Prevenirea aparitiei escarelor la pacientii aflati in ingrijiri paliative reduce costurile de tratament
Stire medicala
Riscul aparitiei escarelor (ulcerele de decubit) este foarte ridicat in cazul pacientilor aflati in serviciile de ingrijire paliativa. Metodele de preventie sunt esentiale in aceste cazuri pentru a nu acentua suferinta acestora.
In Elvetia, de exemplu, se pune un accent deosebit pe ingrijirile paliative, datorita numarului crescut al pacientilor cu boli incurabile. Conform Biroului Federal de Statistica din Elvetia, 60 000 de oameni de toate varstele mor anual, numarul lor urmand a creste cu 50% pana in 2050. In acest sens, in 2010, Ministerele Sanatatii Publice aferente Cantoanelor au adoptat “Strategia nationala pentru ingrijiri paliative 2010-2012” pentru a asigura un acces mai bun al tuturor pacientilor la ingrijiri paliative de calitate, indiferent de statutul economic al acestora.
Specialistii din Romania subliniaza nevoia de a preveni aparitia escarelor la pacientii aflati in servicii de ingrijiri paliative pentru a reduce costuile necesare tratamentului. “Daca tinem cont de pasii recomandati in astfel de terapii si incercam pe cat posibil sa prevenim aparitia escarelor prin interventii adecvate vom reduce costurile si resursele, de care am avea nevoie pentru ingrijirea efectiva a plagii”, a explicat As. medical lic. Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Sperantei Brasov.
Pasii recomandati pentru prevenirea escarelor sunt:
- Identificarea riscului de aparitie al escarelor – folosind instrumente validate scala Waterlow; scala Braden
- Promovarea mobilitatii si confortului
- Reducerea presiunii in zonele cu risc si mentinerea integritatii tegumentului
- Promovarea interventiilor adecvate in tratamentul escarelor existente si minimalizarea infectiilor
- Mentinerea calitatii vietii
- Monitorizarea si reevaluarea rezultatelor
“Provocarea profesionistilor este de a initia strategii terapeutice eficiente ca timp si costuri. Vindecarea plagilor reprezinta obiectivul final”, a mai declarat As.medical lic. Roxana Horeica. Mai mult, factorii psihosociali precum izolarea social, statutul economic si suferinta, stresul si depresia influenteaza vindecarea.
Conferinta Managementul Escarelor, 25 Septembrie 2012, Bucuresti, organizata in premiera de Tarus Media, reuneste specialistii medicali direct implicati in identificarea si tratarea escarelor. Evenimentul este unic in Romania si participa peste 150 de invitati (asistenti medicali, farmacisti, medici de familie, medici specialisti, directori de spital, autoritati, jurnalisti, furnizori de solutii medicale, companii de ingrijire la domiciliu, clinici si spitale private).
Articole recomandate
- Purpura Henoch - Schonlein
- Insuficienta renala acuta
- Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala
- Beneficiile dietoterapiei personalizate
- Ortopneea, simptomul mai multor afectiuni
- Top 5 probleme dentare
- Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer
- Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?
- Escarele de decubit
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?