Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave
Trei sferturi dintre romani iau pastile fara avizul medicului, riscand probleme renale si hepatice grave, alergii periculoase si infectii fatale, din cauza administrarii tratamentelor gresite.
Potrivit studiilor, tara noastra este campioana la automedicatia gresita si administrarea de vitamine si minerale in exces.
Femeile si barbatii din Romania isi administreaza de doua ori mai multe pastile decat vecinii din tarile europene.
Medicii atrag atentia ca automedicatia nu ii scuteste nicidecum de bani, ci ii imbolnaveste mai grav, existand riscul de a le pune viata in pericol.
Antibioticele fara reteta te imbolnavesc mai rau
Cand iti prescrii singur antibiotice, riscul ca boala sa se agraveze este foarte mare. Si asta pentru ca germenii au capatat rezistenta la antibioticele uzuale, una dintre cauzele cresterii rezistentei fiind chiar automedicatia, practicata de romani de peste 30 de ani.
Nu lua niciodata antibiotice inainte sa iti faci o antibiograma. Aceasta este singura analiza care iti poate arata la ce tip de substante sunt sensibile bacteriile sau virusii responsabili de infectia de care suferi.
De exemplu, infectiile pneumococice invazive de tipul pneumoniei, meningitei si septicemiei nu se mai trateaza nici cu penicilina, nici cu cefalosporina, doarece pneumococii au devenit rezistenti la acesti compusi de foarte multi ani.
Daca suferi de o astfel de afectiune, medicul iti va prescrie fara indoiala doua antibiotice diferite, bazandu-se pe rezultatele antibiogramei.
Socul anafilactic, una dintre cele mai grave reactii adverse
Antibioticele provoaca si alte efecte secundare: iti pot slabi auzul sau pot opri cresterea la copii. Un alt aspect pe care romanii il ignora este ca aceste pastile nu isi mai fac efectul daca bei lapte.
Una dintre cele mai grave reactii adverse este socul anafilactic: in urma alergiei la medicament, caile respiratorii se blocheaza, tensiunea scade foarte mult, iar pacientul ajunge sa delireze si chiar sa lesine.
Pastilele iti pot distruge ficatul si inima
Abuzul de medicamente luate fara avizul medicului poate deteriora iremediabil ficatul sau rinichii. Pacientii cu hepatita medicamentoasa si rinichii distrusi de pastile au nevoie de transplant.
Daca suferi de o afectiune cardiovasculara, nu trebuie niciodata sa iei pastile pentru forta de contractie a inimii dupa ureche. Poti ajunge la Urgenta.
Totodata, evita sa iei carbune medicinal daca te simti balonat, deoarece acesta absoarbe medicamentul pentru inima, nelasandu-l sa-si mai faca efectul. Acelasi lucru se poate intampla si daca bei ceai de sunatoare sau fumezi. Sunatoarea si tigarile scad foarte mult efectul pastilelor, ajugand sa le iei degeaba.
Algocalminul iti scade imunitatea
Cercetarile de piata au aratat ca pastilele preferate ale romanilor sunt analgezicele, antiinflamatoarele si pastilele pentru stomac.
Evita sa iei algocalmin pentru orice durere de cap. Acesta contine metamizol, o substanta care poate scadea imunitatea si care a fost interzisa de peste 20 de ani in Marea Britanie, Olanda si Grecia.
Excesul de vitamine si minerale, foarte periculos
Excesul de vitamina C sau calciu imbolnaveste rinichii. Prea multa vitamina D dauneaza functiei renale si oaselor. Abuzul de Vitamina A fragilizeaza oasele, cel de vitamina E da peste cap tiroida, iar excesul de vitamina K duce la coagularea periculoasa a sangelui.
Surplusul de fier, pe de alta parte, provoaca sangerari in stomac si intestine, putand distruge inima si ficatul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Afectiunile hepatice
- Implicatiile stresului in viata cotidiana
- Rinoreea (secretia nazala)
- Depresia postpartum (dupa nastere)
- Astmul bronsic la adolescenti si adulti
- Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)
- Intoxicatia cu paracetamol
- Foliculita bacteriana la copil
- Pastilele de slabit