Pericolele tulburarilor de alimentatie
Generalitati
SusIn urma tulburarilor de alimentatie, rezulta frecvent complicatii medicale. Persoanele cu tulburari de alimentatie, care folosesc medicamente pentru provocarea varsaturilor, miscarilor intestinale sau a celor urinare, se pot afla intr-un pericol considerabil, intrucat aceste practici cresc riscul dezvoltarii insuficientei cardiace.
Tulburarile de alimentatie iau nastere ca urmare a abuzului de alimente consumate, in scopul incercarii eronate de a rezolva problemele emotionale. In spatele fiecarei tulburari de alimentatie se afla o problema emotionala inca nedescoperita. Multe dintre tulburarile de alimentatie sunt letale, iar majoritatea victimelor sunt tineri cu varsta sub 20 de ani.
Cuprins articol
Anorexia nervoasa
Sus
Impactul fizic al anorexiei nervoase ar putea cauza:
- boli cardiovasculare - ritmul cardiac incetinit si tensiunea arteriala scazuta cresc riscul declansarii unui atac de cord. Atacul de cord este rezultatul deshidratarii (care se poate instala inca din prima zi in care este manifestata o tulburare de alimentatie). Deshidratarea este o situatie destul de grava care poate duce inclusiv la insuficienta renala si poate pune viata unei persoane in pericol.
- pierderea de masa osoasa - oasele isi pierd densitatea, devin fragile, uscate si fracturile au loc destul de usor. Osteoporoza este boala caracterizata prin subtierea oaselor.
Tinerii care sufera de tulburari de alimentatie nu se gandesc ca ar putea suferi de osteoporoza. Ei considera ca aceasta este o problema specifica oamenilor in varsta. Perceptia acestora este gresita. Pierderea de substanta osoasa si osteoporoza reprezinta amenintari pentru cei cu tulburari de alimentatie.
- slabiciune musculara - muschii isi pierd din putere si devin slabi, sarcinile simple, cum ar fi mersul pe jos, devenind complicate.
- probleme ale parului si pielii - parul cade si pielea se usuca. Se poate dezvolta si o conditie numita lanugo, ca mecanism de protectie a organismului. In timpul perioadelor de foamete si malnutritie organismul produce un strat pufos de par pe tot corpul, inclusiv pe fata.
Bulimia nervoasa
SusChiar si persoanele cu greutate normala pot avea organismul afectat de mancatul urmat de purjare.
- In cazuri rare, mancatul compulsiv provoaca fisurarea stomacului.
- Purjarea poate duce la insuficienta cardiaca din cauza pierderii de minerale vitale, cum ar fi potasiu.
Varsaturile cauzeaza si alte probleme grave pentru sanatate:
- Acidul continut de varsaturi afecteaza stratul exterior al dintilor.
- Pot sa apara si cicatrici pe spatele mainilor, atunci cand degetele sunt impinse spre faringe, pentru a induce varsaturile.
- Esofagul se va inflama, iar glandele din zona obrajilor se vor tumefia.
- Bulimia nervoasa poate duce la aparitia ciclurilor menstruale neregulate.
- Interesul pentru viata sexuala se va diminua.
Unele dintre persoanele care sufera de bulimie lupta cu diverse tipuri de dependenta, inclusiv abuz de droguri, alcool, furt compulsiv. Ca si bolnavii cu anorexie, multe dintre persoanele care sufera de bulimie sufera de depresie clinica, anxietate si alte boli psihice. Aceste probleme combinate cu tendindele lor impulsive pot creste riscul de comportament suicidar.
Tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv
SusPersoanele care sufera de aceasta tulburare au de obicei un exces de greutate si sunt predispuse la probleme medicale grave asociate cu obezitatea:
- nivel ridicat de colesterol
- hipertensiune arteriala
- diabet
- calculi biliari
- boli cardiovasculare
- unele tipuri de cancer
Cei diagnosticati cu tulburarea binge-eating au un risc mai mare de a dezvolta boli psihice, in special depresie.
Alte probleme
SusUn alt aspect al tulburarilor de alimentatie este abuzul de diuretice si laxative. Utilizarea acestor medicamente in scopul de a slabi, ar putea provoca sindromul de colon iritabil, insotit de diaree sau constipatie.
Daca o persoana face abuz de laxative pentru a slabi, ar putea deveni dependenta de ele si le-ar folosi din ce in ce mai des. Alte posibile pericole pentru sanatate, in urma tulburarilor de alimentatie, sunt similare cu cele ale persoanelor care sufera de obezitate: hipertensiune arteriala, nivelul ridicat al colesterolului, diabet de tip 2 si calculi biliari.
Infertilitatea
SusPersoanele care au manifestat tulburari de alimentatie in adolescenta vor dezvolta probleme de fertilitate. Menstruatia poate sa intarzie sau chiar sa lipseasca. Aparitia unei sarcini ar putea intarzia.
Consecintele tulburarilor de alimentatie pot persista pe termen lung. Daca o persoana sufera de tulburari de alimentatie, ar trebui sa aiba curajul sa solicite ajutorul unui specialist si sa urmeze tratament.
Rolul parintilor
SusPot fi parintii cauza tulburarii de alimentatie a copilului lor? Chiar daca parintii sunt cei care modeleaza obiceiurile alimentare ale copiiilor lor, nu inseamna ca sunt responsabili pentru tulburarea de alimentatie de care ar putea suferi copilul. Obiceiurile alimentare nu sunt cauza bolii copilului lor. Exista destul de multe masuri care pot fi luate pentru a preveni si vindeca aceste tulburari.
Parintii care nu inteleg tulburarile de alimentatie sau ce implica acest lucru pentru copilul lor, ar putea contribui la declansarea acestora din greseala, in ciuda intentiilor pozitive. Acest lucru se poate intampla mai ales in cazul in care copilul are o predispozitie genetica. Rolul parintilor este de a invata cum ar trebui sa se implice adecvat si constructiv in acest proces.
Parintii ar trebui sa intervina, nu cu intentia de a controla copilul sau ceea ce mananca, ci de a se ocupa de situatie doar pana in momentul in care copilul devine capabil sa pastreze un grad de autocontrol. Adolescentii au nevoie de informatii adecvate si reale de la parintii lor. Daca parintii nu sunt fermi si nu-l sustin, copilul devine mult mai sensibil la influentele negative ale colegilor si mass-mediei.
Rolul pe care il joaca parintii variaza in functie de disponibilitatile emotionale ale parintilor, varsta copilului, stadiul de dezvoltare, natura legaturii dintre parinte si copil, stadiul de tratament si progresul obtinut in urma recuperarii. Parintii trebuie sa invete sa sustina si sa ajute copilul in functie de nevoile acestuia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 6 pericole la care te expui daca adormi tarziu
- Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate
- Pericolele lipsei de magneziu din organism
- Cauzele care determina tulburarile de anxietate
- Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate
- Tulburari de somatizare atat la copii, cat si la adulti
- Alimentatia in hipotiroidism
- Somnul si tulburarile de alimentatie
- Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top