Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Clinica: Spitalul Clinic Coltea

Generalitati

Sus
Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata

O serie de cercetari au gasit metode prin care sa ducem o viata sanatoasa chiar daca avem peste 60 de ani. Iata ce trebuie sa faceti ca sa duceti o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Setati-va cat mai multe tinte
  3. Faceti miscare regulat
  4. Verificati-va regulat circumferinta abdominala
  5. Socializati mai des
  6. Iubiti iesirile in aer liber
  7. Mancati mai multe vegetale
  8. Beti apa chiar si atunci cand nu va este sete
  9. Periati-va pe dinti zilnic
  10. Faceti vizite regulate la medic
  11. Citeste pe aceeasi tema

Setati-va cat mai multe tinte

Sus

Este important de stiut - si o serie de studii din Statele Unite ale Americii au demonstrat acest lucru - ca persoanele care isi seteaza diferite obiective si isi concentreaza atentia pentru a le indeplini traiesc mai mult decat persoanele care inceteaza sa mai viseze dupa o anumita varsta.

Acest lucru are legatura cu o serie de procese cerebrale care au loc la nivelul sistemului nostru nervos central si care au rolul de a programa organismul sa faca fata unor noi provocari.

Cu alte cuvinte cautati mereu ceva nou de facut, ceva care sa va provoace si care sa va dea o stare de bine atunci cand il indepliniti.

Faceti miscare regulat

Sus

Este deja cunoscut faptul ca o activitate aerobica regulata iti imbunatateste activitatea cordului si a tuturor proceselor metabolice din organism.

In cazul in care considerati ca este prea tarziu sa faceti miscare regulat va inselati. Medicii recomanda o activitate de cel putin 30-45 de minute in fiecare zi pentru a preveni o serie de boli cu impact mare pentru sanatate.

Cel mai important lucru de retinut este faptul ca tipul de activitate cu cel mai mare beneficiu asupra sanatatii este activitatea in aer liber. O simpla plimbare efectuata in pas alert prin parc in fiecare zi scade incidenta infarctului miocardic si a altor boli din sfera cardiologica si neurologica.

Verificati-va regulat circumferinta abdominala

Sus

O greutate corporala optima este importanta, dar sa mentii o circumferinta abdominala normala este crucial.

Din pacate, o circumferinta abdominala crescuta este un semn direct ce demasca acea grasime cunoscuta drept grasime viscerala. Grasimea viscerala reprezinta o entitate ce se traduce ca depozite de grasime in jurul organelor interne.

Pericolul adus de acest tip de grasime il reprezinta o serie de substante pe care le elibereaza in organism si care au un rol proinflamator (promoveaza inflamatia) si care, cu timpul, pot duce la boli precum artrita sau diabet.

Scaderea treptata in greutate si mentinerea ulterioara a unei greutati optime aduce cu mult mai multe beneficii asupra sanatatii in comparatie cu metodele rapide de scadere in greutate (diete, regimuri severe etc.).

Un regim alimentar sanatos cuplat cu activitate aerobica zilnica sunt cateva din metodele prin care puteti reduce circumferinta abdominala.

Socializati mai des

Sus

Traim intr-o era in care retelele de socializare au pus stapanire pe interrelationarile dintre oameni; sunt ca o interfata intre noi si lumea din jurul nostru. Relatiile puternice dintre oameni sunt catalizatorul unei vieti fericite si sanatoase.

Un studiu efectuat in Marea Britanie pe un numar de 10000 de persoane cu varsta de peste 60 de ani a aratat ca persoanele care continua sa aiba o viata sociala activa si dupa 60 de ani au sanse mai mari sa duca o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Iubiti iesirile in aer liber

Sus

Vitamina D, vitamina soarelui, este foarte importanta pentru sanatatea oaselor noastre si ne-o putem “procura” prin expuneri repetate la soare.

Razele soarelui catalizeaza anumite reactii de la nivelul pielii si, astfel, vitamina D este sintetizata sub actiunile directe ale soarelui. Din pacate, cercetari efectuate de-a lungul timpului au adus niste rezultate ingrijoratoare cu privire la deficitul de vitamina D.

Concentratii scazute ale vitaminei D pot favoriza aparitia unor patologii de tipul cancerului sau sclerozei multiple.

Un alt beneficiu adus de vitamina D il reprezinta mentinerea unui sistem imunitar sanatos si eficient. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din populatie nu beneficiaza de doza optima nici macar in perioada verii.

In concluzie, trebuie sa aveti in vedere ca este important sa va faceti timp sa iesiti cateva minute din casa, la amiaza, pe timpul lunilor calduroase si sa luati suplimente cu vitamina D pe timpul iernii atunci cand expunerea la soare este scazuta.

Mancati mai multe vegetale

Sus

Pe insula Okinawa, Japonia, se afla mai multi centenari decat oriunde altundeva in lume. Sansele ca ei sa fie afectati de patologiile care vin odata cu varsta sunt mai mici comparativ cu restul populatiei de pe planeta.

Se naste astfel intrebarea "care este secretul?”. Raspunsul la aceasta intrebare se gaseste in dieta locuitorilor din acea regiune.

Cantitatea de mancare ingerata este chiar mai mare comparativ cu cantitatea vesticilor, dar calitatea difera. Mai exact, cantitatea de kilocalorii este mult mai mica.

Dieta locuitorilor de pe insula este in mare parte alcatuita din produse proaspete si cereale integrale cu un continut redus de grasimi si calorii. Vegetalele contin fibre care au un efect benefic asupra tranzitului intestinal.

Beti apa chiar si atunci cand nu va este sete

Sus

Este cunoscut faptul ca organismul nostru este alcatuit din apa intr-un procent de 60-75%. Odata cu inaintarea in varsta, mentinerea unui echilibru hidric la nivelul organismului se face din ce in ce mai greu.

Acest lucru este rezultatul modificarilor structurale de la nivelul organismului, precum si al modificarilor care apar in functionarea rinichilor. Boala renala cronica este o patologie care incepe sa afecteze din ce in ce mai multe persoane cu varsta de peste 60 de ani.

Este vital sa consumam suficiente lichide cat sa prevenim deshidratarea. Nu trebuie asteptata senzatia de sete pentru a consuma lichide deoarece este stiut faptul ca, odata cu trecerea anilor, apare un declin in perceperea senzatiei de sete.

De aceea, este bine sa avem mereu un pahar de apa in apropiere pentru a ne hidrata corespunzator.

Periati-va pe dinti zilnic

Sus

Este chiar uimitor cat de mult conteaza sanatatea orala in cazul persoanelor in varsta. Periajul dentar, impreuna cu ata dentara, aplicate de doua ori pe zi, aduce un beneficiu enorm asupra sanatatii.

Acest lucru se explica astfel - o serie de bacterii de la nivelul cavitatii bucale pot produce parodontoza si, astfel, se creeaza o poarta de acces in organism.

In acest fel, bacteriile pot migra catre alte structuri sau organe de la nivelul organismului si pot determina o serie de infectii si probleme serioase, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli cardiace precum endocardita sau boala Alzheimer.

Faceti vizite regulate la medic

Sus

Boli precum hipertensiunea arteriala, dislipidemii (nivele crescute ale colesterolului sau/si a trigliceridelor), neoplasme, patologie oculara, boli renale sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.

Din motivele enumerate mai sus este important ca periodic sa va verificati starea de sanatate printr-o vizita la medic.

Pentru a evita o serie de boli care va pot pune in pericol sanatatea este recomandat ca primele vizite sa inceapa la medicul de familie care, prin pregatirea pe care o are, poate decide si poate tria problemele la care sunteti expus si va poate oferi un tratament.

In cazul in care problema pentru care v-ati adresat medicului de familie necesita investigatii mai amanuntite sau tratament mai complex, acesta va poate trimite intr-un serviciu de specialitate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate