Principalele functii ale sistemului muscular
Generalitati
SusSistemul muscular este alcatuit din diferite tipuri de muschi ce joaca un rol important in functionarea organismului. Muschii sunt cei care ne permit sa vorbim sau sa mestecam, de exemplu.
Ei controleaza ritmul cardiac, respiratia sau digestia. Alte functii importante ale sistemului muscular sunt vederea sau reglarea temperaturii corpului.
Cuprins articol
Cum functioneaza sistemul muscular?
SusAcest sistem este alcatuit din mai mult de 600 de muschi ce lucreaza impreuna pentru a asigura functionarea normala a organismului. Exista trei tipuri musculare:
• Muschii scheletici: Acestia sunt singurii muschi ce pot fi controlati in mod constient.
Ei sunt atasati de oase, iar contractia lor permite miscarea oaselor respective. Orice actiune pe care o efectueaza un om in mod constient (cum ar fi scrisul, mestecatul sau alergatul) implica muschii scheletici.
• Muschii netezi: Acest tip muscular captuseste interiorul vaselor sanguine si al organelor si mai este denumit si muschi visceral.
Este cel mai slab tip muscular, insa are rol esential in a asigura circulatia sanguina sau a bolului alimentar prin tractul digestiv. Acesti muschi nu pot fi controlati voluntar.
• Muschiul cardiac: Acest tip muscular se afla doar la nivelul inimii si este responsabil pentru pomparea sangelui in intregul organism.
El isi genereaza singur contractiile, formand astfel ritmul cardiac. Anumite impulsuri nervoase de la creier catre inima controleaza acest ritm. Muschiul cardiac este un muschi puternic, insa nu poate fi controlat voluntar.
Functii importante ale sistemului muscular
SusMobilitatea
Principala functie a sistemului muscular este sa permita miscarea. Cand muschii se contracta, ei contribuie atat la miscari ample, grosiere, cat si la miscari fine, de acuratete.
Exemple de miscari ample sunt aleregatul, inotul, mersul etc. Miscarile de finete sunt caracterizate de exemplu de scris, vorbit sau de expresiile faciale. Muschii scheletici de dimensiuni mai mici sunt responsabili pentru astfel de miscari.
Majoritatea miscarilor din aceste categorii sunt voluntare, insa exista si miscari de tip reflex, cum ar fi retragerea mainii atunci cand atingem un obiect fierbinte.
Stabilitatea
Majoritatea tendoanelor se intind peste articulatii, oferind stabilitate si echilibru la nivelul acestora. Tendoanele de la nivelul genunchiului si al umerilor, de exemplu, joaca un rol important in mentinerea echilibrului si al posturii.
Muschii abdomenului si ai spatelui asigura forta necesara actiunilor complexe de tipul ridicatului de greutati.
Postura
Muschii scheletici sunt responsabili si de mentinerea unei pozitii corecte atunci cand stam in picioare sau stam asezati.
O postura corecta implica muschi puternici si flexibili, in timp ce niste muschi incordati si intepeniti vor da o postura incorecta in care organismul nu este aliniat adecvat, lucru care, in timp, va provoca dureri de spate, cervicale si la nivelul articulatiilor.
Circulatia
Inima pompeaza sange in tot corpul prin contractile muschiului cardiac. Aceste contractii sunt controlate involuntar de impulsuri nervoase provenite de la sistemul nervos.
Muschii netezi ce captusesc vasele de sange joaca si ei un rol important in circulatie, mentinand presiunea sanguina in caz de hemoragie sau deshidratare.
Tot ei sunt cei care se dilata atunci cand, in timpul efortului sustinut, organismul are nevoie de un aport mai mare de oxigen.
Respiratia
Respiratia implica muschiul diafragmatic. Acesta este un muschi sub forma de cupola, ce se afla sub cei doi plamani.
Cand el se contracta, el impinge toracele in jos, permitand astfel toracelui sa se umple de aer, iar cand se relaxeaza, el revine la pozitie initiala, impingand astfel aerul din plamani.
Cand vrem sa respiram mai profund, atunci vom avea nevoie de ajutor si de la alti muschi precum cei ai spatelui, ai abdomenului sau ai gatului.
Digestia
Muschii netezi de la nivelul organelor si tubului digestiv joaca un rol important in procesul de digestie. Mancarea avanseaza prin tubul digestiv datorita unei miscari asemenea unei valve, miscare denumita peristaltica.
Acesta contractie si relaxare progresiva a acestor muschi netezi permite bolului alimentar sa treaca mai departe.
La nivelul stomacului, muschiul superior se contracta si se relaxeaza pentru a permite intrarea alimentelor in stomac, iar muschii din portiunea sa inferioara asigura amestecul alimentelor cu lichidele digestive.
De aici, datorita peristalticii, bolul alimentar intra in intestine, unde se continua procesul de digestie.
Urinatul
Sistemul urinar este alcatuit din muschi scheletici si netezi localizati la nivelul vezicii urinare, rinichilor, penisului si al vaginului, ureterelor, prostatei si uretrei.
Acesti muschi lucreaza impreuna cu sistemul nervos pentru a tine sau a elibera urina din vezica.
Nasterea
Unii muschi ai uterului se contracta si se relaxeaza in timpul nasterii. Aceste contractii ajuta la impingerea fatului prin vagin, iar muschii de pe la platoul pelvisului ajuta la dirijarea capului fatului catre canalul de nastere.
Vederea
La nivelul globului ocular, 6 muschi scheletici coordoneaza miscarile acestuia. Ei lucreaza rapid si precis, si permit mentinerea unei imagini clare, ne asigura campul vizual si ne permit sa urmarim obiecte aflate in miscare.
Daca cineva sufera o leziune a acestor muschi, vederea sa va fi compromisa.
Protectia organelor
Muschiil trunchiului protejaza organele interne din toate cele 4 directii. In partea posterioara, prin prezenta coloanei vertebrale este asigurata o protectie sporita.
Reglarea temperaturii
Mentinerea temperaturii organismului este o functie importanta a sistemului muscular. Aproape 85% din temperatura corpului este asigurata de contractii musculare.
Cand temperatura scade sub nivelul optim, muschii scheletici isi intensifica activitatea pentru a crea caldura. Tremuratul este un astfel de exemplu.
Un alt exemplu este activitatea muschiilor din interiorul vaselor de sange, carese contracta pentru a pastra temperatura.
Pentru a aduce la normal temperatura, muschii netezi din vasele de sange se relaxeaza, permitand astfel sa circule mai mult sange si sa elibereze excesul de caldura prin piele.
Date interesante despre sistemul muscular
Sus- Muschii alcatuiesc aproximativ 40% din greutatea corporala totala.
- Muschiul cardiac este cel mai harnic muschi din corp. El pompeaza pana la 2000 de litri de sange pe zi.
- Muschiul gluteal este cel mai mare muschi din organism. El se afla la nivelul fesei si ajuta la mentinerea posturii.
- Urechea contine cei mai mici muschi, alaturi de cele mai mici oase. Acesti muschi tin urechea interna intacta si o conecteaza de timpan.
- Muschiul maseter este cel mai puternic dupa forta sa. El permite dintilor sa se inchida cu o forta de 55 kg la nivelul incisivilor si pana la 200 kg la nivelul maselelor.
De retinut
Muschii joaca un rol important in toate functiile organismului, de la bataile inimii, pana la alergat sau sarit. Cand muschii se deterioreaza, acest lucru poate avea un impact asupra miscarilor, asupra vorbirii si nu numai.
Daca observati semne de scadere a fortei, sau dureri musculare pe care nu le puteti explica, ar trebui sa va adresati medicului, astfel incat sa poate fi identificata cauza si sa se aplice un tratament corespunzator.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare
- Principalele metode de prevenire a durerilor de spate
- Distonia musculara - generalitati, forme clinice
- Ce ar trebui sa cunosti despre Sistemul Nervos Periferic?
- Polineuropatia alcoolica si impactul asupra sistemului nervos
- Distrofia Musculara
- Ghidul sistemului reproducator masculin
- Slabiciunea musculara
- Elementele esentiale ale sistemului osos si articular