Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Riscurile asociate sangerarilor gingivale

Actualizat la data de: 08 Iulie 2024

Ce sunt sangerarile gingivale

Sus
Riscurile asociate sangerarilor gingivale

Sangerarile gingivale reprezinta simptomul cardinal al gingivitei si a altor forme de patologie gingivala. Aceste sangerari pot insa indica si alte probleme de sanatate precum dezechilibrele hormonale, deficientele vitaminice, coagulopatiile sau chiar stresul cronic.

Cuprins articol

  1. Ce sunt sangerarile gingivale
  2. Cauze
  3. Riscuri asociate
  4. Gingivita si patologia cardiaca
  5. Gingivita si diabetul zaharat
  6. Gingivita si sarcina
  7. Gingivita si cancerul
  8. Optiuni de tratament
  9. Preventie
  10. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Gingiile pot sangera din diverse motive, fie stomatologice fie din cauza problemelor de sanatate sistemica. Cauzele dentare includ:
• Igiena orala precara
• Fumatul
Gingivita: inflamatie cronica a gingiei
• Parodontoza

Exista insa numeroase alte patologii ale diverselor sisteme ce pot fi asociate cu sangerarile gingivale. Cele mai frecvente sunt:
• Diabetul zaharat
• Modificarile hormonale din timpul pubertatii, sarcinii, menopauzei
Deficienta de vitamina K
• Deficienta severa de vitamina C
• Medicatia anticoagulanta
• Anemia pernicioasa
• Trombocitopenia sau hemofilia
• Boala Vol Willebrand
• Herpesul oral
• Infectia HIV/SIDA
• Stresul cronic
• Leucemia si alte forme de cancer
• Patologiile cardiovasculare

Riscuri asociate

Sus

Gingiile care sangereaza nu sunt aproape niciodata sanatoase, iar cauza trebuie identificata si tratata cat mai curand. Intarzierea tratamentului va inrautati afectiunea gingiei, ligamentele, oasele si dintii vor fi erodati de catre substantele pro-inflamatorii. Pacientii vor experimenta dureri dentare, pierderi ale dintilor, respiratie urat mirositoare etc.

Cercetarile ne spun ca gingivita sau parodontoza, care este de regula cauza sangerarilor gingivale, poate fi asociata cu patologii cu acelasi substrat. Aceste patologii includ boala coronariana, diabetul zaharat, sarcina prematura. Astfel, ignorarea sangerarilor si netratarea lor poate duce nu doar la probleme stomatologice importante, ci si la probleme de sanatate neidentificate, netratate si care produc complicatii severe.

Legatura dintre gingivita si aceste patologii sistemice este inflamatia cronica. Inflamatia este un raspuns adaptativ normal al organismului in fata unei infectii sau traumatism. Atunci cand exista inflamatii prelungite in organism, ce devin cronice, se instaleaza insa si alte defecte si patologii ale altor sisteme.
Astfel inflamatia gingiilor, in lipsa tratamentului, va favoriza inflamatia musculara, cardiaca, problemele metabolice si hormonale. De asemenea, patologiile deja existente se pot agrava sau decompensa in prezenta unei gingivite netratate si a episoadelor recurente de sangerare.

Gingivita si patologia cardiaca

Sus

O mare parte dintre pacientii cu gingivita sau parodontoza au si ateroscleroza in cel putin un teritoriu vascular. Ateroscleroza reprezinta acumularea de placi in interiorul vaselor, placi formate din lipide si resturi celulare, fiind o afectiune favorizata de inflamatia cronica a organismului.

Ateroscleroza este principalul mecanism prin care apare afectarea cardiaca, infarctul miocardic, arteriopatia membrelor inferioare si chiar accidentul vascular cerebral.

Desi nu s-a stabilit motivul pentru care ar exista o relatie de cauzalitate intre parodontoza si ateroscleroza, cert este ca sunt intalnite frecvent la acelasi pacient, simultan. Astfel prin tratarea gingivitelor si preventia inflamatiei cronice, riscul de ateroscleroza si boli cardiace poate fi redus.

Gingivita si diabetul zaharat

Sus

In ceea ce priveste aceste doua patologii, lucrurile pot merge in ambele sensuri: pacientii cu diabet zaharat fac mai frecvent gingivita, iar cei cu afectare a gingiilor dezvolta mai des diabet zaharat. De asemenea, pacientii cu paradontoza avansata au dificultati in gestionarea alimentatiei si a aportului de glucoza zilnic, existand astfel tendinta de agravare a unui diabet zaharat. Prevenirea si reducerea inflamatiei, precum si o igiena orala buna, pot reduce riscul celor doua patologii.

Gingivita si sarcina

Sus

Daca sunteti insarcinata si suferiti de gingivita, poate creste riscul de sarcina prematura sau alte complicatii ale sarcinii. Studiile recente au demonstrat ca bacteriile prezente in organism la pacientele cu gingivita pot trece placenta pana la fat. Astfel incercati sa identificati cat mai repede cauza sangerarii gingivale si sa o tratati.

Gingivita si cancerul

Sus

Desi nu exista inca date concrete asupra acestei legaturi, cercetatorii au ridicat ipoteza cum ca exista un risc de cancer la pacientii cu parodontoza sau alte inflamatii cronice.

Optiuni de tratament

Sus

Sangerarile gingivale pot fi deranjante pentru multe persoane, insa din pacate multi pacienti aleg sa le ignore, sa se obisnuiasca cu acestea si sa nu le trateze pentru mult timp. Sangerarile nu sunt suficient de abundente pentru a produce pierderi importante de sange si astfel nu dau alte simptome, insa riscurile si inflamatia cronica vor persista.

Tratamentul gingivitei sau al altor cauze de sangerare gingivala este astfel esential. Medicul dentist sau parodontist (specialist in patologie gingivala) se va ocupa de planul de tratament al fiecarui pacient. Optiunile comune includ:
• Imbunatatirea igienei orale, acasa
• Tratament antibiotic
• Proceduri de igienizare profesionala si de detartraj
• Interventie chirurgicala de reparare
• Interventie cu laser

Deficientele vitaminice si alte posibile cauze sau factori agravanti vor fi de asemenea investigate si tratate.

Pana cand isi face efectul tratamentul prescris de catre medicul stomatolog, puteti incerca sa grabiti procesul printr-o buna ingrijire orala facuta chiar acasa. Incercati sa:
• Periati dintii de cel putin 2 ori pe zi
• Utilizati ata dentara in fiecare zi
• Alegeti o periuta de dinti moale, blanda
• Folositi apa de gura sau solutii dezinfectante, cu aprobarea medicului
• Evitati fumatul

Preventie

Sus

Din fericire, in multe cazuri sangerarile gingivale si implicit riscurile asociate pot fi prevenite. Desi gingivita si parodontoza sunt afectiuni comune, acestea sunt mai usor de prevenit decat s-ar crede. Respectarea unor reguli simple de igiena orala si dentara, in fiecare zi, pe termen lung, va minimiza riscul de inflamatie a gingiilor.

Cereti sfatul medicului dumneavoastra stomatolog in legatura cu produsele de igiena si modul in care este ideal sa le utilizati. Evitarea fumatului joaca de asemenea un rol important in preventia gingivitei.

Daca aveti factori de risc pentru diabet zaharat, ateroscleroza sau afectiuni cardiace, este si mai important sa reduceti pe cat posibil inflamatia din organism si sa preveniti cronicizarea acesteia.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Daca experimentati o sangerare o singura data, care trece de la sine, este posibil sa nu aveti nevoie de investigatii suplimentare. Daca insa aveti sangerari sau alte simptome ce persista mai mult de 2 saptamani, mergeti cat mai curand la un medic dentist.

Concluzie

Sus

Sangerarile gingivale sunt sangerari de regula minore, dar constante, cauzate de inflamatia cronica a gingiilor. Aceasta inflamatie cronica este asociata cu multiple alte patologii sau poate fi chiar cauzata de o afectiune non-stomatologica ce nu este inca descoperita. Preventia inflamatiei si tratamentul ei precoce, pentru a limita cronicizarea, sunt esentiale pentru a reduce riscurile acestor pacienti.

Bibliografie
https://www.webmd.com/oral-health/features/bleeding-gums-untreated
https://www.news-medical.net/health/Bleeding-Gums-When-to-be-Concerned.aspx


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate