Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?
Generalitati
SusDaca sunteti o femeie care are grija de sanatatea ei, probabil ca stiti deja ca nevoile dumneavoastra nutritionale se schimba cu fiecare etapa din viata. La varsta fertila, mai ales in timpul sarcinii, aveti nevoie de un aport adecvat de acid folic pentru a preveni eventuale malformatii genetice ale copilului pe care il veti naste.
In cazul in care va aflati la menopauza ar putea fi necesar sa cresteti aportul de calciu si vitamina D, pentru a mentine oasele puternice.
Deficitul de vitamine poate duce la probleme grave de sanatate. Daca aveti un risc crescut de a avea deficit de vitamine sau minerale, asa cum poate fi cazul la femeile gravide sau la cele vegetariene, atunci medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa intervina cu recomandarea unor suplimente de vitamine si minerale.
Alegerea de a lua suplimente vitaminice depinde de dieta, stil de viata, varsta, existenta unor conditii medicale si de indicatiile medicului. Este important sa alegeti suplimentele de care aveti nevoie si care sa contina o concentratie mai mare din vitaminele ale caror valori sunt scazute in cazul dumneavoastra. Mai mult, trebuie sa stiti cand sa luati aceste suplimente si cum sa le combinati cu dieta, astfel incat sa existe un echilibru stabil intre aportul de vitamine, minerale si alte substante nutritive esentiale pentru starea generala de sanatate.
Vitamine importante pentru sanatatea femeilor
SusExista mai multe vitamine esentiale pentru femei, care ajuta la mentinerea sanatatii mentale si fizice. Cantitatea necesara a acestor vitamine variaza in functie de stadiul de viata in care se afla o persoana de sex feminin.
- Vitamina A. Vitamina A include carotenoidele si retinolul. Aceasta vitamina ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si previne afectiunile oculare cauzate de degenerescenta maculara - conditie asociata cu inaintarea in varsta.
Vitamina A are proprietati antioxidante - aceasta neutralizeaza radicalii liberi care pot afecta sanatatea la nivel celular. In plus, vitamina A stimuleaza functia imunitara, tocmai datorita actiunii sale antioxidative.
Beta-carotenul, care este uneori numit provitamina A poate fi gasit in fructe si legume, cum ar fi tomate, guave, morcovi, dovleac, caise si toate legumele cu frunze verzi.
- Vitamina B6. Vitamina B6 sau piroxidina imbunatateste metabolismul si faciliteaza functia cerebrala. Vitamina B6 stimuleaza memeoria, iar un deficitul acestei vitamine poate duce la anemie si depresie. In afara de optiunile suplimentelor vitaminice, vitamina B6 poate fi gasita din abundenta in banane, cereale, faina de ovaz, avocado, fasole, carne de pasare si seminte.
- Acid folic. Femeile care sunt gravide sau care incearca sa ramana insarcinate trebuie sa creasca aportul de acid folic. Acest lucru este necesar deoarece s-a demonstrat ca nivelurile scazute de acid folic pot determina aparitia malformatiilor congenitale si afecteaza dezvoltarea creierului si a maduvei spinarii la fat. In plus fata de suplimente, acidul folic se poate gasi, in mod natural, in suc de portocale, fasole, legume verzi si alte produse alimentare fortificate cu acid folic.
- Acizi grasi Omega 3. S-a dovedit ca acizii grasi Omega 3 au rol antiinflamator, fiind important pentru sanatatea cardiovasculara. Femeile mai in varsta au un nivel de estrogen mai scazut, iar din aceasta cauza au un risc sporit de a dezvolta boli de inima.
Surse bogate de Omega 3 sunt fructele de mare si pestii, cum ar fi somonul si tonul. In plus, exista numeroase produse alimentare imbogatite cu acizi grasi Omega 3. Capsulele de ulei de peste sunt un mod excelent de a va asigura ca din organismul dumneavoastra nu lipsesc aceste grasimi importante.
- Vitamina C. Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C are proprietati antioxidante si este importanta in procesul de vindecare. Aceasta ajuta la formarea de colagen, care este necasar in canitati mari pentru vindecarea ranilor. Vitamina C este de ajutor in productia de celule rosii din sange, cele care livreaza oxigen la creier, precum si in productia altor celule importante din organism. Vitamina C se gaseste din abundenta in citrice, capsuni, rosii si broccoli.
- Vitamina E. Vitamina E sau tocoferol are proprietati antioxidative. In afara de faptul ca ajuta in productia de celule rosii din sange, aceasta vitamina mentine sanatatea membranelor celulare si poate diminua efectele imbatranirii. Surse naturale importante de vitamina E sunt fructele cu coaja lemnoasa, germenii de grau, precum si uleiul de porumb si floarea soarelui.
- Vitamina B12. Numita si cianocobalamina, vitamina B12 joaca un rol major in formarea de noi celule si in productia de proteine, precum si in imbunatatirea functiei metabolice.
Surse de vitamina B12 se afla in lapte, iaurt, branza, oua si carnea de peste. Femeile care au o dieta vegetariana au un risc crescut de a avea deficit de vitamina B12. In cazul acestora se recomanda administrarea zilnica de suplimente ce contin vitamina B12.
- Vitamina D. Vitamina (colecalciferol) actioneaza ca un hormon si reglementeaza, impreuna cu calciul, homeostazia oaselor. Pentru toate femeile, sanatatea oaselor este extrem de importanta. Dezechilibrul acestei vitamine poate provoca osteoporoza. Puteti obtine vitamina D prin utilizarea de suplimente, prin expunerea la lumina soarelui (in special, in decursul diminetilor) si prin consumul de peste si alte produse alimentare fortificate cu vitamina D.
- Vitamina K. Aceasta vitamina lipseste adesea din suplimentele de pe piata, deci verificati cu atentie eticheta produselor. Doza zilnica recomandata este de 90 mcg. In cele mai multe dintre suplimentele vitaminice cantitatea de vitamine K nu depaseste 40 mcg si de aceea este important sa cresteti aportul acesteia prin dieta adecvata. Vitamina K este esentiala pentru oase puternice, coagularea sanatoasa a sangelui si reducerea riscului declansarii bolilor de inima. Aveti posibilitatea sa obtineti in mod natural doza zilnica necesara de vitamina K prin consumul de legume cu frunze de culoare verde inchis, cum ar fi spanac, varza creata si broccoli.
Desi majoritatea nevoilor nutritionale pot fi satisfacute cu ajutorul unei diete echilibrate, multe femei, in special cele mai in varsta ar trebui sa utilizeze suplimente multivitaminice. Daca sunteti o femeie trecuta de 50 de ani, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va asigura ca obtineti un aport adecvat de vitamine si minerale, in special de vitamina B12 si D si, asigurati-va ca aceste multivitamine nu contin prea mult fier.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Vitamina C in viroza respiratorie
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
- Vitamina D - beneficii si riscuri
- Recomandari alimentare pentru fertilitate
- Cum te ajuta vitaminele din complexul B?
- Vitamina C poate avea efecte adverse?
- Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman
- Deficitul de vitamina D
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente