Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii!

Actualizat la data de: 02 August 2016
Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii!

Pudra de talc este unul dintre cele mai utilizate produse de ingrijire, ajutandu-te sa scapi de transpiratie si sa previi iritatiile pielii cauzate de caldura.

Ce nu stiai despre ea este ca poate declansa anumite probleme de sanatate.

Oamenii de stiinta sustin ca e suficient sa o folosim o singura data pe saptamana in zona genitala pentru a ne expune unui risc mai mare de a dezvolta cancer.

Ce este talcul?

Talcul este un mineral obtinut prin prelucrarea rocilor de talc prin concasare, uscare si frezat. In urma acestor procese, se elimina o serie de urme de minerale din talc, dar nu se separa fibrele care sunt foarte asemanatoare cu azbestul - un element ce genereaza o forma foarte agresiva de cancer pulmonar.

Totusi, nu exista o legatura clar stabilita din punct de vedere stiintific intre cancerul de plamani si pudra de talc.

Talcul se gaseste in pudrele pentru bebelusi, pudrele cosmetice, pudrele parfumate si pudrele farmaceutice. Totodata, este folosit in industria farmaceutica a antacidelor.

Utilizarea talcului nu se opreste aici. Acest mineral intra in compozitia multor produse variate, de la pesticide, deodorante, creta de scris, creioane, sapunuri si vopseluri, pana la produse alimentare.

Care sunt bolile la care te expui folosind pudra de talc?

Pudra de talc poate cauza alergii grave si, uneori, soc anafilactic. Inhalarea pudrei de talc este considerata foarte periculoasa. Ea duce la pneumonie si la inflamarea cailor respiratorii.

Unii bebelusi au fost in pericol de moarte, dupa ce au inspirat pudra de talc folosita de mamicile lor pentru a le usca pielea. O singura particula de talc ajunsa in plamani are nevoie de 8 ani pentru a fi eliminata.

Cand este aplicata in zona intima, particulele de talc traverseaza tractul genital, ajungand in interiorul corpului. Acolo, ele pot sa supravietuiasca ani in sir.

Cat de nocive sunt aceste particule pentru femei este inca un subiect de dezbatere, pe masa oamenilor de stiinta.

Care este legatura intre pudra de talc si cancer?

Cercetatorii englezi atrag atentia asupra faptului ca exista o legatura intre talc si cancerul de col uterin.

Particulele din pudra de talc, aplicate in zona genitala pentru a mentine pielea uscata pe perioada verii, ar favoriza aparitia unor procese inflamatorii. Se creeaza astfel un mediu prielnic dezvoltarii celulelor canceroase.

Concluziile specialistilor se bazeaza pe un studiu inceput acum 34 de ani, la care au participat 66.000 de femei. Dintre acestea, 0,9% (600 de persoane) au dezvoltat cancer uterin in anii urmatori.

Pudra de talc ar creste si incidenta aparitiei tumorilor ovariene maligne. Desi s-au descoperit urme de talc in ovarele femeilor bolnave, nu s-a putut stabili o legatura certa intre folosirea pudrei si cancerul ovarian.

Cum sa previi eventualele efecte negative ale pudrei de talc?

1. Evita sa folosesti pudra de talc in zona intima. Ultimele cercetari indica faptul ca talcul reprezinta un factor de risc in cazul tumorilor canceroase ovariene si al sterilitatii masculine.

2. Nu pudra pielea bebelusului cu produse pe baza de talc. Exista riscul ca sugarul sa faca o criza respiratorie, in urma inhalarii particulelor fine din pudra.

3. Citeste cu atentie etichetele produselor cosmetice si nu le cumpara pe cele care contin ftalati (aditivi de plastifiere).

4. Inlocuieste pudra de talc pentru bebelusi cu uleiul de masline fiert si racit sau ceai de musetel. Sunt naturale si nu prezinta niciun risc pentru sanatatea copilului tau.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate