Prunele, sursa de vitamine si minerale
Generalitati
SusPrunele sunt extrem de hranitoare, oferind o varietate de beneficii pentru sanatate. Pe langa fibre si antioxidanti, acestea sunt bogate in vitamine si minerale.
Prunele usureaza digestia, previn diabetul si sunt utile impotriva obezitatii. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea nivelului colesterolului.
Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate. Indiferent de starea lor, isi pastreaza proprietatile.
Valoarea nutritiva a prunelor
Prunele sunt o sursa excelenta de vitamine precum vitamina A, vitamina C (acid ascorbic), acid folic si vitamina K (filochinona). Mai sunt si o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6 si vitamina E (alfa-tocoferol).
Mineralele prezente in prune includ potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc. De asemenea, furnizeaza fibre, carbohidrati si un numar redus de calorii.
Cuprins articol
Beneficiile consumului de prune proaspete si uscate
SusAu proprietati antioxidante. Aceste fructe contin vitamina C si fitonutrienti precum luteina, criptoxantina, zeaxantina si acidul clorogenic. Aceste componente au proprietati antioxidante eficiente, care ajuta la prevenirea efectelor pe care le au radicalii liberi.
Trateaza obezitatea. Extractele de prune sunt valoroase pentru tratarea obezitatii si a altor complicatii asociate cu aceasta. Consumul de prune ajuta la combaterea sindromului metabolic, datorita prezentei compusilor bioactivi.
Flavonoidele si componentele fenolice, cum ar fi antocianinele, acizii clorogenici, quercetinul si catechinele prezente au efecte anti-obezitate si antiinflamatoare asupra celulelor, inclusiv a celulelor grase. Mai mult, ele ajuta si la prevenirea cresterii nivelului colesterolului si a bolilor cardiovasculare.
Controleaza diabetul. Prunele scad glicemia si combat diabetul zaharat. De asemenea, reduc nivelul trigliceridelor din organism. Datorita continutului de flavonoide, prunele ajuta organismul sa prelucreze eficient zaharurile si sa normalizeze nivelul de insulina secretat.
Previn osteoporoza. Prunele exercita actiuni anabolice si anti-resorbante, care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Flavonoidele ajuta la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea osteoporozei la femeile aflate la menopauza. Polifenolii si potasiul din prunele uscate sprijina formarea oaselor, imbunatatesc densitatea osoasa si previn pierderea osoasa.
Imbunatatesc digestia. Prunele sunt o sursa importanta de fibre care, impreuna cu sorbitolul, ajuta la reglarea sistemului digestiv. Trateaza, de asemenea, constipatia, avand efect laxativ.
Sustin memoria. Flavonoidele prezente in prune ofera protectie impotriva tulburarilor cognitive care apar odata cu varsta, dar si a tulburarilor neurodegenerative, care duc la aparitia bolilor precum Alzheimer si Parkinson. Fitonutrientii din prune ajuta la reducerea inflamatiei neurologice, imbunatatind memoria.
Protejeaza sanatatea inimii. Aportul regulat de prune ajuta la fluidizarea sangelui, prevenind diferite tulburari cardiace, inclusiv ateroscleroza, atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Cresc imunitatea. Prunele sunt benefice in intarirea sistemului imunitar de aparare a organismului datorita prezentei continutului ridicat de vitamina C. Aceasta vitamina creste rezistenta organismului la infectii si inflamatii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Detoxifiere naturala de primavara
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- 4 motive pentru a servi o salata zilnic
- Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase
- Alimentatia mamei dupa nastere
- Vitamine si minerale esentiale
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?