Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Postul negru - beneficii pentru sanatate

Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale.

Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila.

Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in urma unui post lung, numarul de fibre musuclare ramane acelasi. Desi se poate reduce dimensiunea si rezistenta celulelor sanatoase, acestea nu sunt afectate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile postului
  3. Detoxifierea organismului
  4. Sporirea procesului de vindecare
  5. Prelungirea sperantei de viata
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile postului

Sus

Postul este o parte integranta a multor religii importante si unii specialisti considera ca postul poate face minuni pentru sanatatea oamenilor. Din punct de vedere tehnic organismul resimte postul dupa primele 24 de ore, insa din punct de vedere chimic, lipsa hranei determina utilizarea rezervelor din carbohidrati ca sursa de energie.

Postul va continua atata timp cat depozitele adipoase si de carbohidrati sunt folosite pentru eliberarea energiei. O data ce rezervele de proteine sunt epuizate pentru producerea energiei (in urma acestui proces rezultand pierderea masei musculare) se va instala senzatia de foame.

Beneficiil postului se raporteaza la progresia organismului privat de hrana. Din cauza lipsei surselor de energie din hrana, organismul va folosi propriile sale resurse (functie numita autoliza). Autoliza implica solicitarea depozitelor de grasime din organism in scopul producerii energiei. Ficatul este cel responsabil de transformarea grasimilor intr-o substanta chimica numita cetona (substanta care rezulta in urma metabolizarii acidului acetic si acidului beta-hidroxibutiric) si apoi distribuie aceste organisme in tot corpul prin intermediul fluxului sanguin.

Atunci cand grasimea este utilizata in acest mod, acizii grasi liberi sunt eliberati in fluxul de sange si sunt folositi de ficat ca sursa de energie. Cu cat o persoana mananca mai putin, organismul solicita mai mult aceste depozite de grasime si creaza mai multi corpi cetonici (acumularea la care se face referire in cazul cetozei).

Detoxifierea organismului

Sus

Detoxifierea organismului este cel mai important argument expus de catre cei care sustin importanta postului. Detoxifierea este un proces normal de eliminarea sau neutralizare a toxinelor prin colon, ficat, rinichi, plamani, ganglioni limfatici si piele din organism. Acest proces este accelerat de repausul alimentar intrucat atunci cand o persoana nu mai mananca, organismul utilizeaza rezervele de grasimi pentru eliberarea energiei.

Grasimea umana este evaluata la aproximativ 7.000 calorii per kilogram. Aceste rezerve de grasime au fost formate atunci cand glucoza si hidratii de carbon nu au fost folositi pentru producerea energiei sau in perioada de crstere, astfel ca nu au fost eliminati fiind convertiti in grasime. In cazul in care rezervele de grasime sunt folosite pentru energie in timpul unui post, acizii grasi elibereaza substante chimice in sistem, care sunt eliminate prin organele mentionate anterior.

Sporirea procesului de vindecare

Sus

Un alt beneficiu al postului este ca acesta stimuleaza procesele de vindecare din organism. Pe parcursul unui post, sistemul digestiv este mai putin solicitat spre deosebire de metabolism si sistemul imunitar. Procesul de vindecare in timpul postului este precipitat de cautarea resurselor energetice ale organismului.

Dezvoltarea formatiunilor anormale din organism sau a tumorilor este incetinita ca urmare a implicarii organismului in procesul autolizei. In plus, are loc un proces mult mai eficient de inlocuire a celulelor deteriorate, deoarece sunt implicate mai putine greseli din urma verificarilor genetice ale ARN/ADN.

In urma unei sinteze eficiente a proteinelor rezulta celule, tesuturi si organe sanatoase. Acesta este motivul pentru care animalele atunci cand sunt ranite, nu mananca, iar oamenii isi pierd apetitul cand sufera de gripa. Senzatia de foame este absenta in timpul unor boli cum ar fi gastrita, amigdalita si racelile. Ca atare, in timpul postului, are loc o redirectionare a energiei consumata in mod normal de sistemul digestiv pentru activarea sistemului imuntar.

In plus, in timpul postului are loc scaderea temperaturii normale a corpului. Fenomenul esre rezultatul direct al actiunii mai lente a metabolismului si a functiilor corporale. Ca urmare a scaderii nivelului de zahar din sange si a folosirii rezervelor de glucoza gasite in glicogeniul din ficat, rata metabolica bazala este redusa in scopul de a conserva cat mai multa energie este posibil, din organism, pentru a fi utilizata ulterior. De asemenea, in timpul postului creste productia de hormoni, inclusiv a celor de crestere.

Prelungirea sperantei de viata

Sus

In cele din urma, avantajul care a fost dovedit in urma celor mai multe dintre studii este sentimentul de intinerire si a sperantei prelungite de viata. Partial, acest fenomen este determinat si de beneficiile mentionate anterior.

O rata metabolica mai lenta, o productie intensa de proteine, un sistem imunitar imbunatatit si stimularea productiei de hormoni sunt beneficiile pe termen lung, ale postului. Alaturi de hormonul de crestere, pe parcursul postului mai este eliberat un hormon antiimbatranire. In urma unor cercetari s-a demonstrat ca singura modalitate de a prelungi viata unui mamifer este subnutritia fara malnutritie.

Concluzii

Sus

In concuzie, se pare ca exista destul motive pentru a considera postul un beneficiu pentru sanatate. Este accelerat procesul de detoxifiere, de vindecare si sunt prezente diverse procese care contribuie la prelungirea vietii.

Cu toate acestea, medicii subliniaza ca nu sunt indicate pauzele alimentare prelungite, fara consult medical pe parcursul lor. De asemenea, persoanele care sunt bolnave trebuie sa primeasca acordul medicului privind privarea alimentara.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate