Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Plimbarile iarna

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Plimbarile iarna

Mersul pe jos poate fi cel mai simplu mod de a ramane activi pe timp de iarna. Mersul pe jos imbunatateste circulatia, mobilitatea si echilibrul, va ajuta sa pierdeti in greutate si va poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Odata cu venirea iernii poate parea mai dificil sa faceti miscare. Este adevarat ca trebuie sa va luati masuri suplimentare de siguranta, dar acest lucru nu trebuie sa va tina departe de mersul pe jos, chiar si pe vreme rece.

Doar pentru ca soarele nu este la fel de puternic ca vara, iar temperaturile scad sub zero grade, nu trebuie sa fiti sedentari toata iarna sau sa va restrangeti activitatea fizica la o sala de antrenament acoperita. Mersul pe jos in aer liber pe vreme rece este extrem de revigorant pentru corp si minte.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi pentru siguranta plimbarilor pe timp de iarna
  3. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi pentru siguranta plimbarilor pe timp de iarna

Sus

Iarna, zapada si gheata pot acoperi drumurile, ceea ce poate face mai periculos mersul pe jos sau orice alta activitate fizica. Caderile din cauza alunecarii pe gheata sunt cele mai frecvente cauze de raniri pe timp de iarna.

- Incepeti usor. Muschii se incalzesc in timp ce mergeti. Reglati ritmul dumneavoastra de mers la conditiile meteorolgice de afara, pentru a reduce riscul leziunilor musculare.

- Incalziti-va musculatura in casa, inainte de a iesi la plimbare. Urcati scarile casei sau alergati usor pe loc, pentru a pune sangele in miscare si a incalzi muschii inainte de a infrunta frigul de afara.

- Luati apa cu dumneavoastra cand mergeti la plimbare. Greu de crezut, dar veti transpira cand va plimbati in frig. Ramaneti hidratati, consumand apa inainte, in timpul si dupa plimbarile in aer liber.

- Protejati-va impotriva razelor ultraviolete ale soarelui. Aproxmativ 80% din razele UV sunt reflectate de zapada, fapt ce predispune la aparitia arsurilor solare, chiar si pe timp de iarna. Utilizati creme cu minim 15% factor de protectie solara. Nu uitati sa folositi un balsam de protectie solara pentru buze.

- Imbracati-va in straturi. In aces fel, veti fi siguri ca nu va supraincalziti sau ca nu veti tremura de frig in timpul plimbarilor. Incepeti cu un strat subtire mai strans pe piele (indicat este ca materialul sa fie unul sintetic, cum ar fi polipropilena) si apoi puneti-va un pulover de lana nu foarte gros (lana are proprietati izolatoare, chiar si in strat subtire). Incheiati cu un strat exterior subtire, dar impermeabil.

- Puneti la punct un sistem de siguranta. Suna ciudat, dar poate fi de ajutor sa anuntati un membru al familiei sau un prieten, ca iesiti la plimbare si, ruta pe care o urmati de obicei. Spuneti la ce ora estimati ca veti ajunge inapoi acasa si cereti sa fiti sunat daca intarziati. Astfel, in caz de accidente exista persoane care stiu unde sa va gaseasca si pot anunta serviciul medical de urgenta.

Luati masuri suplimentare de precautie pentru a va bucura de plimbarile dumneavoastra pe timp de iarna. Iata cateva dintre acestea:

  • mergeti intr-un ritm mai lent, nu accelerati brusc ritmul plimbarii in aer liber
  • mergeti pe trotuare sau pe drumuri special amenajate pentru pietoni
  • acordati atentie si ocoliti zonele alunecoase
  • purtati haine deschise la culoare sau haine speciale daca va plimbati pe timp de noapte
  • asteptati ca vehiculele sa se opreasca complet, inainte de a traversa strada (chiar si la trecerea de pietoni) si pastrati o distanta apreciabila fata de vehiculele in miscare.

Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate