Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2022

Gripa sezoniera

Sus
Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere

Gripa sezoniera este cea mai frecventa si comuna infectie in cadrul comunitatilor, la nivel mondial. Statisticile spun ca in fiecare an, 5% pana la 20% dintre oameni fac gripa si ajung intr-o unitate spitaliceasca. In plus, aproximativ 200.000 de persoane se interneaza in spital in fiecare an, datorita complicatiilor date de infectia cu virus gripal.

Fiind un virus usor transmisibil in comunitati si institutii, atentia asupra eventualelor epidemii de gripa trebuie sporita in toate aceste medii. Astfel, institutiile din invatamant, toate unitatile sanitare, precum si locurile publice de relaxare si servit masa sunt tinte pentru gripa sezoniera. Astfel, masurile de preventie si gestionare a gripei sezoniere trebuie cunoscute de catre toti angajatorii, angajatii si asociatii unor astfel de institutii inalt populate.

Cuprins articol

  1. Gripa sezoniera
  2. Moduri de transmitere ale gripei sezoniere
  3. Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Moduri de transmitere ale gripei sezoniere

Sus

Din cele mai vechi timpuri, s-a considerat ca virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, mai exact prin picaturile numite picaturile lui Flugge: acele mici particule de secretie nazofaringiana transmise prin stranut, tuse si vorbit. Transmiterea virusului prin aceste picaturi necesita un contact strans intre persoana contagioasa si persoana primitoare, intrucat particulele circula si supravietuiesc in aer pe o distanta de maxim 180 cm.

Desigur, acestea pot fi transmise si indirect, prin suprafete contaminate cu virusul: persoana contagioasa stranuta/tuseste foarte aproape de o suprafata, iar aceasta va fi apoi atinsa de alte persoane. Transmiterea si contagiozitatea sunt favorizate puternic de o igiena deficitara a mainilor, contact direct si necorespunzator maini-gura si maini-suprafee.

Transmiterea pe cale aeriana la distante mai mari nu este posibila, insa nu exclude un anumit risc. Intr-o unitate spitaliceasca, daca un pacient din salon are gripa, acesta nu ii va transmite virusul unui pacient din alt salon, cel putin nu in mod direct. Insa, prin folosirea in comun a unor spatii sau prin contactul cu aceeasi persoana (ex: doctorul, asistenta), virusul poate circula cu usurinta. In acest mod se pot declansa adevarate epidemii de gripa, in unitatile in care preventia nu reprezinta o prioritate

Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere

Sus

Preventia unor eventuale epidemii in cadrul comunitatilor necesita o abordare multi-disciplinara. Astfel vor exista moduri de preventie din partea persoanelor contagioase, din partea persoanelor sanatoase, preventie ce tine de igiena, medicamente si comportament general. Astfel, de exemplu, intr-un spital, cei ce ar trebui sa tina cont de aceste reguli sunt pacientii, personalul medical, vizitatorii si angajatii din domeniul administrativ, atat in cadrul spitalului cat si inafara lui.

Strategiile de preventie includ:
• Administrarea vaccinului anti-gripal
• Implementarea igienei respiratorii
• Gestionarea corecta a bolnavilor
• Reguli de igiena si dezinfectie generala, a mediului si a suprafetelor
• Implementarea unor reguli interne si incurajarea respectarii lor si in mediul extern (acasa, in oras, in timpul calatoriilor)

Implementarea eficienta a tuturor acestor protocoale depinde de implicarea liderilor din domeniul administrativ si politic, responsabili de promovarea si stabilirea acestor masuri in cadrul comunitatilor si grupurilor dintr-o societate. Printre aceste recomandari, ar trebui sa se numere urmatoarele:

1. Promovarea si administrarea vaccinului antigripal

Vaccinarea anuala este cea mai eficienta si importanta metoda de preventie a gripei sezoniere, iar acest lucru este deja bine cunoscut. Totusi, vaccinul trebuie promovat in fiecare an, inaintea perioadei in care acesta se administreaza (octombrie-noiembrie), pentru a ajunge la cat mai multi oameni.

Angajatorii mari ar trebui sa puna ei la dispozitie programe de vaccinare, asigurand doze pentru toti angajatii si pentru familile lor. Daca acest lucru nu se intampla, responsabilitatea revine fiecarei persoane in parte. Chiar daca nu este legal obligatoriu, orice vaccin este o obligaie morala a tuturor, dar in special a celor ce lucreaza impreuna cu alti oameni, impreuna cu persoane bolnave, copii, varstnici. Conform regulamentelor nationale curente, oricine peste varsta de 6 luni poate fi vaccinat anual.

2. Masuri de igiena respiratorie

Intrucat virusul gripal nu este nici pe departe singurul patogen transmis pe cale respiratorie, implementarea unor masuri de igiena respiratorie este esentiala. In cadrul grupurilor, liderul/persoanele instruite trebuie sa se asigure ca membrii grupului respecta o anumita igiena respiratorie: evitarea contactului mana-gura, evitarea transmiterii picaturilor nazofaringiene pe suprafete/alimente/obiecte comune/persoanele din jur.

Persoanele simptomatice trebuie atent triate si separate de cele sanatoase, chiar izolate acasa/in alta parte a institutiei, pentru a evita din timp transmiterea unui eventual virus. Nu ar trebui sa fie admis sa mergi la scoala/munca/alte activitati de grup atunci cand esti racit si reprezinti un pericol pentru ceilalti.

3. Masuri de igiena a mainilor

• incepand de la unitatile de invatamant primar, copiii si adultii trebuie invatati si reinvatati ca spalatul mainilor este absolut esential. Afisele sugestive ce arata si explica modalitatea corecta de spalare a mainilor nu ar trebui sa lipseasca din locurile publice, iar incurajarea verbala este importanta in special in randul copiilor si adolescentilor.

• in unitatile spitalicesti, igiena mainilor trebuie facuta dupa fiecare pacient, dupa fiecare folosire a unui instrument sau dispozitiv si dupa folosirea oricarui obiect personal. Nu se accepta atingerea obiectelor personale (ex: telefon) inainte sau imediat dupa atingerea unui pacient si nu se foloseste acelasi echipament de protectie pentru 2 pacienti.

• Toate institutiile si administratorii locurilor publice trebuie sa puna la dispozitie materialele necesare: apa calda, sapun, dezinfectant, prosoape de unica folosinta.

4. Purtarea echipamentelor de protectie

Echipamentele de protectie sunt esentiale si trebuie incurajata purtarea lor la locul de munca: fabrici, unitati alimentare, unitati sanitare, colectivitate si orice loc unde se lucreaza neindividual. Fie ca este vorba de echipament special, de unica folosinta, fie ca este strict uniforma scolara, acestea sunt modalitati de protectie personala, dar si de protectie a obiectelor comune. Astfel, uniforma scolara trebuie purtata strict la scoala; uniforma medicului trebuie purtata strict in spital/cabinet; acestea nu se amesteca cu restul hainelor.

• Manusi de protectie: in multe institutii, manusile de protectie sunt necesare. Dupa orice contact cu un material posibil infectios, acestea trebuie schimbate. Nu purtati aceeasi pereche de manusi pentru 2 proceduri diferite, nu dati mana atunci cand le purtati si nu va atingeti obiectele personale folosind manusi.

• Masca de protectie: dupa cum bine stim deja, masca faciala, atunci cand este purtata corect, este eficienta si opreste transmiterea particulelor nazo-faringiene si a celor de saliva/alte secretii. Masca ar trebui purtata de orice persoana simptomatica, orice angajat in domeniul alimentar si in cel sanitar. Aceasta va protejeaza atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur. Nu utilizati aceeasi masca de mai multe ori si nu o folositi in mai multe locuri (ex: si acasa si la munca).

• Halate de protectie. In profesiile din cadrul sistemului sanitar si in unitatiile de prelucrare si servire a mancarii, halatul de unica folosinta este de asemenea recomandat, folosind aceleasi reguli ca si in cazul manusilor.

Toate echipamentele de protectie sunt personale si de unica folosinta. Acestea trebuie depozitate corect inainte de folosire (izolate, impachetate in folii de plastic bine inchise) si trebuie aruncate in locuri special amenajate dupa folosire.

5. Monitorizarea transmiterii si epidemiilor

Toti liderii, angajatorii si conducatorii unor organizatii trebuie sa stie in timp real situatia de sanatate publica din comunitatea sa. Statisticile sunt de ajutor in acest sens, pentru a urmari evolutia unor probleme de sanatate si a monitoriza eficiena metodelor de preventie implementate. Atunci cand apare un focar de epidemie, trebuie luate toate masurile de izolare a acestuia si de preventie a unei transmiteri in masa a virusului gripal.

Comunicarea si colaborarea stransa intre autoritatile locale si oamenii din comunitate este esentiala pentru binele tuturor.

Concluzie

Sus

Preventia gripei sezoniere la scara larga, in comunitati, trebuie facuta organizat si protocolar, conform unor reguli stricte. Desi din punct de vedere economic, organizatiile si asociatiile vor fi in dezavantaj, importana sanatatii si a igienei primeaza intotdeauna.

Bibliografie:
https://www.cdc.gov/flu/professionals/infectioncontrol/healthcaresettings.htm
https://www.foxnews.com/health/6-flu-prevention-tips-this-season-be-proactive-not-reactive


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate