Piscina si afectiunile pe care le poate provoca
Generalitati
Sus![Piscina si afectiunile pe care le poate provoca Piscina si afectiunile pe care le poate provoca](http://dns2.sfatulmedicului.ro/external/uploads/upload/pericole_piscine_200_133.jpg)
Inotul in piscina, o forma de relaxare foarte populara pe timp de vara, poate provoca o serie intreaga de afectiuni survenite in urma contactarii de bacterii, ciuperci, virusuri si alti paraziti care se inmultesc in medii umede si calde.
In sezonul cald, numarul semnificativ mai mare de persoane care suprapopuleaza piscinele si strandurile predispune la reale epidemii infectioase, in lipsa adoptarii unor masuri corecte de igiena.
Cuprins articol
Boli transmise la piscina
SusSpecialistii in dermato-venerologie avertizeaza ca, desi inotul in piscina este in sine o activitate sanatoasa datorita efortului fizic depus, el constituie totodata si o posibila sursa de infectare. Microbii se inmultesc cu rapiditate intr-un mediu umed si fierbinte, asa cum este piscina, iar odata ce patrund in organism, acestia pot produce infectii la nivelul tesutului cutanat, al ochilor, urechilor, unghiilor, sistemului digestiv sau chiar al regiunii genitale.
Diareea
Printre cele mai comune boli contagioase transmise la piscina se numara diareea. Atunci cand o persoana a suferit de aceasta tulburare digestiva in ultimele doua saptamani de la frecventarea piscinei, poate contamina apa din bazin cu germenii infectiosi, care pot ajunge apoi in organismul celor care inghit mici cantitati de apa in timpul inotului.
Otita externa
Numita si otita de bazin sau urechea inotatorului, aceasta afectiune este si una dintre cele mai frecvente patologii diagnosticate in timpul verii in cabinetele ORL. Boala poate fi produsa de agentii patogeni Pseudomonas aeruginosa si Stafilococul auriu si se manifesta prin dureri de ureche, senzatie de ureche infundata si mancarimi (prurit). Netratata, infectia se poate extinde in pavilionul auricular (cauzand pericondrita auriculara) sau in ganglionii sateliti (provocand adenite inflamatorii).
Conjunctivita data de Chlamidia trachomatis
O boala oculara foarte contagioasa, ce poate fi contactata de la piscina, este conjuctivita foliculara acuta, inflamatia acuta a conjuctivei, produsa de bacteria Chlamidia trachomatis. Agentul patogen se dezvolta in medii umede, la temperaturi crescute si cauzeaza diverse simptome odata ce patrunde in organism inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor, senzatii de corp in strain in ochi, lacrimare abundenta, adenopatie locala (marirea ganglionilor) si chiar aparitia tulburarilor de vedere.
Manifestarile clinice apar in 7-10 zile de la contactul cu apa infectata si se remit dupa 4-6 saptamani de tratament, ce consta in administrarea de antibiotice, antialergice si dezinfectate oculare. Prevenirea afectiunii este posibila prin purtarea ochelarilor de inot si clatirea ochilor cu apa rece, curata, imediat dupa parasirea piscinei.
Granulomul de piscina
Mycobacterium marinum este un alt agent patogen raspandit la stranduri si piscine, care produce afectiunea dermatologica numita granulomul de piscina. Persoana infectata observa cum, intr-o anumita regiune corporala, apare din senin o leziune cutanata rosie, initial de mici dimensiuni, care continua apoi sa se extinda si sa se cronicizeze. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, insa cum vindecarea este deseori dificila, poate fi necesara si o interventie chirurgicala.
Acneea la clor
Acneea poate fi declansata si pe fondul expunerii la diversi agenti iritanti. Acneea la clor apare ca urmare a inotului in bazine si piscine clorinate intens. Clorul este utilizat pentru purificarea apei de agrement, insa poate totodata sa usuce excesiv pielea si sa determine glandele sebacee sa produca prea mult sebum. Acest proces conduce la blocarea porilor si, implicit, la aparitia sau agravarea acneei. Medicii dermatologi recomanda folosirea unei lotiuni de fata care nu are la baza ulei imediat dupa dus, astfel incat nivelul de hidratare al pielii sa se mentina in limite normale.
Pruritul cutanat
Pruritul cutanat este o afectiune pe care inotul in piscina si alte bazine publice o poate provoca. Senzatiile de mancarime specifice acestei probleme dermatologice apar pe fondul reactiei la clor, un agent iritant sau chiar un alergen periculos pentru persoanele cu o astfel de sensibilitate.
Clorul este si un agent coroziv, proprietatile sale oxidante determinand hidrogenul sa ajunga din moleculele apei in piele, eliberand oxigen si acid clorhidric cu potential nociv asupra barierei de lipide cu rol protector a tesutului cutanat. Unguentele cu cortizon si cele cu antihistamine reprezinta formele de tratament eficiente pentru puritul cutanat.
Dermatofitia piciorului
Infectiile micotice completeaza lista afectiunilor ce pot fi contacte la piscine, stranduri si dusuri comune, in special prin deplasarea fara incaltaminte pe suprafete umede. Dermatofitia piciorului este o micoza produsa de o ciuperca microscopica, ce infecteaza pielea talpilor, unghiile si portiunile dintre degetele de la picioare. Netratata, afectiunea produce vezicule urat mirositoare insotite de mancarime, inrosirea si descuamarea pielii. Barbatii adulti sunt cel mai predispusi dermatofitiei piciorului.
Leptospiroza
O boala infectioasa acuta, transmisibila prin apa contaminata din piscine, leptospiroza este cauzata de agentii patogeni numiti leptospirele (spirochete Leptospira interrogans). Microorganismele se elimina prin urina, infectand bazinele de apa si patrunzand in organism prin piele, mucoasele nazale sau oculare. In corp, leptospirele se inmultesc in fluxul sanguin si invadeaza organele interne.
Simptomele leptospirozei, care debuteaza dupa 2-20 de zile de la contactare, sunt frisoanele, febra, durerile articulare, cefaleea puternica, starea de somnolenta si slabiciunea generala. Sunt posibile si hemoragiile nazale si gastrointestinale, precum si forma icterica a bolii (pielea si mucoasele devin galbene). In forma renala, se instaleaza anuria.
Infectiile genitale
Parazitul Trichomonas vaginalis, transmisibil prin apa calda a piscinelor, produce o infectie genitala frecvent contactata la bazinele publice, numita trichomonioza. Candidozele vaginale, produse de ciuperca Candida albicans, sunt infectii de care sufera numeroase femei in sezonul cald, fiind favorizate de umezeala si transpiratie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la piscina si la plaja
-
Ce este otita de piscina si cum o tratam
-
Conjunctivita de piscina, unul dintre pericolele verii
-
Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?
-
Pericolele frecventarii piscinelor publice
-
Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de ...
-
Sfaturi legate de siguranta la plaja
-
Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
-
Inotul, intre risc si beneficiu
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Cum sa gestionam ranile si arsurile superficiale acasa: Ghid de prim ajutor
-
Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
-
Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile