Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti
Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale.
Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia.
Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon.
Prebioticele ajuta digestia
Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului.
Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale.
Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. Acestea din urma sunt organisme vii, mai exact bacterii care exista in mod natural la nivelul colonului si care pot fi suplinite si printr-o alimentatie sanatoasa.
Cel mai cunoscut tip de prebiotice este inulina, care se intalneste din belsug in semintele de in sau psyllium. Inulina este o glucida asemanatoare amidonului, care se gaseste in rizomul unor plante precum cartoful sau in boabele de orez.
Studiile au demonstrat ca inulina conduce la cresterea numarului de bacterii din genul Bifidus, concomitent cu reducerea numarului de bacterii Clostridium.
Legumele si fructele, sursa naturala de fibre
Printre legumele care iti asigura un aport optim de prebiotice se numara ceapa, prazul, sparanghelul, cicoarea, guliile, radacinile de sfecla, radacinile de papadie, diferitele verdeturi si soia.
Bananele si semintele de migdale contin si ele foarte multe fibre nedigerabile. Lor li se alatura cerealele integrale: grau, orez, ovaz si secara.
Fructele si legumele crude trebuie insa consumate cu prudenta. In exces, acestea produc manifestari nedorite precum colita de fermentatie.
Ce boli poti trata consumand prebiotice
Sindromul de colon iritabil este una dintre afectiunile care se manifesta la din ce in ce mai multi romani. Nu se stie exact cauza lui, dar se presupune ca stresul si sensibilitatea la anumite alimente ar juca un rol important.
Studiile au demonstrat ca marirea aportului de fibre sau prebiotice are rezultate favorabile asupra reducerii simptomatologiei.
Dieta imbogatita cu prebiotice a ajutat si pacientii diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa acuta. Studiile in domeniu arata ca prebioticelele ar avea o actiune imunomodulatoare si pot initia mecanisme de citoprotectie la nivelul mucoasei intestinale.
Bebelusii hraniti cu formule de lapte imbunatatite cu prebiotice au un risc mai redus de a dezvolta infectii respiratorii acute sau diaree. Laptele cu fibre imbunatateste consistenta scaunului, mareste frecventa eliminarii materiilor fecale si reducerea nivelului de bilirubina din sange.
Prebioticele iti mentin silueta
Prebioticele retin pe suprafata lor diferite substante nocive, care nu se mai absorb astfel la nivelul intestinului subtire. Este cazul colesterolului rau, anumitilor acizi grasi si diferitelor toxine cu potential cancerigen.
Prebioticele scad absorbtia glucidelor si a colesterolului din hrana, stimuland totodata eliminarea acestuia din ficat pe cale biliara. Asa se explica de ce toti nutritionistii recomanda fibrele pentru controlul greutatii corporale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Imunitatea la copii
- Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
- Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
- 5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate
- Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate
- Beneficiile unei diete bogate in fibre
- Problemele colonului
- 8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces
- Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala