Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Piersicile, fructele verii care fac miracole pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Iulie 2016
Piersicile, fructele verii care fac miracole pentru sanatate

Au un continut mare de apa, in proportie de 95%, sunt gustoase si aduc multe beneficii pentru sanatatea noastra.

Este vorba despre piersici, unele dintre cele mai cunoscute fructe ale verii, care te racoresc si te energizeaza in acelasi timp.

Au fost cultivate pentru prima data in China, de unde s-au raspandit in toata Europa.

Previn deshidratarea

Sunt ideale pentru hidratare, mai ales pe vreme caniculara. Au un continut de zahar limitat si acizi organici in proportii echilibrate.

Au doar 40 de calorii la 100 g. Le poti consuma crude, insa sunt delicioase si in salate de fructe sau in compot.

Faciliteaza digestia

Piersicile sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca ajuta digestia si sunt bine tolerate de catre organism. Astfel, previn aparitia constipatiei.

Sunt ideale si pentru copii, care le pot manca, pasate, precum pot face si bebelusii, dupa ce incep diversificarea.

Reduc stresul

Aceste fructe sunt si o sursa importanta de magneziu si zinc, ceea ce inseamna ca ajuta la buna functionare a sistemului nervos.

Au si un puternic efect calmant, reducand anxietatea. Nu degeaba in Ungaria sunt cunoscute drept fructele care aduc calmul.

Un alt beneficiu pe care il au asupra sanatatii este cel diuretic, fiind utile pentru persoanele care sufera de pietre la rinichi, dar si de infectii urinare.

Sunt bogate in vitamina C

O piersica de dimensiuni medii are intre 8 si 10 mg de vitamina C, aproximativ 10-12% din doza zilnica recomandata. Acest lucru inseamna beneficii pentru imunitate, cat si prevenirea infectiilor respiratorii si a bolilor de piele, in special a acneei.

Contin si flavonoizi, ceea ce inseamna ca sporesc elasticitatea vaselor de sange.

Un alt aport important este cel de caroten (esential pentru o piele sanatoasa si pentru preventia mai multor tipuri de cancer). Vitamina A intra si ea in compozitia piersicilor, ajutand la regenerarea tesuturilor pielii.

De asemenea, ajuta la reechilibrarea mediului intern, deoarece elibereaza compusi alcalini. Datorita continutului de fenoli ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Vitamina C si vitamina A sunt de ajutor si pentru mentinerea sanatatii ochilor, avand un rol de preventie contra cataractei si a degenerescentei maculare.

Utile pentru cei care sufera de sindrom metabolic

Piersicile ii pot ajuta pe cei diagnosticati cu sindrom metabolic, potrivit unui studiu efectuat de American Chemical Society, in Philadelphia.

Sindromul metabolic se caracterizeaza printr-o toleranta scazuta la glucoza si hipertensiune, fiind cauzat de depunerea in exces de tesut adipos in special in zona abdomenului.

Compusii fenolici din aceste fructe au proprietati antiinflamatoare, antiobezitate si antidiabetice, fiindu-le de ajutor celor care sufera de acest sindrom.

De asemenea, ajuta la reducerea oxidarii celulelor si a nivelului de colesterol "rau", care este asociat, adesea, cu bolile cardiovasculare.

Si daca ai fost diagnosticat cu guta si reumatism poti sa consumi aceste fructe, pentru ca ajuta la reducerea inflamatiei articulatiilor.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate