Moduri prin care sa scapati de pofta fumatului
Generalitati
SusRenuntarea la fumat implica eforturi sustinute de a rezista tentatiei aprinderii unei tigarete, dar si o strategie mai usor de pus in practica prin cateva metode menite sa tina sub control dependenta de nicotina.
Imediat ce luati decizia de a abandona acest viciu nociv, faceti primul pas catre o viata mai lunga si mai fericita.
Iar lupta de invingere a poftei accentuate de a fuma inca o tigara are mai multe sanse de izbanda, daca este sprijinita de cateva arme secrete de intarire a vointei.
Cuprins articol
Pregatirea pentru renuntarea la fumat
SusSpecialistul in sanatate comportamentala Coral Arvon de la Centrul Longevitatii Pritikin din Miami, SUA, sustine ca demersul renuntarii la fumat are nevoie de o pregatire prealabila, pentru depasirea eficienta a dependentei fizice si psihologice induse de acest viciu. Aceasta implica urmatorii pasi
- Notarea motivelor renuntarii la fumat. Scrieti pe biletele de ce va doriti cu ardoare sa va eliberati de acest viciu si pastrati-le in locurile in care purtati de obicei pachetul de tigari - in geanta, in sertarul biroului, pe noptiera etc. Cititi-le de fiecare data cand se instaleaza dorinta de a fuma.
- Evaluarea circumstantelor in care fumati de obicei. Cand fumati, unde si cu cine? Gasiti preocupari cu care sa inlocuiti tabieturile zilnice in cadrul carora va consumati viciul, astfel incat sa va fie mai usor sa va tineti mintea ocupata cu un nou program cotidian care sa nu implice fumatul.
- Alegerea zilei marii schimbari. Stabiliti data din care urmeaza sa abandonati fumatul intr-o zi linistita si intr-o perioada in care nu suportati un nivel ridicat de stres. Este bine sa va rezervati o perioada de cel putin 14 zile pentru cura de renuntare la viciu.
Dupa ce abandonati tigarile, veti sesiza o serie de transformari cu instalare rapida. In primele 20 de minute de abstinenta, rata cardiaca si presiunea arteriala incep sa scada. In 12 ore, nivelul monoxidului de carbon in corp revine la normal, iar dupa doua saptamani, circulatia sangelui se imbunatateste, tusea dispare, iar capacitatea respiratorie creste.
Alaturi de aceste schimbari pozitive, pot sa apara si simptome neplacute, precum:
- anxietatea;
- iritabilitatea;
- durerile de cap;
- tulburarile de somn;
- oboseala;
- senzatia persistenta de foame.
Cercetatorii au descoperit ca un fumator obisnuit incepe sa experimenteze simptomele sevrajului dupa o ora de la stingerea ultimei tigarete. In decurs de trei ore, se instaleaza anxietatea, tristetea si dificultatea de concentrare. Toate aceste manifestari isi ating apogeul dupa trei zile de abstinenta si dureaza, in medie, doua saptamani. Din acest punct, pofta de a fuma o tigara devine tot mai putin coplesitoare.
Metode de combatere a poftei de fumat
SusNicotina este substanta din tigarete care produce dependenta, ce creste direct proportional cu numarul de tigari consumate zilnic si durata perioadei in care ati intretinut viciul. Vestea buna este ca pofta de fumat descreste gradual, iar de fiecare data cand gasiti o cale de a rezista tentatiei, avansati in demersul eliberarii definitive de tutun.
Dorinta de a fuma este mai intensa in primele minute. Dupa aceasta perioada, pofta incepe sa dispara in urmatoarele 20 de minute. In cele mai multe cazuri, daca rezistati impulsului initial de a aprinde o tigara, veti depasi in cele din urma necesitatea de a consuma tutun.
Urmatoarele metode va ajuta sa spuneti nu reflexului de a deschide pachetul de tigari
- Respirati adanc succesiv. Opriti-va din drumul aprinderii unei tigarete si inspirati si expirati adanc de 10 ori, cat mai lent. Acest exercitiu de relaxare va ajuta sa reduceti din nivelul de anxietate asociat cu privarea de nicotina.
- Beti un pahar cu apa. Surprinzator, acest gest simplu pare sa aiba un efect de calmare a poftelor de tutun in cazul multor persoane. Pe de alta parte, evitati sa consumati cafea, alcool sau bauturi pe care le savurati in trecut impreuna cu o tigara.
- Faceti miscare. Cercetatorii au descoperit ca miscarea stimuleaza secretia substantelor cerebrale care inhiba nevoia de nicotina. Mai mult decat atat, sportul este si o cale excelenta de a evita ingrasatul in urma renuntarii la fumat.
- Solicitati sprijin. O parte importanta a procesului recapatarii statutului de nefumator este ajutorul oferit de persoanele apropiate. Sunati un prieten bun si purtati o conversatie placuta, care sa va distraga atentia de la fumat. Bucurati-va de compania persoanelor care va ocupa timpul in mod sanatos si fata de care sa aveti o retinere in a aprinde o tigara. Evitati pe cat posibil singuratatea, altfel tentatia de a relua viciul va fi extrem de mare.
- Frecventati locuri in care fumatul este interzis. In loc sa va petreceti timpul liber in baruri si restaurante, alegeti sa vizitati un muzeu, un teatru sau un cinematograf, unde fumatul este nepermis. Nu doar constrangerea sociala va fi binevenita, ci si canalizarea atentiei in alta directie, decat cea a obiceiului de a fuma.
- Mestecati guma. O metoda de substitutie a fumatului este sa mestecati guma, preferabil cu aroma de scortisoara, care pare sa diminueze pofta de nicotina in cazul multor persoane care incearca sa renunte la fumat.
- Apelati la jocuri distractive. Fie ca este vorba despre un joc de societate in familie sau o plimbare amuzanta cu cainele in parc, aceste activitati ludice va stimuleaza stare de bine, va distrag atentia de la fumat si va ajuta sa gasiti noi cai de relaxare si obtinere a satisfactiei, in afara de consumul nicotinei.
- Relaxati-va pe orice cale. Ascultati muzica preferata, cititi o carte buna, apelati la meditatie sau la yoga. Orice tip de destindere functioneaza perfect in ameliorarea simptomelor provocate de privarea organismului de nicotina, in special anxietatea si iritabilitatea.
- Savurati gustari sanatoase. Durerile de cap si foamea accentuata sunt simptome care insotesc dorinta de a fuma. Cateva gustari mici, sanatoase, consumate in fiecare zi, mentin nivelul glicemiei stabil si inlocuiesc cu succes gestul fumatului. Exemple cate 25 de grame de fructe oleaginoase, fructe proaspete, biscuiti integrali etc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ghid medical de abandonare a fumatului
- Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?
- Zece pasi pentru a scapa de fumat
- Cum sa reusesti sa te lasi de fumat
- Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?
- Implicatiile fumatului in patologia orala
- Cancerul de colon si fumatul
- Mituri despre fumat care te impiedica sa renunti
- Fumatul si efectele sale asupra longevitatii