Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ozonul in medicina - beneficii si moduri de administrare

Actualizat la data de: 28 Iunie 2024
Ozonul in medicina - beneficii si moduri de administrare

Medicina alternativa a cunoscut o evolutie semnificativa in ultimele decenii insa un lucru care a ramas constant timp de secole este utilizarea ozonului ca principal element in tratarea a numeroase afectiuni si conditii medicale. Ozonul este un gaz natural, sanatos, fara efecte adverse, recunoscut pentru proprietatile antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice si nu numai, ceea ce a determinat folosirea sa in tratarea afectiunilor interne si a ranilor externe. In prezent, terapia cu ozon este o practica din ce in ce mai utilizata datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera, in lipsa disconfortului si a reactiilor adverse, devenind tratament adiacent in cazul a diverse boli!

Ce este ozonul

Ozonul este un gaz obtinut prin adaugarea unui al treilea atom la molecula de oxigen, ceea ce face ca utilizarea sa in medicina sa contribuie in principal la oxigenarea celulara ceea ce duce la accelerarea proceselor naturale de vindecare. Aceste beneficii au fost observate si studiate timp de secole pentru ca in prezent sa putem utiliza in siguranta terapia cu ozon, in diverse forme, pentru a sustine diferite forme de tratament.

Cand se recomanda terapia cu ozon

Ozonoterapia este o practica medicala integrativa care consta in introducerea unor cantitati controlate de ozon in organism pentru a trata infectii si inflamatii, a indeparta bacterii si virusuri si pentru a ameliora diferite tipuri de durere. Asta inseamna ca aceasta abordare se recomanda in cazul pacientilor care se confrunta cu problemele circulatorii, artrita, infectiile fungice, ranile cronice, bolile autoimune si alte conditii medicale. Totodata, ozonoterapia se recomanda ca protocol integrativ in cazul tratamentelor oncologice dat fiind daptul ca ajuta la diminuarea disconfortului si durerii pe care pacientul le resimte in timpul sesiunilor de chimioterapie.

Cate tipuri de terapii cu ozon exista

In functie de nevoile pacientului se stabileste modul de administrare al ozonului in organism, ceea ce determina tipul de ozonoterapie abordat:

Autohemoterapia

Aceasta procedura consta in recoltarea unei cantitati de sange care este curatat, procesat si imbogatit cu ozon, ca mai apoi sa fie reinjectat in organism. Principalul scop al procesului este de a intari sistemul imunitar si functiile circulatorii pentru ca organismul sa lupte mai intens impotriva infectiilor, bolilor autoimune, alergiilor si afectiunilor dermatologice.

Injectii cu ozon

Injectarea ozonului se face subcutanat sau intravenos, in functie de nevoile pacientului, si se efectueaza in special pentru a reduce inflamatia localizata si durerea din tesuturi, cum ar fi durerile de spate, durerile reumatice sau cele cauzate de traumatisme la nivelul muschilor sau oaselor.

Insuflatii cu ozon

O alta abordare de inserare a ozonului in organism este prin insuflatii care presupun utilizarea unei sonde pentru a introduce substante active prin diferite orificii. Insuflatiile pot fi vaginale, rectale, nazale si cutanate si actioneaza imediat impotriva infectiilor locale, afectiunilor respiratorii, problemelor dermatologice, problemelor digestive si nu numai.

Hidrocolonoterapie

Ozonul are si rol detoxifiant si ajuta la indepartarea reziduurilor acumulate in colon printr-o procedura de hidrocolonoterapie imbunatatita. Astfel balonarea, constipatia, durerile abdominale, lipsa de energie si starea de oboseala sunt ameliorate inca de la prima sedinta.

Tratamente topice

Ozonul poate fi aplicat si local in diferite moduri, fie prin saculeti si comprese imbibate in solutii care contin ozon, fie prin creme si uleiuri care au rol puternic antibacterian si antimicrobian, dar si analgezic, fiind potrivit pentru tratarea ranilor infectate sau pentru a diminua durerea cauzata de diferite interventii.

Inainte de a apela la oricare dintre aceste terapii se recomanda efectuarea unui consult de specialitate prin care medicul sa stabileasca o metoda cat mai eficienta de administrare. La clinicile specializate te asteapta o echipa de doctori experti in medicina integrativa care vor contribui la imbunatatirea starii tale de sanatate inca de la primele intalniri!


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.