Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii naturale pentru combaterea transpiratiei

Actualizat la data de: 06 Iunie 2016
Remedii naturale pentru combaterea transpiratiei

Transpiratia reprezinta un proces natural care ajuta organismul sa regleze temperatura.

Activitatea fizica extenuanta, temperaturile ridicate sau perioadele de stres ori de cele de teama sau furie pot duce insa la aparitia traspiratiei in exces.

In cazul in care te confrunti cu aceasta problema, poti apela la solutii naturale.

Hiperhidroza, cum este cunoscuta in termeni medicali acesta problema variaza in functie de mai multi factori, si anume: varsta, unele afectiuni, dieta, tipul de activitate pe care il desfasoara o persoana. Zonele cel mai des afectate sunt axila, talpile, palmele, gatul si zona spatelui.

Pentru a reduce din disconfort si din simptomele neplacute, sunt foarte utile solutiile din natura.

1. Otetul din vin

Unul dintre cele mai bune remedii naturale este otetul din vin, datorita proprietatilor astringente. Seara, se aplica, cu ajutorul unei dischete demachiante, otet din vin in zonele afectate de transpiratia excesiva.

Lasi sa actioneze pe toata durata noptii, iar dimineata, dupa dus, se aplica pudra de talc si deodorant. O alta optiune este sa amesteci doua lingurite de otet din vin cu miere, intr-un pahar cu apa. Se bea o data pe zi, pe stomacul gol, pentru a reduce din transpiratia excesiva.

2. Bicarbonatul de sodiu

Nelipsit din orice bucatarie, bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune antiperspirante naturale, caci poate absorbi in mod eficient umezeala si neutralizeaza mirosul corpului. In plus, are proprietatea de a scadea nivelul pH-ului in zonele corpului care transpira foarte mult .

Amesteci o lingurita de bicarbonat de sodiu cu apa, suficient pentru a face o pasta groasa. Adaugi trei-patru picaturi de ulei esential de menta sau de lavanda. Aplici pasta in zonele in care transpiri foarte mult si lasi sa actioneze 10-15 minute, dupa care te speli. Acest tratament este indicat de cateva ori pe saptamana.

3. Cartoful

O solutie la indemana sunt feliile crude de cartof. Le aplici direct pe zonele afectate sau poti sa dai cartoful pe razatoare, infasori intr-o carpa de bumbac si pui, timp de 10 minute in locurile afectate de transpiratia excesiva. Cartoful ajuta la prevenirea mirosului neplacut.

4. Frunze de nuc

Infuzia din frunze de nuc este foarte utila. O obtii dintr-o lingura de frunze uscate care se infuzeaza intr-o cana de apa clocotita. Bei cate o cana pe zi, timp de doua saptamani. In cazul in care cura nu a fost eficienta, o poti repeta.

5. Salvia

Salvia este un antiperspirant eficient, caci ajuta la constrictia glandelor sudoripare, reducand astfel transpiratia. In plus, este bogata in magneziu si vitamina B, ajutand la reglarea glandelor sudoripare.

Pui o lingurita de frunze de salvie uscate la doua cani de apa si fierbi. Bei infuzia de trei ori pe zi, timp de o saptamana.

Alte sfaturi utile:

- bea ceai negru ori de cate ori ai ocazia, caci are proprietati antiperspirante

- manaca struguri cat de des poti, pentru ca ajuta la reglarea temperaturii corpului

- seara, inainte de culcare, aplica pe zonele afectate ulei esential de menta sau de arbore de ceai

- pentru combaterea transpiratiei excesive a mainilor, spala-te cu o solutie obtinuta din apa, sare si zeama de la o lamaie


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate