Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ranile cronice

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024
Ranile cronice

Ranile cronice sunt o problema majora de sanatate, afectand milioane de oameni in intreaga lume. O rana cronica este o rana care nu se vindeca intr-un timp normal, de obicei intre 6-12 saptamani, chiar daca este tratata corect.

Cauzele care duc la aparitia acestor rani greu vindecabile pot fi circulatia deficitara a sangelui in vene (insuficienta venoasa cronica), blocarea arterelor (boala arteriala periferica), diabetul, sau presiunea constanta asupra unei zone a pielii si apar la persoanele care stau in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp, cum ar fi pacientii imobilizati.

Cele mai frecvente rani cronice sunt escarele (rani de presiune), ranile piciorului diabetic si ulceratiile cauzate de problemele vaselor de sange la nivelul picioarelor, respectiv ulcerele venoase ale picioarelor (ulcerele varicoase, ulcerele cauzate de sindromul posttrombotic etc).

Adesea, ranile cronice se blocheaza in faza de inflamatie, pot fi dureroase, produc exsudat si au un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanei afectate.

Ranile cronice, indiferent de cauza lor, au in comun un proces de vindecare anevoios. Factori precum hipoxia tisulara, prezenta tesutului mort (necroza), infectiile, malnutritia, dezechilibrul in umiditatea plagii (rana este uscata sau prea umeda) intarzie sau inhiba vindecarea ranilor.

Cum ingrijim ranile cronice?

Un concept terapeutic de succes  in gestionarea ranilor cronice, trebuie sa abordeze atat afectiunea de baza cat si tratamentul local al ranii. Dupa evaluarea diagnostica diferentiala a cauzei unei rani cronice si initierea terapiei corespunzatoare, se poate incepe ingrijirea ranii propriu-zise, adecvata fazei in care se afla aceasta (de cele mai multe ori ramin blocate in faza inflamatorie).

In abordarea terapeutica a ranilor cronice care raman deseori blocate in faza inflamatorie, pregatirea eficienta a patului plagii este cruciala: inlaturarea tesutului necrotic, controlul infectiei, controlul umiditatii/exsudatului si prevenirea deshidratarii patului plagii, precum si evaluarea constanta a marginilor ranii.

Peste 50% din ranile cronice sunt infectate si peste 90% din ranile cronice prezinta biofilm. Gestionarea biofilmului si mentinerea unui mediu adecvat de vindecare joaca un rol esential in ingrijirea corespunzatoare a ranilor cronice.

Ce este Biofilmul?

Biofilmul este un strat de bacterii care se aduna si formeaza o structura protectoare numita matrice polimerica extracelulara, care contine polizaharide, proteine si alte componente. Biofilmul se formeaza atunci cand bacteriile se ataseaza de o suprafata, cum ar fi o rana, si incep sa se inmulteasca.

Acest strat de bacterii si matrice extracelulara poate deveni rezistent la tratamentele obisnuite, inclusiv antibiotice si poate impiedica vindecarea plagii.

Cu alte cuvinte, biofilmul – acea matrice extracelulara, prietenoasa cu bacteriile si greu de indepartat, rezistent de multe ori si la antibiotice, favorizeaza aparitia infectiilor si ingreuneaza vindecarea ranii.

Prevenirea si gestionarea biofilmului in ranile cronice devine rapid un obiectiv principal al ingrijirii ranilor. Curatarea traditionala a ranilor cu solutie salina si apa este ineficienta in indepartarea biofilmului complex.

Gama Prontosan® eficienta in ingrijirea ranilor cronice

Prontosan® Solutie pentru irigarea ranilor si Prontosan® Gel pentru rani / Gel X pentru rani sunt printre putinele produse indicate in mod specific pentru indepartarea biofilmului si prevenirea reformarii biofilmului.

Prontosan® contine betaina si polihexanida, care confera un mod unic de actiune in inlaturarea biofilmului din ranile cronice, ajutand la prevenirea infectiilor.

Betaina este un surfactant, care inlatura biofilmul din plaga, printr-o actiune mecanica, facand loc Polihexanidei sa ajunga in patul plagii. Polihexanida are un efect antimicrobian puternic impotriva bacteriilor gram pozitive si gram negative. Reduce incarcatura bacteriana, inclusiv Stafilococul Auriu si Pseudomonas Aeruginosa, cele mai frecvente bacterii intalnite in ranile cronice. Si mai important, polihexanida nu dezvolta rezistenta antimicrobiana si din acest motiv, produsele Prontosan® se pot utiliza pe termen indelungat.

Prontosan® Solutie de Irigare se utilizeaza pentru clatirea, curatarea, umezirea si decontaminarea ranilor cronice neinfectate sau infectate, precum si a ranilor acute, postoperatorii si a arsurilor, cu scopul de a reduce incarcatura biofilmului.

Cele doua forme de hidrogel Prontosan® Wound Gel si Wound Gel X previn reconstituirea biofilmului prin crearea unei bariere antimicrobiene, eficienta pana la urmatoarea schimbare a pansamentului.

Produsele destinate ingrijirii ranilor din gama Prontosan® nu ustura, elimina mirosul neplacut din plaga, diminueaza durerea, previn infectiile si accelereaza procesul de vindecare. Mai multe informatii despre gama Prontosan® gasiti pe www.magazin-bbraun.ro

Nota:
• Prontosan® Solutie de Irigare, Prontosan® Wound Gel si Prontosan® Wound Gel X sunt dispozitive medicale clasa III, livrate in ambalaj steril.
• Pentru o ingrijire adecvata si eficienta a ranilor cronice, este esential sa solicitati sfatul si asistenta unui unui profesionist din domeniul sanatatii. Auto-tratamentul sau intarzierea consultarii unui profesionist medical poate duce la complicatii grave si poate prelungi timpul de vindecare. Medicul dumneavoastra va poate oferi un plan de tratament personalizat.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.