiile sunt alte cauze mortale frecvent intalnite in timpul sezonului rece la persoanele in varsta. Instalati, daca este posibil, alarme sau detectoare de fum in camerele in care exista aragazuri sau surse de gaz si in camerele in care dormiti de obicei. De asemenea, in cazul in care locuiti la casa, montati daca se poate, alarme de fum si monoxid de carbon.
Raceli si gripe
SusSezonul rece aduce cu sine si virusuri care declanseaza raceala sau gripa. Ambele afectiuni sunt periculoase in cazul varstnicilor. Persoanele in varsta ar trebui sa stie ca nu este tarziu sa se vaccineze impotriva gripei.
De asemenea, practicile bune de sanatate pot ajuta la prevenirea sau diminuarea efectelor de raceala sau gripa. De aceea trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, sa aiba un aport crescut de vitamina C si zinc, sa-si spele in mod regulat mainile si sa evite persoanele care sunt deja bolnave.
Depresie
SusDepresia este comuna in randul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani, mai ales iarna si mai ales daca acestea locuiesc singure. Mai mult decat atat, batranii se confrunta cu senzatia de deprimare din cauza schimbarilor din viata lor (de exemplu, pensionarea), a medicamentelor si a bolilor. Pentru a evita depresia, persoanele in varsta ar trebui:
- sa petreaca cat mai mult timp posibil cu familia, prietenii si toate persoanele dragi
- sa fie atenti la orice semn de depresie, cum ar fi tristete persistenta, nivel prea redus de energie sau tulburarile de somn.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Depresia - tristetea patologica
- Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
- Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Salmonelozele
- Alergiile solare
- Probleme ale cavitatii bucale
- Hipotermia si expunerea la temperaturi joase
- Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood