Moduri prin care puteti preveni aparitia cancerului
Generalitati
SusTraim intr-o lume in care aerul pe care il respiram, apa pe care o bem si alimentele pe care le mancam pot fi factori care ar putea contribui la declansarea a diverse tipuri de cancer. Suntem inevitabil expusi la multe substante cu potential cancerigen in timp ce ne desfasuram activitatile zilnice.
Chiar daca nu puteti lua prea multe masuri drastice pentru ameliorarea calitatii aerului, dar si a multora dintre lucrurile care ne sunt necesare si pe care le utilizati zilnic, pentru ca acestea sa ajute la mentinerea unei stari bune de sanatate, exista moduri prin care puteti imbunatati mediul in care locuiti, dar si prin care puteti sa evitati sau sa micsorati contactul cu substantele cancerigene.
Cuprins articol
Cum sa va protejati de substantele din casa dvs. care ar putea declansa cancerul
Sus- Odorizantele - majoritatea odorizantelor care schimba mirosul in locuinta dvs. contin naftalen si formaldehida care vor afecta in mod negativ sanatatea dvs. Sunt promovate in comert diverse tipuri de produse nu doar pentru improspatarea aerului din baie si bucatarie, ci si pentru imbunatatirea mirosului din dulapuri sau a covoarelor. Daca doriti ca in casa dvs. sa miroasa frumos, incercati sa utilizati arome naturale, cum ar fi zeolitul sau uleiurile esentiale. Alegeti produsele cu uleiuri naturale, ceara de albine, tamaie sau diverse tipuri de plante, naturale sau uscate.
- Operele de arta - cele care contin adezivi pentru ciment, vopseluri acrilice si solventi si chiar makerele permanente contin adesea substante cancerigene.
- Consumabile auto - multe dintre acesta sunt toxice. De aceea, trebuie pastrate in conditii de siguranta, in casa, departe de accesul membrilor familiei si dupa ce le utilizati sau cand nu mai pot fi folosite, aruncati recipientele ramase intr-un centru special pentru deseuri periculoase. In plus, in garaj sau spalatorie exista tendinta de a se acumula diverse tipuri de substante cauzatoare de cancer. Fluidele si detergentii auto contin substante chimice toxice care sunt destul de periculoase atat pentru oameni, cat si pentru animale.
- Lumanari - evitati lumanarile parfumate din parafina care va pot afecta starea de sanatate. De preferat ar fi ca lumanarile sa contina ceara de albine si sa aiba fitil din bumbac. Astfel vor fi destul de putin daunatoare.
- Produse de curatare pentru uz casnic - in compozitia acestora se pot afla substante potential cancerigene cum ar fi formaldehida, nitrobenzenul, clorura de metilen si naftalen, dar si alte substante nocive. Toate acesta pot produce leziuni ale ficatului, rinichilor, creierului, alergii si astm. Inlocuiti-le pe toate acestea cu produse bio, non-toxice.
- Produse pentru indepartarea puricilor, paduchilor si capuselor - evitati substantele care contin lindan. Acesta poate afecta sanatatea ficatului si a rinichilor, dar si sistemul nervos. In plus, este o substanta care poate contribui la aparitia cancerului. Produsele pot avea efecte negative inclusiv pentru animalele domestice care sunt tratate cu acestea impotriva puricilor si capuselor.
- Cuptor cu microunde - nu introduceti niciodata alimentele la incalzit sau chiar preparat in cuptorul cu microunde intr-un vas de plastic. In acest mod se vor elibera din peretii recipientului de plastic substante care vor dauna sanatatii dvs. si care pot fi cancerigene.
- Curatatorie chimica - incercati sa nu va curatati hainele sau covoarele la curatatoria care utilizeaza substante chimice. In compozitia acestora s-ar putea afla percloretilena nociva pentru sanatate. Cautati o curatatorie care foloseste substante cu rol de curatare pe baza de acid citric sau curatatorii bio.
- Tigaile de teflon - tigaile de teflon sunt acoperite cu un invelis care elibereaza acid perfluorooctanoic dar si alti compusi perifluorati. In momentul in care este incalzita, se vor elibera toxine care pot fi acumulate in sange si pot declansa de-a lungul timpului o serie de boli cronice si chiar cancer. De aceea este recomandabil sa alegeti vasele din ceramica sau sticla pentru gatit.
- Mancati sanatos - indicat ar fi ca hrana dvs. sa fie compusa din alimente organice, care nu contin pesticide, intrucat aceste substante au fost asociate cu aparitia cancerului. De asemenea, in urma studiilor s-a confirmat faptul ca un consum excesiv de proteine ar putea avea un rol important in cresterea probabilitatilor ca o persoana sa manifeste cancer. Inlocuiti proteinele cu grasimi sanatoase, care au o calitate crescuta, cum ar fi avocado, uleiul de nuca de cocos, ulei de masline, nuci, alune si oua.
- Evitati folosirea de produse de ingrijire personala care contin substante daunatoare - multe dintre substantele chimice utilizate in compozitia produselor de ingrijire personala sunt cunoscute a fi toxice. Printre acestea se numara parabenii, ftalatii, petrolatum, hidrochinona, particulele nano, formaldehida si ingredientele care produc formaldehida. Cititi cu atentie prospectul acestor produse inainte de a le achizitiona si incercati sa le folositi mai ales pe cele bio.
- Evitati consumul de alimente si bauturi din recipiente de plastic si conserve - bisfenol A este o substanta utilizata pe scara larga in recipientele si ambalajele alimentare din plastic, dar si din materialul din care sunt confectionate conservele. Folosirea bisfenolului A este atat de extinsa incat in urma unor studii s-a constatat ca peste 90% dintre subiectii testati aveau niveluri periculoase de bisfenol A in organele lor care pot contribui la declansarea cancerului. Daca totusi optati pentru recipiente din plastic pentru produse alimentare sau bauturi, alegeti-le pe cele care sunt marcate cu numarul 1, 2 si 4. Excludeti-le pe cele care sunt notate cu numarul 7, intrucat acestea pot contine bisfenol A.
- Investiti intr-un filtru de apa - nu subestimati importanta apei filtrate. Apa potabila de la robinet contine adaosuri nesanatoase de clor, dar si de produse secundare utilizate pentru tratarea apei. Filtrele pentru apa pot filtra agentii patogeni din apa si vor scadea posibilitatea ca o persoana sa dezvolte cancer din cauza acestora.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
- RMN Whole Body
- Anticonceptionalele - risc vs beneficii
- Ceaiul verde: elixirul sanatatii!
- Terapia de substitutie hormonala
- Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate
- Despre alaptare si beneficiile ei
- Nutrienti pentru o piele sanatoasa
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
Citeste pe aceeasi tema
- Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian
- 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta
- Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele
- Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon