Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericolele frecventarii piscinelor publice

Actualizat la data de: 04 Iulie 2013

Generalitati

Sus
Pericolele frecventarii piscinelor publice

Frecventarea piscinelor publice implica o serie de riscuri pentru sanatate, din pricina numeroaselor microorganisme care se regasesc in bazinele de inot si in proximitatea acestora.

In cele mai multe cazuri, incidenta imbolnavirilor este pusa pe seama contaminarii fecale a apei, provenita din secretiile utilizatorilor piscinelor sau din dejectiile animalelor (pasari sau ori rozatoare).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Surse de infectare la piscinele publice
  3. Agentii patogeni care se regasesc la piscinele publice
  4. Prevenirea imbolnavirilor la piscinele publice
  5. Citeste pe aceeasi tema

Surse de infectare la piscinele publice

Sus

In afara de contaminarile fecale ale piscinelor publice, exista si alte emisii fiziologice de fluide corporale (voma, mucus, saliva sau tesut cutanat) care sunt surse posibile de organisme patogene.

Utilizatorii infectati (de regula cu virusuri sau fungi) pot contamina piscina sau bazinul de inot cu usurinta, precum si suprafetele si obiectele cu care intra in contact.

Agentii patogeni oportunisti (bacteriile) sunt transmisi frecvent prin intermediul apei si al suprafetelor contaminate, provocand rapid infectii in zonele vulnerabile ale organismului. Exista si specii de bacterii si amibe care cresc independent in apa si pe alte teritorii umede, ce pot cauza o serie de infectii si imbolnaviri respiratorii, dermatologice si nervoase.

Piscinele in aer liber pot fi tinta unor microorganisme provenite de la animalele domestice sau cele salbatice.

Agentii patogeni care se regasesc la piscinele publice

Sus

Exista foarte multe tipuri de paraziti si bacterii raspandite in ariile piscinelor publice, iar clorurile folosite pentru dezinfectarea apei nu reusesc sa le distruga in totalitate. Un control efectuat de Centrul pentru Control si Prevenire a Bolilor din SUA in anul 2008 a condus la inchiderea de urgenta a unei piscine publice din opt, din pricina riscului major de imbolnavire pe fondul contaminarii cu microorganisme periculoase.

In cadrul inspectiei amintite, 58% dintre piscine au fost depistate cu prezenta bacteriei E. coli si 60% dintre unitati erau contaminate cu bacteria pseudomonas aeruginosa, cauzatoare de infectii ale urechilor si eruptii cutanate virulente.

Aproximativ 2% dintre piscinele evaluate au prezentat colonii de germeni Cryptosporidium si Giardia, responsabili cu tulburari violente de diaree, probleme respiratorii, afectiuni oculare si infectii neurologice.

Germenul Cryptosporidium nu poate fi omorat de clorurile folosite pentru dezinfectarea acestor unitati de agrement, fiind o cauza extrem de raspandita a imbolnavirilor survenite de pe urma frecventarii unei piscine publice, in Statele Unite Ale Americii.

Cateva mii de cazuri de infectii provocate de microorganismele din apa si suprafetele contaminate sunt raportate doar pe continentul american, iar restul raman de cele mai multe ori sa nu fie inregistrate de autoritatile sanitare.

Suprafetele umede din vecinatatea piscinelor sunt un mediu prolific de multiplicare a mucegaiurilor si bacteriilor, care produc de regula

- ciuperca piciorului (tinea pedis) manifestata prin descuamarea spatiilor interdigitale, aparitia de vezicule pe laturile degetelor si a mancarimilor pe talpi.

- negii aparitia de excrescente cu puncte de culoare maro pe suprafata, localizate pe maini sau talpi, din pricina virusului HPV.

- molluscum contagiosum afectiune provocata de virusul numit Poxvirus, cu simptome care includ eruptia unor bubite similare acneei, care nu se vindeca. In cazul adultilor, ele apar in zona pubiana sau genitala, iar la copii, pe trunchi.

- foliculita (Pseudomonas) raspandita in cazile de tip jacuzzi, cu apa fierbinte si manifestata prin aparitia de pete rosii, prurit si eruptii similare cosurilor.

Prevenirea imbolnavirilor la piscinele publice

Sus

In conditiile riscului crescut de imbolnavire de pe urma raspandirii si contactarii agentilor patogeni numerosi de la piscinele publice, prevenirea contactarii bolilor diverse este extrem de importanta.

- cautati indicii vizuale despre igiena piscinei publice frecventate. Unitatea ar trebuie sa fie lipsita de mirosuri neplacute, iar apa suficient de limpede pentru ca fundul bazinului sa fie vizibil.

- alegeti piscine publice cu vestiare, grupuri sanitare curate si dusuri obligatorii, prin care utilizatorii trebuie sa treaca inainte sa foloseasca bazinele.

- interesati-va asupra modului de functionare al piscinei publice. Intrebati care sunt procedurile de dezinfectare a apei si a utilitatilor, cat de des este verificat nivelul PH-ului apei si al clorurilor, ce tip de instruire primeste personalul care se ocupa de igienizare si care este gradul de incredere acordat de inspectia sanitara pentru unitatea respectiva.

- nu inotati daca suferiti de diaree sau prezentati leziuni cutanate (zgarieturi, rani, eruptii etc).

- folositi doar prosoapele proprii, utilizate doar de dumneavoastra!

- spalati-va corpul cu sapun inainte sa inotati in piscina si verificati daca si ceilalti utilizatori respecta aceasta regula generala de utilizare a bazinelor publice.

- nu schimbati scutecul copilului in apropierea piscinei si spalati-va pe maini inainte sa intrati in apa, mai ales daca ati intrat in contact cu secretii corporale.

- asigurati-va de faptul ca cei mici folosesc toaleta dupa fiecare ora de inot.

- nu inghititi apa din piscinele publice si purtati ochelari speciali pentru scufundari, pentru evitarea iritatiilor ochilor si infectarea lor cu bacterii si virusuri.

- nu va deplasati desculti in apropierea piscinelor sau la dusuri, altfel puteti contacta infectii fungice dificil de tratat, precum si alte microorganisme care produc imbolnaviri si care se inmultesc cu rapiditate in medii umede si calde.

- dupa utilizarea piscinei, spalati-va corpul la dus cu apa si sapun, fara sa purtati costumul de baie (daca este posibil).

- la finalul dusului, aplicati o lotiune hidratanta pe piele, astfel incat sa preveniti iritatiile, medii propice pentru bacterii si paraziti sa patrunda in organism si sa produca infectii.

- intrucat foarte multe infectii dobandite la piscina sunt micozele membrelor inferioare, medicii recomanda aplicarea unui spray antimicotic dupa fiecare sesiune de inot.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate