Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Infectia cu virusul SARS-CoV-2
SusNumarul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 este, din pacate, foarte mare, iar acest lucru vine la pachet cu un risc crescut de infectare. Asadar, in ciuda tuturor masurilor de precautie luate, unii oameni se vor infecta cu acest virus. In unele cazuri simptomele nu vor exista, dar in altele se vor face resimtite sub o forma sau alta.
Iata pasii ce trebuie urmati atunci cand o persoana considera ca a fost infectata cu coronavirus, astfel incat sa primeasca cele mai bune ingrijiri si sa nu contamineze persoanele din jur.
Cuprins articol
La ce simptome trebuie sa fim atenti?
SusCOVID-19 este o afectiune ce se poate manifesta in diferite feluri, cu toate ca cei mai multi pacientii vor dezvolta forme usoare sau medii ale bolii. Cunoasterea tabloului clinic produs de infectia cu virusul SARS-CoV-2 este foarte importanta, deoarece poate ajuta la luarea unor masuri in timp util, astfel incat sa nu apara complicatii nedorite.
Cel mai frecvent, persoanele infectate cu coronavirus au acuzat:
• febra;
• tuse;
• stari de oboseala;
• dureri musculare numite si mialgii.
Totusi, tabloul clinic poate fi completat si de alte simptome, precum:
• cefalee;
• dureri in gat;
• diaree;
• pierderea completa sau partiala a mirosului si a gustului.
In cazurile mai grave, pacientii au experimentat dificultati in a respira (dispnee), dar si dureri intense la nivelul cutiei toracice.
Ce este de facut atunci cand exista simptome?
SusPersoanele ce resimt oricare dintre simptomele descrise anterior trebuie, in primul rand, sa respecte urmatoarele:
1. Sa se izoleze la domiciliu si sa isi contacteze medicul de familie.
Izolarea este necesara pentru a minimiza cat mai mult riscul de infectare a celorlalte persoane. Medicul de familie va evalua situatia si va oferi informatii cu ce este de facut in continuare. In aceasta situatie nu este recomandata iesirea din izolare pentru a efectua testare pe cont propriu.
2. Urmatorul pas care trebuie urmat in cazul in care exista simptomele unei infectii respiratorii consta in anuntarea Directiei de Sanatate Publica.
3. Acestia vor solicita anumite informatii, iar ulterior vor trimite un echipaj de Ambulanta pentru a recolta probe in vederea testarii pentru virusul SARS-CoV-2.
In final, cei de la Directia de Sanatate Publica vor emite o decizie prin care se stabileste locul si durata izolarii. Tinand cont ca este o perioada foarte aglomerata, oamenii trebuie sa stie ca timpul de asteptare pentru testare poate fi chiar si de pana la 48 de ore. Informatii mai exacte cu privire la aceasta perioada de asteptare vor fi date in momentul in care se suna la DSP.
Persoanele ce nu doresc sa astepte prea mult timp sa se testeze, pot apela la servicii private. Recoltarea probelor biologice se va face tot la domiciliu, asa ca persoanele suspectate de COVID-19 nu trebuie sa paraseasca acest loc.
4. Persoanele care prezinta simptome severe sau persoanele ale caror simptome s-au agravat in timpul asteptarii, trebuie sa apeleze la numarul unic 112 pentru a prezenta toate detaliile si pentru a solicita un consult medical si, eventual, internarea in spital.
In cazul in care in urma analizelor efectuate se stabileste un rezultat pozitiv, Directia de Sanatate Publica va trimite pacientul catre o unitate spitaliceasca pentru a fi examinat amanuntit. Vizita la spital va dura maxim 48 de ore, dar aceasta durata va putea varia in functie de starea de sanatate a persoanei infectate. Dupa evaluarea starii de sanatate, medicul va putea recomanda cea mai buna solutie pentru pacient, adica internarea in spital sau izolarea la adresa de domiciliu sau in alta locatie.
Si in aceste cazuri, Directia de Sanatate Publica va trebui sa emita o decizie prin care se va stabili durata internarii/izolarii si pe baza careia va putea fi luat concediu medical. Perioada izolarii va lua sfarsit atunci cand medicul va considera ca nu mai exista risc de transmitere a infectiei catre cei din jur sau atunci cand examenele clinice si paraclinice indica faptul ca pacientul s-a vindecat.
In cazul in care rezultatul este unul negativ, dar exista simptome ale unei infectii respiratorii, decizia de izolare isi va pierde valabilitatea. In plus, pacientul va trebui sa ia legatura cu medicul de familie, astfel incat sa poata beneficia de concediu medical pentru afectiunea de care sufera.
Ce trebuie facut daca am luat contact cu o persoana pozitiva?
SusPersoanele ce au luat contact direct cu o persoana confirmata cu infectia COVID-19 trebuie sa ramana in izolare imediat dupa aflarea acestei vesti. Se recomanda ca persoanele ce au fost in contact cu persoane infectate sa se izoleze singure, astfel incat sa reduca la maxim riscul de infectare a celor din jur. Totusi, daca mai multe persoane locuiesc in aceeasi casa, se recomanda folosirea mastii de protectie sau evitarea contactului direct. De asemenea, spatiile comune trebuie dezinfectate cat mai frecvent.
Dupa izolarea la domiciliu, persoana aflata in contact cu un pacient COVID-19 pozitiv trebuie sa anunte medicul de familie si Directia de Sanatate Publica pentru a primi urmatoarele indicatii. In general, perioada de carantina este de 14 zile de la data contactului fizic cu persoana infectata, iar testarea gratuita pentru virusul SARS-CoV-2 va fi efectuata doar contactilor directi care prezinta simptome ale infectiei.
Testarea poate fi efectuata si contra cost, dar cu conditia ca recoltarea sa fie efectuata la domiciliu. Daca apar simptome, iar rezultatul testului va fi pozitiv, succesiunea de pasi va fi ca in cazul prezentat anterior.
Sfaturi suplimentare
SusPersoanelor care au simptome usoare si suspecteaza ca sunt bolnave li se recomanda sa urmeze pasii prezentati sau sa solicite recoltarea de probe biologice chiar la domiciliu. Exista operatori privati care fac acest lucru, astfel incat sa nu existe riscul de contaminare a altor persoane. Totusi, daca situatia se inrautateste, apelarea numarului de urgenta 112 este cea mai buna solutie.
Nu trebuie uitat faptul ca aceasta boala se transmite prin picaturile Pfluger, adica mici picaturi eliminate in aer de oameni atunci cand vorbesc, tusesc, stranuta etc. Masca de protectie ramane in continuare o metoda eficienta de protejare impotriva bolii. Persoanele care considera ca s-au infectat trebuie sa poarte aceasta masca pentru a limita cat mai mult raspandirea bolii. De asemenea, persoanele sanatoase sau aparent sanatoase trebuie sa poarte masca pentru a se proteja de cei potentiali infectati.
In final, respectarea regulilor de igiena este foarte importanta, atat pentru a preveni contractarea virusului, cat si pentru a evita raspandirea acestuia. Spalarea si dezinfectarea mainilor, pastrarea distantei intre persoane si evitarea colectivitatilor reprezinta doar alte cateva metode prin care aceasta pandemie poate fi invinsa.
Bibliografie:
https://dspb.ro/ce-avem-de-facut-daca-avem-simptome-suntem-contacti-sau-suntem-depistati-covid-pozitiv/
https://cetrebuiesafac.ro/
https://cetrebuiesafac.ro/intrebari-frecvente-covid19
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Cum sunt afectati copiii de coronavirus?
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie?
- Sistemul imunitar al organismului - anticorpii
- 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar
- Afectiunile sistemului imunitar
- Bolile sistemului imunitar
- Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul
- Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda
Citeste pe aceeasi tema
- Donarea de plasma in cazul COVID-19
- Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?
- Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada Covid 19
- Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19
- Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie