Motive pentru care este bine sa mancati oua
Generalitati
SusOuale sunt foarte bune pentru sanatate, deoarece contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Insa, sunt si bogate in colesterol si de aceea nu este indicat sa consumati prea multe.
Cu toate acestea, este bine sa retinem ca ouale sunt foarte hranitoare. Mai mult, ele sunt numite si "multivitaminele naturii", deoarece contin antioxidanti unici si proprietati unice pentru buna functionare a creierului.
Cuprins articol
Beneficiile consumului de oua
Sus• Se numara printre cele mai nutritive alimente. Astfel, un ou contine o gama impresionanta de substante nutritive, sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman.
Toate acestea se afla in galbenus, iar albusul contine in mare parte doar proteine.
• Contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Consumul moderat de oua nu va creste colesterolul din sange.
Chiar daca se spune ca acestea contin mult colesterol, ouale au de fapt un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, adica sustin cresterea nivelului de colesterol bun din sange.
Mai mult, in urma unor cercetari temeinice se pare ca persoanele care consuma oua dimineata, la micul dejun, prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta boli cardiovasculare.
In plus, sunt si studii care sustin ca un consum regulat de oua poate reduce inclusiv riscul de accident vascular cerebral.
• Sunt benefice pentru buna functionare a creierului. Ouale contin colina, un nutrient esential pentru creier. Carentele de colina contribuie la dezvoltarea bolilor de ficat, a bolilor cardiovasculare si a tulburarilor neurologice.
Cele mai bune surse naturale sunt galbenusurile de ou si ficatul de vita.
• Contin luteina si zeaxantina, elemente care protejeaza vederea. Practic, luteina si zeaxantina sunt doi antioxidanti care se afla in galbenus si care pot reduce riscul aparitiei cataractei si degenerarii maculare, doua dintre cauzele principale ale pierderii vederii.
• Ajuta la slabit. Proteinele din oua contribuie la mentinerea greutatii optime. O serie de studii sustin ca un consum regulat de oua la micul dejun reduce foamea si poate scadea consumul de calorii.
• Ajuta la reconstruirea energiei si fortei musculare dupa un efort sustinut. Consumul de oua, de exemplu dupa un antrenament dur, poate contribui la cresterea recuperarii musculare prin furnizarea aminoacizilor esentiali necesari pentru a repara si a construi masa musculara.
La ce sa fiti atenti atunci cand consumati oua
Sus• Este indicat sa va asigurati ca in meniu nu se mai afla si alte alimente care sa contina grasimi saturate si grasimi trans.
• Totusi, nu este recomandat sa consumati zilnic oua, deoarece exista riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, cel putin asa sugereaza unele cercetari.
In plus, persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 si care consuma zilnic oua se supun unui risc destul de mare de a dezvolta, in ani, si probleme cardiovasculare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame
- Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor
- Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala
- Masa corporala ideala
- Alegerile de la micul-dejun si scaderea in greutate
- Sarcina: ce alimente trebuie evitate
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Infectia cu Escherichia coli
- 7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii