Modalitati de evitare a secretiilor ombilicale
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusCicatricea ombilicala reprezinta un loc in care diferiti germeni se pot bloca si se pot multiplica. Un numar prea mare de germeni la acest nivel pot produce infectii, acestea avand ca rezultat diferite secretii.
Secretiile ombilicale pot avea diferite culori si mirosuri. Cauzele pot varia, iar tratamentul este adaptat in functie de acestea.
Ingrijirea preventiva este cea mai buna modalitate de a evita secretiile provocate de infectiile de la nivelul ombilicului.
Cuprins articol
Cauze
SusDintre cele mai comune cauze ale secretiilor ombilicale fac parte:
Infectii bacteriene
Mentinerea unei igiene precare a cicatricii ombilicale poate permite bacteriilor daunatoare sa depaseasca numarul celor utile, provocand in acest mod o infectie.
Conform unor studii, ombilicul contine in medie 67 de tipuri diferite de bacterii, unele daunatoare, iar altele folositoare.
Un factor de risc frecvent pentru infectiile bacteriene este reprezentat de piercing-urile de la nivelul ombilicului. O rana deschisa la acest nivel reprezinta o modalitate de patrundere sub piele a bacteriilor.
Infectiile bacteriene provoaca secretii cu mirosuri specifice, neplacute. Secretiile pot avea culoare galbuie sau verde si pot provoca tumefactie (umflaturi) si durere.
Infectii fungice
Infectiile fungice pot provoca simptome putin diferite de cele bacteriene. Candida albicans este o ciuperca naturala gasita pe piele. Ea prefera mediile intunecate si umede, precum axilele si pliurile cutanate.
O infectie cu Candida albicans va provoca adesea eruptii cutanate in zona afectata si in jurul acesteia. Eruptiile cutanate pot fi pruriginoase si eritematoase, iar secretia ombilicala poate fi alba si cu o consistenta densa.
Interventii chirurgicale abdominale
Orice persoana care a suferit recent interventii chirurgicale in zona abdominala si prezinta scurgeri purulente de la nivelul ombilicului trebuie sa anunte de urgenta medicul. Acest tip de secretii pot reprezenta un semn al unei infectii interne care necesita tratament imediat.
Chisturi
Chisturile sunt formatiuni tari sau moi, cu un continut reprezentat de puroi sau lichid.
Un chist uracal poate reprezenta o cauza a secretiilor ombilicale. Uraca este tubul care leaga vezica urinara a fatului de cordonul ombilical. In mod normal, acest canal se inchide complet, iar in cazul in care acest lucru nu se intampla, la nivel uracal pot sa apara chisturi.
Daca un chist devine infectat, acesta poate produce scurgeri de lichid sangvinolent sau purulent prin ombilic. Scurgerile pot fi insotite de durere abdominala persistenta, febra si durere la urinare.
Chisturile sebacee reprezinta, de asemenea, o cauza a secretiilor de la nivelul ombilicului. Glandele sebacee au rolul de a elibera sebum la nivelul pielii. Daca o astfel de glanda din apropierea ombilicului este blocata, se poate transforma intr-un chist.
In cazul in care chistul se infecteaza, scurgerile au aspect dens, de culoare alb-galbuie, cu un miros neplacut. Chistul poate fi umflat, rosu si dureros.
Diabet zaharat
Diabetul zaharat poate pune o persoana in pericol de a dezvolta scurgeri la nivelul ombilicului in anumite momente.
Tablou clinic
SusEste necesar ca dupa aparitia scurgerilor ombilicale, persoana in cauza sa fie evaluata de un medic cat mai curand posibil. Scurgerile ombilicale pot fi insotite de urmatoarele simptome:
• Febra;
• Durere sau dificultate la urinare;
• Dureri musculare abdominale;
• Roseata in zona ombilicala;
• Sensibilitate in zona ombilicala.
Diagnostic
SusChiar daca agentul etiologic este necunoscut, diagnosticul adecvat este vital pentru acordarea tratamentului.
Diagnosticul secretiilor ombilicale implica examinarea fizica a pacientului, avand in vedere aspectul secretiilor si conditiile conexe pe care acesta le poate avea. Pe baza acestor factori, medicul poate stabili un diagnostic.
Daca acesti factori sunt neclari, medicul poate preleva mostre din secretii sau din tesutul ombilical pentru a fi analizate.
Optiuni de tratament
SusIndiferent de cauza afectiunii, cicatricea ombilicala trebuie mentinuta curata si uscata pentru a facilita vindecarea.
Tratamentul infectiilor
Infectiile bacteriene sunt, de obicei, tratate cu unguente sau creme antibiotice. Infectiile fungice sunt, de asemenea, tratate in mod tipic cu pulberi sau creme antifungice.
Limitarea consumului de zahar poate ajuta la grabirea vindecarii.
Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa aiba ca scop controlul zaharului din sange cat mai bine. De asemenea, diabetologul poate ajuta la alegerea unor medicamente ideale pentru mentinerea unor valori echilibrate de zahar in sange pe tot parcursul zilei.
Persoanele care se recupereaza dupa interventii chirurgicale ar trebui sa fie atente la orice semne de infectie.
Tratamentul chisturilor
Daca un chist infectat reprezinta cauza secretiilor ombilicale, tratamentul poate fi mai complex. Primul pas este reprezentat de tratarea infectiei in sine, de obicei cu antibiotice. De asemenea, este necesara drenarea completa a chistului.
Daca acestea recidiveaza, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala laparoscopica sau cu laser pentru a elimina intregul chist si pentru a reduce considerabil riscul de recidiva.
Metode de prevenire
SusSecretiile ombilicale sunt conditii ce pot fi prevenite, in mare masura, daca sunt urmate anumite aspecte. Acestea includ:
- Curatarea zilnica cu apa calda si sapun a ombilicului;
- Uscarea eficienta a ombilicului dupa baie sau dus;
- Indepartarea frecventa a scamelor sau a diferitelor reziduuri de la nivelul ombilicului;
- Evitarea gratarii, zgarierii sau inteparii ombilicului;
- Evitarea purtarii articolelor de imbracaminte stramta;
- Utilizarea hainelor din materiale din fibre naturale, deoarece pot ajuta pielea sa respire;
- Cremele si produsele destinate hidratarii pielii nu trebuie sa intre in contact cu cicatricea ombilicala doar daca medicul a indicat acest lucru. Aceste produse pot bloca porii si pot crea un mediu propice pentru ca germenii sa se inmulteasca;
- Evitarea montarii piercing-urilor in zona ombilicala.
Curatarea regulata a cicatricii ombilicale si urmarea unora dintre aceste indicatii pot preveni infectiile intr-o mare masura.
Perspectiva
SusSecretiile de la nivelul ombilicului trebuie sa fie intotdeauna diagnosticate de un medic. Acesta trebuie anuntat daca apar si alte simptome, precum roseata, inflamarea si diferite mirosuri neplacute.
Perspectiva pentru orice caz de secretii de la nivelul ombilicului depinde de cat de bine este urmat planul de tratament indicat de medic si de cat de bine sunt urmate regulile de igiena a zonei afectate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Nasterea - generalitati
- Ulcerul gastroduodenal
- Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice
- Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
- 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice
- Indigestia: tratament homeopat
- Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului
- Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia
- Sarcina - Luna a IV-a