Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
Generalitati
SusMajoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur.
Persoanele care vor lua in calcul aceste conceptii gresite si nu se vaccineaza impotriva gripei sezoniere, ar putea contacta cea mai recenta tulpina de gripa iar boala s-ar putea manifesta destul de neplacut. Mai rau, ar putea fi necesara chiar si spitalizarea.
Iata cateva dintre motivele pentru care o persoana are trebui sa se vaccineze antigripal
- gripa se manifesta la nivel mondial si poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau starea sa desanatate
- gripa poate duce la complicatii cum ar fi pneumonia, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor, dar poate contribui inclusiv la agravarea conditiilor existente (astm si diabet zaharat).
- in fiecare an zeci de mii de oameni mor din cauza gripei si a complicatiilor sale.
Cuprins articol
- Generalitati
- Este necesar vaccinul antigripal?
- De ce este necesara vaccinarea anuala
- Cat de puternica poate fi protectia oferita de vaccin impotriva gripei?
- Cand trebuie administrat vaccinul antigripal?
- Se poate contacta gripa in urma administrarii vaccinului antigripal?
- Poate fi administrat vaccinul antigripal la femeile insarcinate?
- Vaccinul antigripal contine thimerosal
- Citeste pe aceeasi tema
Este necesar vaccinul antigripal?
SusMajoritatea oamenilor, incepand de la copiii cu varsta de peste 6 luni pot fi vaccinati antigripal, la inceputul fiecarui sezon de gripa. In ciuda faptului ca multe persoane au tendinta sa considere ca sunt sunt gripate la orice stranut, senzatie de frig sau stare de greata, totusi, gripa nu este o boala banala.
In fiecare an sute de mii de oameni sunt spitalizati in urma diagnosticului de gripa si zeci de mii de oameni mor in timpul sezonului gripal, indiferent de tipul tulpinii gripale. In general sugarii, femeile in varsta, cele insarcinate si persoanele care sufera de afectiuni cronice (astm sau boli de inima) sunt cele mai sensibile la complicatiile gripei (inclusiv pneumonie).
Gripa este o problema grava pentru sanatatea adultilor si copiilor, dar aceasta poate fi prevenita. Oamenii pot evita vizitele la medic, antibioticele inutile si spitalizarea prin vaccinare.
De ce este necesara vaccinarea anuala
SusVirusul gripal este destul de dificil intrucat acesta se reproduce in fiecare an diferit, de la un anomtimp la altul. De aceea orice persoana trebuie sa se vaccineze anual, intrucat tulpina care declanseaza gripa intr-un an va fi diferita de cea de anul trecut.
Gripa este mai putin predictibila decat rujeola sau varicela care necesita doar imunizarea prin vaccinare in timpul copilariei pentru o protectie completa. Aceste boli sunt cauzate de o singura tulpina de virus care nu se modifica.
Totusi cercetatorii spera ca ritualul anual de vaccinare antigripala sa se apropie de sfasit si sa poata definitiva un vaccin antigripal universal care sa ofere imunitate impotriva gripei, timp de mai multi ani.
Cat de puternica poate fi protectia oferita de vaccin impotriva gripei?
SusIn fiecare primavara, experti in sanatate publica din toata lumea anticipeaza care ar ptuea fi trei dintre tulpinile de virus gripal care ar putea circula si ar putea declansa gripa in sezonul urmator. In functie de previziunile lor, vacinul antigripal este formulat pentru a proteja impotriva celor trei tulpini.
In cazul in care predictiile sunt bune, vaccinul va fi eficient in cazul a peste 90% dintre adultii sanatosi. Uneori virusul gripal va fi mai avansat decat estimeaza expertii, iar tulpinile din componenta vaciinului antigripal vor fi diferite cu cele ale gripei din anul respectiv.
Totusi vaccinul antigripal protejeaza impotriva a trei tulpini diferite de virus gripal, astfel incat exista sansele sa protejeze cel putin contra unui tip de girpa, care circula in orice anotimp in anul respectiv.
In plus, atunci cand o persoana a fost vaccinata impotriva unei tulpini de virus gripal, corpul va produce anticorpi care vor oferi protectie inclusiv contra tulpinilor asemanatoare, chiar daca acestea nu sunt exact la fel.
Cand trebuie administrat vaccinul antigripal?
SusVaccinul antigripal trebuie administrat atunci cand vaccinul este disponibil in comert sau la cabinetul medicului. Multi oameni, asteapta, din pacate, pana cand apar destul de multe cazuri de gripa in comunitatea lor. Gripa se transmite rapid si vaccinul isi va face efectul in aproximativ doua saptamani.
Pentru ca expertii nu pot estima niciodata cu precizie cand va fi exact sezonul gripei, indicat ar fi ca vaccinul antigripal sa se administreze incepand cu luna august-septembrie, pentru a oferi protectie impotriva intregului sezon, chiar daca acesta poate persista pana in luna martie.
Se poate contacta gripa in urma administrarii vaccinului antigripal?
SusNu vaccinul este cauza care va declansa gripa - acesta este un mit. Este imposibil stiintific si medical sa se contacteze gripa in urma administrarii unui vaccin antigripal inactivat, intrucat virusurile utilizate in vaccin sunt moarte.
Cele mai multe dintre reactiile adverse ale vaccinarii impotriva gripei sunt destul de usoare (disconfort local la locul injectarii acestuia, febra redusa), iar sansele de a dezvolta complicatii in urma gripei sunt mult mai mari.
Poate fi administrat vaccinul antigripal la femeile insarcinate?
SusDa, vaccinul antigripal este recomandat la femeile insarcinate din doua motive intrucat femeile insarcinate au sanse mai mari sa manifeste o forma mai severa de gripa si sa fie spitalizate decat femeile care nu sunt insarcinate. In al doilea rand, prin administrarea vaccinului la gravide, vor fi protejati si copiii nenascuti o perioada de sase luni.
Vaccinul antigripal contine thimerosal
SusThiomersal ([DCI]) sau sodiu-etilmercur-tiosalicilat este un conservant care contine mercur, care se afla in compozitia anumitor vacinuri. Toate vaccinurile care sunt destinate copiilor nu contin thimerosal, dar aceasta substanta se mai gaseste in unele tipuri de vaccinuri folosite la adulti, inclusiv in anumite tipuri de vaccinuri impotriva gripei.
Cercetatorii au studiat acest aspect si nu au descoperit nici o legatura intre autism si acest conservant sau alte riscuri serioase de sanatate. Totusi, daca acest lucru va poate ingrijora, puteti sa-i solicitati medicului de familie sa va recomande un vaccin care sa nu contina thiomersal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
- Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul n ...
- Vaccinul antigripal: mituri
- Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imun ...
- Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile
- Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B
- Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)