Riscurile la care te expui cand iti faci un tatuaj
Generalitati
SusTatuajul reprezinta imprimarea pe piele a unor desene sau semne. Tatuarea se realizeaza cu ajutorul unor ustensile speciale, prin introducerea de tus colorat in stratul superficial al pielii.
Procesul se realizeaza fara anestezie, produce o sangerare usoara si este relativ dureros. Riscurile tatuajelor sunt semnificative, acestea incluzand: reactie alergica, hepatita B sau C, infectii cutanate sau dezvoltarea unor noduli.
Cu ajutorul unui aparat care realizeaza niste punctii in derma, prin introducerea unui tus special, se pot realiza aproape orice tip de imagini pe piele. Efectele cernelei si ale colorantilor sunt importante si trebuie luate in calcul de orice persoana care decide sa isi faca un tatuaj, cunoscut fiind faptul ca o parte din cerneala care se raspandeste in organism migreaza in sange, ganglionii limfatici si organele interne.
Cuprins articol
Riscurile tatuajelor
SusCancer. Desi nu exista o legatura directa intre tatuaje si cancerul de piele, exista unele ingrediente in cerneala de tatuaj care pot fi corelate cu cancerul. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care contin negru de fum produs prin arderea titeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul si cauciucul.
Hidrocarburile aromatice policiclice formate in timpul productiei de negru de fum pot cauza cancer.
Reactii alergice. Persoanele care au sensibilitate la parfumuri sau cosmetice precum produse de machiaj sau lotiuni pot dobandi reactii alergice la colorantii folositi in tatuaje. Produsele chimice pentru producerea culorilor rosu, portocaliu si galben sunt compusi cu functiuni azotate, substante organice care pot provoca reactii alergice.
Hepatita. Tatuajele cresc riscul infectiei cu virusul hepatitei B sau C, ca urmare a utilizarii la comun a acelor pentru realizarea punctiilor.
Complicatii la RMN. In cazuri rare, persoanele tatuate au prezentat complicatii in urma procedurii RMN. Zonele tatuate s-au inrosit si au aparut inclusiv arsuri de gradul I sau II. In plus, imaginile obtinute in urma rezonantei magnetice pot fi distorsionate din cauza tatuajelor. Cerneala rosie, spre exemplu, contine mult fier, astfel ca poate interfera cu scanarea RMN.
Infectii. Au fost raportate infectari cu stafilococi sau chiar tuberculoza.
Masuri de siguranta
Sus- Mergeti pentru un tatuaj doar in saloanele autorizate, care au inspectiile sanitare la zi.
- Acele si aparatele de ras trebuie sa fie de unica folosinta. Asigurati-va ca tatuatorul foloseste ace din ambalaje sigilate.
- Tatuatorul trebuie sa se spele pe maini inainte de a incepe procedura si sa utilizeze o pereche noua de manusi chirurgicale.
- Suprafetele de lucru, scaunele si echipamentele trebuie curatate si sterilizate corespunzator.
- Suprafata pielii care este tatuata trebuie sa fie tamponata cu un dezinfectant inainte de interventie.
- Tatuajul proaspat trebuie acoperit cu tifon steril sau cu bandaj.
Cum se ingrijeste un tatuaj?
Sus- Pastrati tatuajele bandajate timp de 24 de ore. Dupa indepartarea bandajului, aplicati pe zona tatuata un unguent cu antibiotic.
- Va dura pana la doua saptamani ca pielea sa se vindece.
- Utilizati pe tot parcursul zilei un hidratant pentru zona nou tatuata.
- Evitati expunerea directa la soare in primele trei-patru saptamani.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Atentie la tatuaje! Pot da complicatii periculoase
- Metode de indepartare a tatuajelor
- Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului?
- Indepartarea sigura a tatuajelor
- Dermabraziunea - generalitati
- Procedura de micropigmentare a scalpului
- Autopsia
- Riscurile intepaturii accidentale cu ace sau obiecte folosite
- Relatiile parinti – adolescenti