Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum
Utilizarea cremelor de protectie solara, esentiala vara
SusVara este un anotimp cald si frumos in care majoritatea persoanelor doresc sa petreaca timp in aer liber, mai ales pe plaja. Astfel, oamenii care intentioneaza sa petreaca mult timp sub razele soarelui trebuie sa cunoasca noile sugestii cu privire la utilizarea cremelor de protectie solara.
La inceputul acestui an, FDA (The Food and Drug Administration reprezinta o agentie din Statele Unite ale Americii similara Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania) a anuntat propunerea unei reguli prin care reglementarile cu privire la produsele de protectie solara ar putea fi modificate. Scopul acestui lucru este de a pune in aplicare cele mai recente cercetari stiintifice, tocmai pentru a asigura populatiei cele mai eficiente metode de protectie a pielii.
Aceasta actiune este extrem de importanta, deoarece anumite recomandari nu au mai fost actualizate de cateva decenii. De asemenea, aceste noi studii si recomandari tin cont de stiinta moderna pentru a asigura calitatea, siguranta si eficacitatea metodelor de protectie solara.
Cuprins articol
Ce spun ghidurile referitoare la cremele de protectie solara
SusNoile reglementari se concentreaza pe asigurarea faptului ca produsele de protectie solara sa fie sigure si eficiente si sa includa cele doua componente esentiale in blocarea soarelui, adica oxidul de zinc si dioxidul de titan. Aceste doua substante sunt considerate sigure pentru utilizarea impotriva razelor solare.
De asemenea, FDA a propus ca nivelul maxim al factorului de protectie solara (SPF) sa creasca de la 50+ la 60+ pentru a oferi cea mai buna protectie. In plus, produsele cu un factor de protectie solara de 15 sau mai mult ar trebuie sa includa protectie pentru un spectru larg.
Protectia solara vine sub diferite forme, precum:
- spray-uri;
- uleiuri;
- creme;
- lotiuni;
- unt de corp;
- geluri;
- unguente.
Variantele sunt mult mai numeroase, ajungand chiar si sub forma de pulberi (necesita mai multe cercetari suplimentare).
FDA a sugerat ca etichetele acestor produse sa fie imbunatatite si ele si sa cuprinda o gama mai larga de informatii. Etichetele trebuie sa fie mai clare pentru consumatori, indicand ingredientele active chiar si pe partea frontala a ambalajului. De asemenea, produsele pentru care nu exista studii cu privire la preventia cancerului trebuie sa specifice acest lucru prin intermediul etichetei.
Importanta protectiei solare
SusCancerul de piele este o forma din ce in ce mai frecventa de cancer, in Statele Unite ale Americii fiind chiar cea mai comuna. Astfel, pentru fiecare 100.000 de persoane s-au raportat 22 de cazuri de melanom, 2 cazuri dintre aceste ducand la deces.
Trebuie cunoscut faptul ca exista mai multe tipuri de cancer de piele: carcinom bazocelular, carcinom scuamocelular si melanom. Cel mai frecvent tip este carcinomul bazocelular. Acesta nu se raspandeste, de obicei, la alte tesuturi ale corpului, dar este recomandata eliminarea si tratarea sa.
In schimb, carcinomul scuamocelular se raspandeste rapid si la alte tesuturi, dar poate fi tratat daca este detectat precoce. Cel mai periculos tip de cancer de piele este melanomul. Acesta este dificil de tratat, mai ales daca nu se intervine in timp util.
Pentru a evita efectele nedorite ale soarelui, specialistii afirma ca protectia solara este ideala. Cremele si produsele asemanatoare sunt cele mai utile pentru protectia impotriva cancerului de piele. Totusi, trebuie sa se incerce evitarea expunerii la razele solare atunci cand acestea sunt extrem de puternice.
Cercetatorii din domeniu au recomandat ca protectia solara sa fie aplicata cu aproximativ 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicata cel putin o data la doua ore. S-a constatat ca, de obicei, populatia foloseste produsele de protectie solara la iesirea la soare, dar uita sa o mai faca si ulterior.
Educarea populatiei cu privire la acest lucru este extrem de importanta. De asemenea, trebuie stiut ca fata este o zona sensibila expusa permanent la soare si predispusa la deteriorare din cauza razelor ultraviolete (UV). Astfel, pielea fetei nu trebuie neglijata atunci cand se utilizeaza cremele de protectie solara.
Modalitati de protectie impotriva razelor solare
SusCombinarea modalitatilor de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete reprezinta o idee foarte buna. Astfel, imbracamintea si accesoriile pot proteja in mod eficient pielea de efectele nedorite ale soarelui. Zonele sensibile, precum fata, mainile si picioarele nu trebuie uitate, iar aplicarea repetata de crema de protectie este benefica.
De multe ori, pleoapele si buzele sunt trecute cu vederea. Ochii pot fi protejati prin utilizarea de ochelari de soare de calitate, iar in cazul buzelor se pot folosi balsamuri de buze cu protectie solara. Mare atentie trebuie acordata atunci cand se folosesc spray-uri de protectie in zona fetei, deoarece acestea pot fi pulverizate in ochi si pot produce iritatii in aceasta zona. De asemenea, specialistii afirma ca spray-urile nu ofera o acoperire consistenta si recomanda utilizarea protectiei solare sub alte forme pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Pentru a pastra cremele si celelalte produse de protectie solara in stare optima, acestea trebuie depozitate in locuri racoroase si uscate. Caldura poate descompune si altera treptat substantele active din cremele solare, reducand protectia acestora. Data expirarii este la fel de importanta si trebuie verificata constant.
Dermatologii afirma ca produsele ce ofera protectie solara trebuie aplicate zilnic (inainte de expunerea la soare), nu doar cand se merge la mare. Multe persoane au obiceiul gresit de a folosi creme doar cand merg pe litoral. In plus, fata poate fi protejata prin utilizarea palariilor.
Exista numeroase produse ce pot fi utilizate cu efecte maxime. Fiecare persoana trebuie sa isi gaseasca produsul ideal si care sa ii ofere protectia si confortul de care are nevoie. Medicul dermatolog poate fi de ajutor, oferind cele mai bune sugestii cu privire la produsele ce protejeaza impotriva razelor solare.
Alegerea produsului de protectie solara
SusMulte persoane se intreaba care este cel mai bun produs ce trebuie utilizat cand se doreste protectie impotriva razelor solare. Specialistii recomanda utilizarea produselor cu minim SPF 30 si care sa aiba un spectru larg de utilizare (pentru uz cotidian). Acest lucru inseamna ca protectia este eficienta atat impotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cat si impotriva razelor ultraviolete de tip B (UVB).
Atunci cand expunerea la soare este prelungita, specialistii recomanda cremele de protectie cu SPF 50+.
Persoanele deosebit de active care transpira sau persoanele care inoata ar trebui sa caute produse rezistente la umiditate crescuta. In plus, protectia solara trebuie utilizata chiar si in zilele cu nori sau in zilele ploioase. Studiile au ajuns la concluzia ca 70-80% din radiatiile UV depasesc bariera formata de nori, putand produce efecte secundare la nivelul pielii, inclusiv cancer si imbatranire prematura.
Concluzii
SusCercetatorii incearca sa emita constant noi recomandari cu privire la utilizarea produselor de protectie solara. Astfel, etichetele si ambalajele trebuie sa fie mult mai bogate in informatii, iar populatia trebuie sa fie informata constant cu privire la cele mai bune recomandari.
Cancerul de piele este o boala ce apare cu frecventa crescuta, iar preventia sa este extrem de importanta. Dermatologii recomanda protectia tuturor zonelor expuse, inclusiv a buzelor si pleoapelor. Astfel, se recomanda creme si alte produse de protectie solara cu minim SPF 30, dar si utilizarea de ochelari de soare, palarii, esarfe etc.
Protectia solara trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, iar ulterior aplicarea trebuie sa aiba loc din doua in doua ore. In cazul in care expunerea la soare este prelungita, specialistii recomanda utilizarea de produse cu SPF 50+.
Bibliografie:
Sunscreen Drug Products for Over-the-Counter Human Use https://www.federalregister.gov/documents/2019/02/26/2019-03019/sunscreen-drug-products-for-over-the-counter-human-use
FDA advances new proposed regulation to make sure that sunscreens are safe and effective https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-advances-new-proposed-regulation-make-sure-sunscreens-are-safe-and-effective
Generally recognized as safe and effective sunscreens https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/training/OTC/topic3/topic3/da_01_03_0040.htm
U.S. Cancer Statistics Working Group. U.S. Cancer Statistics Data Visualizations Tool, based on November 2018 submission data (1999-2016): U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention and National Cancer Institute https://gis.cdc.gov/Cancer/USCS/DataViz.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Beneficiile expunerii la soare
- Cum se manifesta alergia la soare
- Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie pot ...
- 10 alimente care va protejeaza de soare
- Ghid util de alegere a ochelarilor de soare
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sanatatea la plaja - ce beneficii ne ofera marea si soarele
- Cum alegi crema de protectie solara potrivita
- Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii