Moduri prin care va puneti in pericol sanatatea fara sa stiti
Generalitati
SusExista numeroase obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea si despre care stiti ca sunt nocive.
In aceasta categorie intra alegerile alimentare gresite, somnul insuficient, viciile sau lipsa de miscare, factori de risc universal cunoscuti in raport cu efectele negative pe care le pot avea asupra trupului si psihicului.
In spatele acestor surse de imbolnavire evidente se ascund si alte moduri prin care va puteti compromite sanatatea fara sa realizati acest lucru.
Cuprins articol
Pericole ascunse pentru sanatate
SusStilul de viata modern aduce omenirii un plus de confort si optiuni diverse de organizare a activitatilor cotidiene, precum si o serie de obiceiuri inofensive la prima vedere, insa potential periculoase pentru sanatate.
Adevarul din spatele lor a iesit la iveala in urma derularii numeroaselor studii stiintifice menite sa evidentieze riscurile ascunse la care se expune populatia intregii lumi. Exemplele de mai jos va ajuta sa elucidati o parte din motivele care stau la baza disconfortului fiziologic cu care va puteti confrunta in anumite momente.
Contactul intim cu un fumator
Persoanele care nu fumeaza, insa au o relatie intima cu un fumator (ce implica sarutul pasional, desigur), se expun unui risc mai putin cunoscut de imbolnavire contactarea unui microb numit Neisseria meningitidis.
Toxinele din tigarete afecteaza in mod direct capacitatea de aparare a mucoasei gatului, de aceea fumatorii sunt mai vulnerabili infectiilor la acest nivel, dar mai ales susceptibili contactarii bacteriei Neisseria meningitidis. Persoanele cu un sistem imunitar puternic elimina cu succes bacteria, pe cand cele cu imunitate slabita se pot imbolnavi de meningococ, prezentand simptome de febra, migrene puternice, stari de confuzie sau eruptii cutanate rosii-purpurii.
Neisseria meningitidis se transmite prin picaturile provenite din secretiile partii anterioare a gatului, de aceea sarutul este o cale de transfer frecventa. Specialistii spun ca alte cai de a contacta agentul patogen pot fi si inhalarea aerului expirat de persoana bolnava sau sarutul pe obraz. Pentru prevenirea transmiterii bacteriei, se recomanda evitarea sarutului in timpul unei raceli (cand mucoasa gatului si cea nazala sunt mai predispuse infectarii).
Folosirea accesoriilor vestimentare din materiale sintetice
Gentile, posetele, portofelele sau curelele din materiale sintetice (vinilin sau PVC) prezinta un risc mai putin cunoscut pentru sanatate, continand o concentratie de plumb mai mare decat cea permisa, de pilda, in confectionarea jucariilor pentru copii.
Cele mai mari cantitati de plumb au fost identificate, de catre Centrul de Sanatate a Mediului din SUA, in accesoriile de culoare galbena, portocalie si rosie. Urmele de plumb pot ajunge cu usurinta de la nivelul mainilor in cavitatea bucala si pot fi responsabile cu tulburarile de crestere si dezvoltare la copii, precum si cu un risc crescut de afectiuni cardiace si cancer in randul adultilor.
Depozitarea cartofilor la frigider
Cartofii contin substante volatile, zaharuri si un aminoacid numit aspargin. Odata expuse la temperaturi ridicate (in timpul prajirii si coacerii), cele doua substante formeaza acrilamida, asociata cu declansarea mai multor tipuri de cancer (cancer endometrial, cancer ovarian si cancer renal, in special). Cartofii prajiti si chipsurile de cartofi ridica cele mai mari ingrijorari, spun cercetatorii, mai ales daca au fost refrigerati inainte temperaturile scazute transforma amidonul in zahar, ceea ce conduce la o cantitate si mai mare a agentului cancerigen acrilamida.
Puteti reduce riscul formarii acrilamidei in timpul gatirii cartofilor, depozitand aceste legume intr-un spatiu intunecat, la o temperatura medie. Inainte sa le preparati, tineti feliile de cartofi in apa timp de 15-30 de minute.
Spalatul pe dinti imediat dupa masa
In ciuda recomandarilor medicilor dentisti de spalare a danturii dupa fiecare masa, cercetatorii au venit cu o noua teorie asupra acestui obicei. De fiecare data cand consumati o bautura precum sucul de portocale sau cafeaua, nivelul de acid din cavitatea bucala creste. Cand va periati dantura inainte ca saliva sa aiba ocazia sa neutralizeze pH-ul, ajutati concentratia de acid sa afecteze in profunzime smaltul dintilor.
Un studiu efectuat in anul 2004 a descoperit ca participantii care s-au spalat pe dinti mai devreme de 20 de minute dupa ce au consumat o doza de suc carbogazos au pierdut mai multa dentina (stratul de sub smalt), comparativ cu subiectii care au asteptat o perioada de timp mai lunga pentru a se spala pe dinti.
Astfel, cercetatorii va recomanda sa amanati cu cel putin 30 de minute periajul dentar dupa ce consumati suc de fructe, cafea sau vin si sa beti intre timp un pahar cu apa. Astfel, oferiti un ragaz pretios salivei de a neutraliza acidul din cavitatea bucala si de a remineraliza smaltul dintilor.
Uscarea rufelor in interiorul casei
Rufele si prosoapele proaspat scoase din masina de spalat pot sa para curate la prima vedere, insa cand sunt uscate in interiorul casei, ele polueaza aerul, potrivit mai multor studii de specialitate.
Textilele ude cresc umiditatea din aer, formand un mediu alergen in care acarienii si sporii mucegaiului se dezvolta pana la concentratii cu 300% mai mari decat limita maxima de siguranta. Un studiu efectuat de Departamentul de Cercetare a Arhitecturii Mediului Mackintosh din Scotia a evidentiat faptul ca aproximativ 25% din locuintele in care rufele sunt puse la uscat in interior sunt infectate de Aspergillus fumigatus, o ciuperca responsabila cu infectiile pulmonare in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit.
Chiar daca mucegaiul nu este vizibil, sporii sai pot exista in aer si pot ajunge cu usurinta in tractul respirator, favorizand declansarea bolilor respiratorii sau agravarea celor existente.
Specialistii recomanda persoanelor care nu folosesc un uscator de rufe si nu au posibilitatea sa isi lase hainele la uscat in mediul exterior, sa foloseasca o incapere cu sursa independenta de incalzire si ventilatie in acest scop.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Metode pentru cresterea unui copil sanatos
- Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
- Sanatatea ficatului esentiala pentru organism
- Cat de sanatoase sunt cerealele?
- Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata
- Afecteaza partea pe care dormi sanatatea?
- Imbolnavirea copiilor la gradinita. Cauze si metode de prevenire
- Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
- 5 riscuri de imbolnavire in saloanele de infrumusetare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top